Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, ο κ. Συρίγος τόνισε ότι «η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανανέωση της ειρηνευτικής πρωτοβουλίας στη Λιβύη έχει την παράγραφο 6, στην οποία λέει ότι η κυβέρνηση της Λιβύης δεν μπορεί να προχωρήσει σε κινήσεις ή σε ενέργειες οι οποίες μακροπρόθεσμα δεσμεύουν τη χώρα».
«Αυτό σημαίνει ότι ναρκοθετεί οποιαδήποτε προσπάθεια των Τούρκων να προχωρήσουν σε συμφωνία με τους Λίβυους για έρευνες. Δεν σημαίνει ότι δεν θα το κάνουνε, αλλά υπάρχει ένα σοβαρότατο εμπόδιο, το οποίο είναι από το Συμβούλιο Ασφαλείας», διευκρίνισε.
«Έχει τεράστια σημασία. Μετράει σε διεθνή δικαστήρια, μετράει στη διεθνή πρακτική, μετράει σε εταιρείες ξένες, οι οποίες θα μπουν μέσα να εξερευνήσουν κοιτάσματα. Είναι πάρα πολύ βαρύ αυτό το πράγμα για την Τουρκία και για τη Λιβύη, το οποίο είναι καθαρή επιτυχία της ελληνικής πλευράς και έχει περάσει απαρατήρητο. Μου έχει κάνει εντύπωση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Προκλητική ρητορική της Τουρκίας
Ερωτηθείς, εάν τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μια «ύφεση» στην προκλητική ρητορική της γείτονος, ο κ. Συρίγος υποστήριξε ότι η Τουρκία προσπαθεί, μετά και την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, να καταλάβει προς τα πού κινούνται τα πράγματα.
«Δεν θα συγκρατηθεί, είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει τον δρόμο που έχει πάρει. Απλώς προσπαθεί να δει πού κινούνται οι ισορροπίες, γιατί ήταν έκπληξη αυτό που έγινε με το Συμβούλιο Ασφαλείας. Για την Τουρκία μέτρησε αυτό. Σε εμάς δεν μέτρησε, αλλά η Τουρκία το είδε με έκπληξη» υπογράμμισε.
Ενέργεια
Στο ερώτημα κατά πόσο η Ελλάδα αντιτείνει την ενεργειακή ατζέντα στην ολοένα περισσότερο αναθεωρητική Τουρκία, ο κ. Συρίγος ξεκαθάρισε ότι ανεξάρτητα από το τι κάνει η Τουρκία, η Ελλάδα έχει επιλέξει εδώ και περίπου τρεισήμισι χρόνια να προχωρήσει προς μία καθαρή ενέργεια.
«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο, γιατί υπάρχουν πρακτικά προβλήματα με την αποθήκευση ενέργειας και επειδή δημιουργείται και η ενεργειακή κρίση, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο εάν υπάρξουν ενεργειακά κοιτάσματα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου να μπορέσουν να υποκαταστήσουν το ρωσικό φυσικό αέριο. Αυτή τη στιγμή η Ευρώπη από το 40% εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο που είχε οκτώ μήνες, τώρα έχει εξάρτηση μόλις 9%. Αυτό το κενό από κάπου πρέπει να καλυφθεί. Το βρετανικό φυσικό αέριο που έρχεται υπό μορφή υγροποιημένου μορφή LNG είναι πάρα πολύ ακριβό, άρα βγαίνει στην επιφάνεια η πιθανότητα να υπάρξουν από αλλού ενεργειακές πηγές. Και σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία, η οποία είχε το κοίτασμα αρκετό καιρό, έχουν πάρει τα δικαιώματα αρκετό καιρό, τώρα ξαφνικά μπήκαν στο ενδιαφέρον να το χρησιμοποιήσουν, διότι βλέπουν ότι υπάρχει η δυνατότητα άμεσης αξιοποίησης» ανέφερε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr