«Είναι χαρά μας που σας έχουμε εδώ. Τα δημοκρατικά ιδεώδη, τα οποία όλοι μοιραζόμαστε, μας ενέπνευσαν και για αιώνες ενδυναμώθηκαν… Η ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία αποτελεί απειλή για τη Δημοκρατία. Σας ευχαριστώ θερμά για την ηγεσία σας. Θα μιλήσουμε για τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ενέργεια, την ασφάλεια, την κλιματική αλλαγή. Ήσασταν ένας πολύ καλός φίλος» είπε ο Τζο Μπάιντεν, υποδεχόμενος τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Οβάλ Γραφείο.
«Σας ευχαριστώ πολύ. Είναι ιδιαίτερο προνόμιο μου να γιορτάζω τα 201 έτη από την Ελληνική Επανάσταση. Ελλάδα και ΗΠΑ αντιμετωπίζουμε αλληλέγγυοι τον πόλεμο στην Ουκρανία. Νομίζω ότι μπορούμε να έχουμε κοινή θέση» είπε από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός, στις κοινές δηλώσεις ενώπιον των δημοσιογράφων πριν από την κατ' ιδίαν συνάντηση τονίζοντας το ζήτημα της ενεργειακή ασφάλειας.
Υπενθυμίζεται ότι ο σταθμός της Ρεβυθούσας, με δεδομένες τις αποφάσεις της ΕΕ για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, πέον είναι ο βασικός εναλλακτικός δίαυλος της ευρύτερης περιοχής σε μια πιθανή ολική διακοπή της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Υπενθυμίζεται ότι η ευρύτερη περιοχή μας βασιζόταν προ της εισβολής στην Ουκρανία, κατά 50% σε εισαγωγές από τη Gazprom για να καλύψει τις ανάγκες της. Μια αποκοπή, δε, των ροών αυτών, θα πρέπει να καλυφθεί από προμήθειες LNG ή μέσω του Νότιου Διαδρόμου, δηλαδή του ΤΑΡ που βέβαια διέρχεται και από την Τουρκία.
Η εκτιμώμενη ποσότητα, δε, που θα χαθεί και θα πρέπει να καλυφθεί εναλλακτικά στη συνέχεια ανέρχεται στα 25 bcm (δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου). Κι έτσι ανοίγεται ένα “παράθυρο” ευκαιρίας για την εμπορική εκμετάλλευση των υποδομών FSRU που υπάρχουν ή σχεδιάζονται στην Ελλάδα, όπως η Αλεξανδούπολη, και που εφόσον υλοποιηθούν μπορεί να οδηγήσουν σε μια δυνατότητα μεταφοράς που μπορεί σε ένα μεγάλο ποσοστό, κοντά στα 20 bcm, να καλύψει το ποσοστό του “χαμένου” ρωσικού αερίου αλλά και σε μια αναβάθμιση της χώρας στο γεωενεργειακό χρηματιστήριο. Βέβαια όλα αυτά εφόσον και οι τιμές LNG είναι σε λογικά πλαίσια.
Η Ρεβυθούσα
Στο μεταξύ με βάση τον ΔΕΣΦΑ, συνεχίζεται η αυξητική τάση στην κατανάλωση του φυσικού αερίου στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ για το πρώτο τρίμηνο του 2022, με τον Τερματικό Σταθμό LNG της Ρεβυθούσας (σημείο εισόδου Αγία Τριάδα) να γίνεται η κύρια πύλη εισόδου φυσικού αερίου της χώρας στο συγκεκριμένο διάστημα και το σημείο διασύνδεσης με τον αγωγό ΤΑΡ (σημείο εισόδου Νέα Μεσημβρία) να συμβάλλει, επίσης, σημαντικά στην εισροή φυσικού αερίου στο ΕΣΦΑ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ για το διάστημα Ιανουάριος – Μάρτιος 2022, η εγχώρια κατανάλωση φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 6,18%, φτάνοντας στις 18,74 Τεραβατώρες (TWh), από 17,64 TWh στην αντίστοιχη περσινή περίοδο. Oι εισαγωγές φυσικού αερίου ανήλθαν σε 21,33 TWh, με αύξηση της τάξης του 11,33% από τις 19,16 TWh στο α’ τρίμηνο του 2021, ενώ οι εξαγωγές προς τη Βουλγαρία ανήλθαν σε περίπου 2,58 ΤWh, ποσότητα αυξημένη 73,65% σε σχέση με αυτήν που εξήχθη την αντίστοιχη περίοδο του 2021, καλύπτοντας το 12,05% της συνολικής ζήτησης.
Οι μεγαλύτερες ποσότητες εισήλθαν στη χώρα από τον Τερματικό Σταθμό LNG της Ρεβυθούσας, που κάλυψε ποσοστό 43,23% των εισαγωγών, καταγράφοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2021. Ειδικότερα, εκφορτώθηκαν περίπου 9,02 TWh LNG από 21 δεξαμενόπλοια από 6 χώρες, έναντι περίπου 5,43 TWh από 9 δεξαμενόπλοια στο αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Η αύξηση αφορά κυρίως σε φορτία LNG από τις ΗΠΑ, τα οποία άγγιξαν τις 4,11 TWh, έναντι 1,12 TWh την ίδια περίοδο πέρυσι, με τις ΗΠΑ να παραμένουν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας LNG στη χώρα μας με ποσοστό 45,57%. Στη δεύτερη θέση βρέθηκαν οι εισαγωγές από την Αλγερία (1,48 TWh), ενώ ακολουθούν η Νιγηρία (1,20 TWh), η Αίγυπτος (1,08 TWh) και το Ομάν (1,03 TWh), με την Ινδονησία (0,11 TWh) να βρίσκεται στην τελευταία θέση.
Ως προς τη συμβολή των υπολοίπων σημείων εισόδου, το σημείο εισόδου Σιδηροκάστρου (Ρωσικό αέριο) κάλυψε ποσοστό 36,71% των εισαγωγών (7,83 TWh), ενώ ακολούθησε το σημείο εισόδου στη Νέα Μεσημβρία, το οποίο, μέσω του αγωγού TAP, κάλυψε το 17,82% των εισαγωγών (3,80 TWh). Τέλος, οι Κήποι Έβρου κάλυψαν 2,20% των εισαγωγών (0,47 TWh).
"Οι υποδομές του ΔΕΣΦΑ συνεχίζουν να συμβάλλουν ουσιαστικά στη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας του φυσικού αερίου και στην ασφάλεια εφοδιασμού. Τέλος, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και του καθεστώτος πρόσβασης τρίτων (Third Party AccessTPA), βάσει του οποίου λειτουργεί ο ΔΕΣΦΑ, ενισχύει τον ανταγωνισμό τιμών. Η πρόσβαση τρίτων (TPA) διέπεται από τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της εθνικής νομοθεσίας, διασφαλίζοντας ανοιχτή πρόσβαση σε οποιοδήποτε ενδιαφερόμενο μέρος" τόνιζε πριν λίγες εβδομάδες ανακοίνωση του ΔΕΣΦΑ.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr