Η Vacheron Constantin και οι γυναίκες: μια ιστορία που υφαίνεται στον χρόνο
Οι γυναίκες έδειξαν από πολύ νωρίς το ενδιαφέρον τους για την ωρολογοποιία, συχνά με στόχο να στολίζουν τα ρούχα τους με αντικείμενα που φαίνονταν ενίοτε ασυνήθιστα αλλά που ήταν παρ’ όλα αυτά σε γενικές γραμμές σχεδιασμένα σαν αληθινά κοσμήματα. Ωστόσο, το γεγονός αυτό δεν ήταν εις βάρος των πρακτικών τους πτυχών, όπως επιβεβαιώνεται από τα πολυάριθμα εντυπωσιακά ή calendar ρολόγια που έχουν κατασκευαστεί με γνώμονα τις γυναίκες. Οι γυναίκες έχουν επιπλέον διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο, μιας κι ήταν οι πρώτες που υιοθέτησαν τα ρολόγια χειρός.
Η Vacheron Constantin έχει αφήσει τη σφραγίδα της σε κάθε εποχή, από τις αρχές του 18ου αιώνα και τα ρολόγια τσέπης των πρώτων κυριών που κατασκευάστηκαν τότε, έως τις κομψές, σύγχρονες δημιουργίες. Αντικείμενα καθημερινά ή επίσημα, ρολόγια-κοσμήματα ή αθλητικά, οι γυναικείες δημιουργίες της Vacheron Constantin αντανακλούν με συνέπεια την εξέλιξη των καλλιτεχνικών ρευμάτων, καθώς και των τάσεων της μόδας. Μαρτυρούν μια αισθητική που ανανεώνεται διαρκώς και μια τεχνικής φύσεως δημιουργικότητα με γνώμονα τις γυναίκες, μέσα από την οποία η σημασία στη λεπτομέρεια οικοδομεί μια μοναδική ανατομία ομορφιάς στην ωρολογοποιία, χαρακτηριστική του Οίκου.
Τα αρχεία της Vacheron Constantin καθιστούν δυνατό τον εντοπισμό της προέλευσης γυναικείων ρολογιών που είχαν παραγγελθεί πολύ νωρίς στην ιστορία της μανουφακτούρας, συμπεριλαμβανομένου και ενός γλυπτού ρολογιού από κίτρινο χρυσό με quarter repeater και εκτός κέντρου ένδειξη μικρών δευτερολέπτων, δημιουργιών που χρονολογούνται από το 1838. Οι επόμενες δεκαετίες υπήρξαν μάρτυρες μιας διαδοχής δημιουργιών –που ενίοτε περιελάμβαναν ωρολογιακές πολυπλοκότητες (complications) και ήταν συχνά πολύτιμες, φέρουσες αρθρωτά καλύμματα (θήκες κυνηγού)– που οδήγησαν στην εμφάνιση των πρώτων ρολογιών χειρός, ενός ιδιαίτερου γυναικείου αξεσουάρ με το πρώτο μοντέλο σε συλλογή της Vacheron Constantin να χρονολογείται από το 1889. Με την έλευση του 20ού αιώνα, οι γυναικείες δημιουργίες του Οίκου κατάφεραν να ενσαρκώσουν με θαυμαστό τρόπο τα διάφορα ρεύματα της εποχής, όντας αρχικά εμπνευσμένες από την Art Nouveau και κατόπιν από την Art Deco, επιδεικνύοντας μια σαφή προτίμηση προς τα ρολόγια-κοσμήματα.
Η συνεργασία με τον κο Verger, τον Γάλλο αντιπρόσωπο της Vacheron Constantin, διήρκεσε μέχρι το 1938 και για τη δημιουργία των νέων μοντέλων –εκ των οποίων κάποια έφεραν ανάγλυφες παραστάσεις (cameo) εμπνευσμένες από την ασιατική τέχνη ή την αρχαία Ελλάδα– συνέβαλε και η δική του οπτική. Από τη δεκαετία του 1940 και έπειτα, οι γυναίκες άρχισαν να φορούν τα ρολόγια σχεδόν αποκλειστικά στον καρπό. Τα γραμμικά μοτίβα της περιόδου της Art Deco έδωσαν σταδιακά τη θέση τους σε πιο ογκώδη σχήματα. Σχεδιασμένα ως κοσμήματα που δείχνουν την ώρα, τα «μυστικά» ρολόγια με καλύμματα που έκρυβαν την ένδειξη του χρόνου ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή εκείνη την εποχή και η Vacheron Constantin είχε επιδείξει εντυπωσιακή στυλιστική εφευρετικότητα μέσα από τα σχέδιά της που αντανακλούσαν έντονα ένα πνεύμα νεωτερικότητας.
Στον απόηχο της δεκαετίας του 1970, η Vacheron Constantin τόλμησε να πειραματιστεί με νέα, απρόσκοπτα μοτίβα για τα γυναικεία της μοντέλα και αυτό προτού υιοθετήσει τις πιο σπορ γραμμές της σειράς Overseas, μιας σειράς αφιερωμένης στη σύγχρονη γυναίκα. Επιπλέον, οι συλλογές Traditionnelle και Patrimony είχαν ειδικά σχεδιαστεί ώστε να επιδεικνύουν τεχνική πολυπλοκότητα αλλά και αισθητική φινέτσα στον κόσμο της μέτρησης του χρόνου με γνώμονα τις γυναίκες. Η προσέγγιση αυτή τονίστηκε περαιτέρω με την πρόσφατη κυκλοφορία των ρολογιών της σειράς Égérie: εμπνευσμένα από την Υψηλή Ραπτική, ενσωματώνουν τεχνογνωσία υψηλής ωρολογοποιίας και ταυτόχρονα μια ιδιαίτερη ευαισθησία στους γυναικείους κώδικες, γεγονός που επιβεβαιώνεται διαρκώς ανά τους αιώνες. Αντλώντας στοιχεία από την κληρονομιά αυτή, ο Οίκος προσθέτει τώρα νέα μοντέλα στις δύο συλλογές Patrimony και Traditionnelle.
Traditionnelle
Η Vacheron Constantin αποκαλύπτει ένα νέο, γυναικείο κομμάτι στη συλλογή της Traditionnelle, μια σειρά που εμποτίζεται από την τεράστια κληρονομιά ωρολογοποιίας της Γενεύης, η σχεδίαση της οποίας ως στόχο είχε το να μπορεί να εμπερικλείει όλους τους τύπους ρολογιών, τόσο τα απλά όσο και τα εξοπλισμένα με complications. Το μοντέλο Traditionnelle perpetual calendar ultra-thin ανταποκρίνεται απόλυτα στην επιθυμία των γυναικών για ρολόγια με μηχανικές πολυπλοκότητες.
Το ρολόι αυτό, εξοπλισμένο με καλίμπρα 1120 QP αποκλειστική του Οίκου, παιχνιδίζει κομψά με τις διακριτές πτυχές του Γρηγοριανού ημερολογίου. Εμφανίζει τις ημέρες, τις ημερομηνίες, τους μήνες και τα έτη σε έναν τετραετή κύκλο, συμπεριλαμβανομένης της ένδειξης δίσεκτου έτους, χωρίς να έχει καμία ανάγκη διόρθωσης πριν από το 2100. Οι ημερολογιακές αυτές ενδείξεις ολοκληρώνονται με την ένδειξη της φάσης της σελήνης στη θέση ώρας 6. Ένα άλλο χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτού του μηχανισμού είναι το πόσο λεπτός είναι: με πάχος μόλις 4,05mm, φιλοξενείται από μια κάσα πάχους 8,43 mm και διαμέτρου 36,5 mm, εξασφαλίζοντας τέλεια οπτική αρμονία.
Η καλίμπρα 1120 QP αντικατοπτρίζει την τεχνογνωσία του Οίκου στους εξαιρετικά λεπτούς μηχανισμούς, γεγονός που επέτρεψε στη Vacheron Constantin να σημειώσει πολλά ρεκόρ όσον αφορά το εν λόγω χαρακτηριστικό από τη δεκαετία του 1950. Με τα 276 εξαρτήματά του να είναι απολύτως ορατά μέσα από την σαπφειρένια κάσα του, αντανακλά επιπλέον τις ιερές παραδόσεις της ωρολογοποιίας μέσα από το εξαιρετικά προσεγμένο φινιρίσμά του: πλάκα στην πλευρά του καντράν που έχει υποστεί κυκλική κοκκοποίηση, κύρια πλάκα και γέφυρες διακοσμημένες με μοτίβο Côtes de Genève στo πίσω μέρος, λοξοτόμηση στο χέρι, κυκλικές οπές με σατινέ φινίρισμα και κύριος τροχός με δόντια στιλβωμένα. Το ταλαντευόμενο βάρος που φέρει στοιχείο από χρυσό 22K είναι επίσης διακοσμημένο με μοτίβο Côtes de Genève και σκελετοποιημένο στο σχήμα του μαλτέζικου σταυρού του Οίκου.
Το ρολόι αυτό, του οποίου η αισθητική φινέτσα αντανακλά την τεχνική του πολυπλοκότητα, αποτίει φόρο τιμής στους κώδικες που χαρακτηρίζουν την Vacheron Constantin, όπου η αναζήτηση της αριστείας εκφράζεται μέσα από τις πιο μικρές, ακόμη και τις μη ορατές λεπτομέρειες. Διαθέσιμο σε λευκόχρυσο 18Κ και σε ροζ χρυσό 18Κ 5Ν, εμπνέεται από τα μοντέλα Vacheron Constantin που κατασκευάστηκαν το πρώτο μισό του περασμένου αιώνα. Υπογραμμίζοντας την έντονη γοητεία της απλότητας που χαρακτηρίζει τη συλλογή, το μοντέλο εξωραΐζεται με κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως βαθμιδωτές προεξοχές και κάσα, καπάκι κάσας με αυλακώσεις, καθώς και δείκτες τύπου Dauphine που ίπτανται πάνω από τη σε μορφή σιδηροδρομικής γραμμής διαβάθμιση των λεπτών, την οποία και τονίζουν οι ωροδείκτες τύπου index. Σύμφωνα με το μεθοδικό πνεύμα της εποχής, που όριζε ότι η λειτουργικότητα είναι αυτή που πρέπει να υπαγορεύει τη φόρμα, το διηνεκές ημερολόγιο έχει ειδικά σχεδιαστεί ώστε να διευκολύνεται η ανάγνωση των ενδείξεων, χάρη σε μια λεπτή στεφάνη που μεγαλώνει το παράθυρο στο καντράν.
Το καντράν κοσμείται από το φίλντισι σε μπλε-γκρι απόχρωση για το μοντέλο σε λευκόχρυσο και σε λευκή για το μοντέλο σε ροζ χρυσό. Ο δίσκος φάσεων σελήνης φέρει τα ίδια χρώματα με το καντράν, ενώ η απεικόνιση της σελήνης και των αστεριών υιοθετεί την ίδια απόχρωση χρυσού με την κάσα και συμπληρώνεται με ένα οπαλένιο φινίρισμα. Ως μια τελική πινελιά κομψότητας, στη στεφάνη και το πάνω μέρος των προεξοχών είναι κομψά τοποθετημένα με 76 στρογγυλής κοπής διαμάντια, ενώ η κορώνα είναι επίσης διακοσμημένη με ένα στρογγυλής κοπής διαμάντι.
Για πρώτη φορά στην ιστορία της συλλογής, το Traditionnelle perpetual calendar ultra-thin αυτό μοντέλο φοράει λουράκι με δυνατότητα εναλλαγής που τοποθετείται και αφαιρείται με πάτημα ενός κουμπιού, χωρίς να υφίσταται ανάγκη χρήσης ειδικών εργαλείων. Το κάθε μοντέλο συνοδεύεται από ένα λουράκι από δέρμα αλιγάτορα –σε γκρι μπλε ή σε μπεζ ροζ– που ασφαλίζεται από μια αγκράφα σε λευκόχρυσο ή ροζ χρυσό, με 17 στρογγυλής κοπής διαμάντια.
Aυτοκουρδιζόμενο
Το αυτοκουρδιζόμενο ρολόι Patrimony αποτελεί σύμβολο ενός μινιμαλισμού που εκφράζεται μέσα από τη φινέτσα στις κατασκευές ωρολογοποιίας. Εμπνευσμένη από ένα ιστορικό μοντέλο της Vacheron Constantin που χρονολογείται από το 1957 με κλασικά στρογγυλό, εξαιρετικά λεπτό στυλ και διαχρονική κομψότητα, η συλλογή Patrimony ξεχωρίζει ήδη από την κυκλοφορία της το 2004 για τη λιτή και εκλεπτυσμένη αισθητική της. Ωστόσο, οι αναλογίες των νέων μοντέλων Patrimony επαναδιατυπώνονται με βάση το signature πνεύμα της σειράς που προτιμά τις καθαρές γραμμές. Η καμπύλη της από λευκόχρυσο 18K ή ροζ χρυσό 18K 5N κάσας διαμέτρου 36,5 mm έχει επανασχεδιαστεί, ενώ η κορώνα φέρει ένα διακριτικό στρογγύλεμα.
Για το ελαφρώς κυρτό καντράν του πάνω από το οποίο ίπτανται οι δείκτες σε σχήμα φύλλου ακολουθώντας τις καμπύλες του, το χρώμα που έχει επιλεγεί είναι το βαθύ μπλε για την έκδοση από λευκόχρυσο και το ροζ για την έκδοση από ροζ χρυσό, σε διακριτικές αποχρώσεις. Οι αποχρώσεις αυτές ενσωματώνονται σε μια ντεγκραντέ σύνθεση που είναι πιο ανοιχτόχρωμη στο κέντρο και προοδευτικά σκουραίνει προς την άκρη του καντράν, προσφέροντας κατ’ αυτόν τον τρόπο φως και βάθος στην ένδειξη των ωρών, των λεπτών και των δευτερολέπτων. Η εξαιρετική προσοχή που δίδεται στην κάθε λεπτομέρεια αντανακλάται στον δίσκο ένδειξης ημερομηνίας στη θέση ώρας 6, στο ίδιο χρώμα με το καντράν, και στην ευφυή τοποθέτηση των πολύτιμων λίθων στα μοντέλα. Η κάθε μία από τις δύο εκδόσεις διαθέτει είτε ένα σετ στεφάνης με 72 στρογγυλής κοπής διαμάντια που φωτίζουν την με μικρές κουκκίδες διαβάθμιση των λεπτών, είτε μια διαβάθμιση λεπτών που αποτελείται η ίδια από 48 στρογγυλά διαμάντια τοποθετημένα ανάμεσα στους επίχρυσους ωροδείκτες του καντράν. Η διαμόρφωση της διαβάθμισης των λεπτών με πολύτιμους λίθους, εγχείρημα ιδιαίτερα σύνθετο που πραγματοποιείται στην υποκείμενη θολωτού σχήματος επιφάνεια, αντικατοπτρίζει μια προσέγγιση σύμφωνα με την οποία η κάθε λεπτομέρεια διαδραματίζει καίριο ρόλο στην ανατομία των ρολογιών Vacheron Constantin.
Τα τέσσερα νέα αυτά μοντέλα κινεί ένας αποκλειστικός του Οίκου μηχανισμός, η καλίμπρα 2450 Q6/3, η οποία κατευθύνει τις ενδείξεις των ωρών, των λεπτών και των κεντρικών δευτερολέπτων, καθώς και την ένδειξη ημερομηνίας στο ειδικό παράθυρο. Ταλαντευόμενη με συχνότητα 28.800 δονήσεων ανά ώρα –μια εξαιρετική ισορροπία μεταξύ ακρίβειας και αξιοπιστίας–, έχει απόθεμα ισχύος 40 ωρών. Ο αυτοκουρδιζόμενος αυτός μηχανισμός με 196 εξαρτήματα έχει πάχος μόλις 3,6 mm. Το φινίρισμά του, όπως και αυτό της κάσας, συμμορφώνεται με τα κριτήρια της Σφραγίδας της Γενεύης, που απαιτεί μεταξύ άλλων κύρια πλάκα η οποία να έχει υποστεί κυκλική κοκκοποίηση, γέφυρες λοξότμητες στο χέρι και διακοσμημένες με μοτίβο Côtes de Genève, ισοϋψή ελατήρια, κύριο τροχό με στιλβωμένες οπές και λειασμένα πινιόν. Η διαφανής κάσα αποκαλύπτει επίσης ένα σκελετοποιημένο ταλαντευόμενο βάρος από χρυσό 22K, εμπνευσμένο από τον μαλτέζικο σταυρό.
Τα νέα αυτά μοντέλα της σειράς Patrimony προσφέρουν εναλλάξιμα λουράκια από δέρμα αλιγάτορα σε μπλε της νύχτας ή σε μπεζ ροζ, με ιριδίζον σατινέ φινίρισμα. Μπορούν να αφαιρεθούν και να αντικατασταθούν με το πάτημα ενός κουμπιού, χωρίς να απαιτείται η χρήση ειδικών εργαλείων.
The Anatomy of Beauty®
Τα νέα αυτά μοντέλα των συλλογών Traditionnelle και Patrimony ενσαρκώνουν απόλυτα τη θεματολογία «The Anatomy of Beauty®» που επέλεξε ο Οίκος για το 2022, εξυμνώντας τη σημασία στη λεπτομέρεια. Η εξαιρετική αυτή επιμέλεια εκφράζεται μέσα από τις αισθητικές επιλογές και τις προτιμήσεις των σχεδιαστών, καθώς και από το σχολαστικό φινίρισμα που εκτελείται από τους τεχνίτες. Όλα τα εξαρτήματα ενός ρολογιού Vacheron Constantin τυγχάνουν της ιδιαίτερης αυτής επιμέλειας, ακόμη και εκείνα που δεν είναι εμφανή μετά τη συναρμολόγηση του μηχανισμού. Ένα οξυδερκές μάτι θα παρατηρήσει την εξαιρετική δουλειά στην κυματοειδή διάταξη σύμπλεκτων γραμμών (guilloché) στο καντράν ή τους πολύτιμους λίθους στις ενδείξεις των λεπτών. Θα διακρίνει τα περιγράμματα του μαλτέζικου σταυρού, εμβλήματος του Οίκου, στα κουμπώματα των λουριών· θα παρατηρήσει τη μικρή βίδα στο μπλε της φλόγας που χρησιμεύει ως δείκτης δευτερολέπτων στο κλουβί του τουρμπιγιόν και την άψογη στίλβωση στο σφυράκι του minute repeater· θα εκτιμήσει τους λεπτεπίλεπτους χειρισμούς των τεχνιτών κατά τη λοξοτόμηση μιας πλάκας ή το στρογγύλεμα μιας γέφυρας. Και τέλος, θα θαυμάσει τη ζωγραφισμένη με σμάλτο μινιατούρα που απεικονίζει ένα πλοίο που κλυδωνίζεται σε μια φουρτουνιασμένη θάλασσα, σ’ ένα τοπίο γεμάτο αστραπές. Στην Vacheron Constantin, το πάθος για τη λεπτομέρεια διαμορφώνει με τον πλέον κομψό τρόπο μια ανατομία ομορφιάς όπου τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr