Η κα. Κεραμέως κάνει αρχικά ειδική αναφορά στην τραγωδία των Τεμπών, τονίζοντας ότι θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες από τη Δικαιοσύνη.
«Φίλες και φίλοι,
Η σκέψη μας βρίσκεται στη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών. Δεν υπάρχει άνθρωπος στη χώρα μας που να μην πονάει, που να μην σκέπτεται τους γονείς που έχασαν τα παιδιά τους, όλους όσοι έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα. Στην εκπαιδευτική κοινότητα είμαστε διπλά συγκλονισμένοι, γιατί χάθηκαν φοιτήτριες και φοιτητές, νέοι άνθρωποι, τόσο νωρίς, τόσο άδικα, τόσο βίαια. Είναι επιτακτικό να αποδοθούν ευθύνες από τη Δικαιοσύνη και, ως Κυβέρνηση, είμαστε εδώ για να βρούμε λύσεις, ώστε να μην ζήσει ποτέ μα ποτέ η χώρα μας ξανά μια τέτοια τραγωδία», αναφέρει αρχικά.
Και συνεχίζει για το νομοσχέδιο: «Μέσα σε αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία, την προηγούμενη εβδομάδα παρουσιάσαμε στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας «Ζούμε Αρμονικά Μαζί - Σπάμε τη Σιωπή»: Ρυθμίσεις για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και του εκφοβισμού στα σχολεία», το οποίο υπερψηφίστηκε από τις κοινοβουλευτικές ομάδες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ. Πρόκειται για μια δέσμη μέτρων και εργαλείων που στόχο έχουν την πρόληψη και αντιμετώπιση φαινομένων ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού. Κάνουμε, έτσι, ακόμη ένα αποφασιστικό βήμα ενάντια σε αυτό που ονομάζεται διεθνώς “bullying”, ένα πρόβλημα που μαστίζει τις σχολικές κοινότητες σε όλον τον κόσμο και, δυστυχώς, και στη χώρα μας.
Πρόκειται για έναν νόμο που οικοδομεί ένα συνεκτικό σχέδιο ολιστικής προσέγγισης, επί προηγούμενων δράσεων του Υπουργείου Παιδείας, μεταξύ των οποίων:
▪ Διπλασιασμός ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών που υπηρετούν στα σχολεία μας (από 1.600 ψυχολόγους/κοινωνικούς λειτουργούς το 2019, σε 3.200 ψυχολόγους/κοινωνικούς λειτουργούς το 2022).
▪ Θεσμοθέτηση του Συμβούλου Σχολικής Ζωής σε κάθε Γυμνάσιο, σε κάθε Λύκειο.
▪ Οριζόντιες επιμορφώσεις εκπαιδευτικών – πάνω από 85.000 – που ήδη ολοκληρώθηκαν σε σχετικά θέματα, στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων.
▪ Η ένταξη στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα θεματικών όπως ο σεβασμός στον άλλον και ο σεβασμός στη διαφορετικότητα.
Με τον νέο νόμο, προβλέπεται μεταξύ άλλων και η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για αναφορές περιστατικών ενδοσχολικής βίας ακόμη και σε ανώνυμη βάση από τους μαθητές.
Σκοπός μας είναι να δώσουμε φωνή στα παιδιά που έρχονται αντιμέτωπα με το σχολικό εκφοβισμό και την ενδοσχολική βία, να ενδυναμώσουμε τη σχολική κοινότητα, προβλέποντας νέα εργαλεία κατά των φαινομένων αυτών, να ενισχύσουμε τους εκπαιδευτικούς και τα στελέχη μας που διαδραματίζουν κομβικό ρόλο. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που δεν αφορά μόνο το θύμα και το θύτη, αφορά την οικογένεια, αφορά την κοινωνία.
Μας αφορά όλους».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr