Ο κ. Τζανερίκος κατηγόρησε ουσιαστικά την κυβέρνηση ότι παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη, κάνοντας, μάλιστα, λόγω για στοχοποίηση του ίδιου.
Η απάντηση της κυβέρνησης ήρθε μέσω του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, ο οποίος υπογράμμισε ότι η νομοθέτηση ανήκει στην αρμοδιότητα της Βουλής και όχι στον έκαστοτε δικαστή.
Από τη μεριά του, ο ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε τις εξελίξεις χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα κατά της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη «τον μεγαλύτερο χορηγό της Ακροδεξιάς».
Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με τη σειρά του υπενθύμισε ότι είχε ζητήσει το ζήτημα να εισαχθεί στην Ολομέλεια, αλλά δεν εισακούστηκε, χαρακτηρίζοντας την νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης, «μονομερή και πρόχειρη».
Πάντως, ξεκαθάρισε ότι «θα συνεισφέρουμε δημιουργικά με γνώμονα την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και όπως δήλωσε πρόσφατα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης θα αγωνιστούμε για να μη βρει χώρο στη Βουλή το νεοναζιστικό μόρφωμα»..
Σκληρή τοποθέτηση Βενιζέλου
Η τοποθέτηση του κ. Τζανερίκου προκάλεσε την οργισμένη παρέμβαση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος χαρακτηρίζει «θεσμικά αδιανόητο» τον διάλογο που άνοιξε η δημόσια τοποθέτηση του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου και έφερε μεταξύ άλλων και την απάντηση του υπουργού Εσωτερικών.
Για τον λόγο αυτό καλεί τον αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου σε αποχή από τα καθήκοντά του, από τη στιγμή που ουσιαστικά δημοσιοποίησε την ψήφο του.
Συγκεκριμένα, ο κ. Βενιζέλος σημειώνει:
«Η δημόσια αντίδραση του Αντιπρόεδρου του Αρείου Πάγου – Προέδρου του Α1 Τμήματος για τη νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης με την οποία καθορίζεται ο δικαστικός σχηματισμός που θα κρίνει τη συνδρομή των προϋποθέσεων του άρθρου 32 της εκλογικής νομοθεσίας (ΠΔ 26/2012, όπως ισχύει) και ο αδιανόητος θεσμικά δημόσιος διάλογος του με τον Υπουργό Εσωτερικών, καθιστούν αναγκαίες άμεσες κινήσεις που δεν θα επιτρέπουν σε κανέναν να θέσει, σε οποιοδήποτε επίπεδο, ζητήματα σχετικά με τα θεμελιώδη δικαιώματα στον νόμιμο δικαστή, τη δικαστική προστασία και ακρόαση και τη νόμιμη δίκη ( άρθρα 8 και 20 παρ.1 Συντ., άρθρο 6 παρ.1 ΕΣΔΑ).
Προτείνω να οριστεί νομοθετικά ως αρμόδιος ο υφιστάμενος μείζων σχηματισμός του Αρείου Πάγου, η Ολομέλεια του, κατά τις ισχύουσες ως προς αυτήν ρυθμίσεις. Θεωρώ αυτονόητο ότι ο κ. Αντιπρόεδρος του ΑΠ θα προβεί σε δήλωση αποχής από οποιαδήποτε σχετική διαδικασία».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr