«Η ανάγκη της σταθερότητας προβάλλει τώρα πολύ πιο έντονη και πιο απαιτητική απ’ ό,τι προηγουμένως. Αυτό δεν μπορεί να το προσπεράσει κανείς» τόνισε το σαββατοκύριακο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών της Δευτέρας (5/9) άνοιξε ακόμα περισσότερο το... παράθυρο για αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Σε σχετική ερώτηση, ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι «η πάγια θέση της παράταξής μας είναι ότι ο εκλογικός νόμος πρέπει να αποτυπώνει τους εκλογικούς συσχετισμούς και να οδηγεί σε ισχυρές και σταθερές κυβερνήσεις» και να είναι «τέτοιος που να αποτρέπει την ακυβερνησία και τον σχηματισμό αδύναμων κυβερνήσεων».
«Συνεπώς αφήνετε ανοικτό το ενδεχόμενο να αλλάξει ο νόμος» ρωτήθηκε στη συνέχεια για να απαντήσει «συνεπώς δεν έχω να προσθέσω τίποτα παραπάνω».
Ένα "ναι μεν, αλλά..." στον εκλογικό νόμο είπε λίγες ώρες νωρίτερα και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, με δηλώσεις του στον ΑΝΤ1.
Όπως έχουμε πολλές φορές επισημάνει, η υπόθεση των υποκλοπών έχει αλλάξει το πολιτικό σκηνικό. Έχει κόψει τις γέφυρες ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και έτσι το κυβερνών κόμμα, δεν έχει παρά να κοιτάξει εκ δεξιών της για κυβερνητική συνεργασία. Παράλληλα, σκέφτεται να ενισχύσει περαιτέρω το πρώτο κόμμα, ώστε να εξαντλήσει τις πιθανότητες αυτοδυναμίας.
Σύμφωνα με το σενάριο που διακινείται από κυβερνητικές πηγές, το σχέδιο είναι να επανέλθει το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα.
Ενόψει της ΔΕΘ λοιπόν η αλλαγή του εκλογικού νόμου βρίσκεται και πάλι στο τραπέζι, γεγονός που φέρνει σε πρώτη φάση έντονη αντίδραση από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr