Ακρίβεια
Η συζήτηση του κ. Τσίπρα με τη δημοσιογράφο Δώρα Αναγνωστοπούλου άνοιξε με αναφορά στην ακρίβεια και ιδιαίτερα την ενέργεια:
"Οι λογαριασμοί της ΔΕΗ έχουν αυξηθεί και οι πολίτες δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Αν συνυπολογίσει κανείς και τις αυξήσεις στα καύσιμα και βασικά προϊοντα, τότε καταλαβαίνουμε πως η εξίσωση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη", είπε αρχικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε καταθέτοντας τις προτάσεις του για την ενεργειακή πολιτική:
"Δεν υπήρξε σωστή ενεργειακή στρατηγική με αρχή, μέση και τέλος. Πέρα από τις ενστάσεις για τις περιβαλλοντολογικές συνέπειες της πυρηνικής ενέργειας, δεν είμαστε σίγουροι πως η επένδυση σε πυρηνικά εργοστάσιο συμφέρει τη χώρα. Δεν μπορεί να είναι αυτό το plan A της χώρας.
Αντιθέτως, πρέπει να επενδύσουμε στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και αυτό πρέπει να γίνει συντονισμένα. Πρέπει να στηρίξουμε ακόμα και την παραγωγή ενέργειας από μικρές επιχειρήσεις, αλλά ακόμα και από τους πολίτες.
Η απολιγνιτοποίηση έπρεπε να γίνει πιο ομαλά. Εμείς είχαμε βάλει στόχο το 2030 και δεν είχαμε επενδύσει τόσο στο εισαγώμενο φυσικό αέριο, όπως έκανε η κυβέρνηση.
Παράλληλα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχώρησε στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ που ήταν λάθος. Επί ΣΥΡΙΖΑ η ΔΕΗ δεν αύξησε τους λογαριασμούς ούτε ένα ευρώ και παράλληλα επένδυσε στην πράσινη ενέργεια.
Η κοινη ωφέλεια πρέπει να είναι προτεραιότητα της ΔΕΗ και όχι τα κέρδη των μετόχων της. Πρέπει να μπει φρένο στη λογική της αισχροκέρδειας".
Επέκρινε επίσης τον κ. Μητσοτάκη λέγοντας πως δεν είναι αρκετά διερευνητικός:
"Δεν θα έφευγα από τη Σύνοδο Κορυφής, αν δεν έμπαινε πλαφόν στις τιμές ενέργειας. Πρέπει να μπει πλαφόν και στη λιανική, γιατί είναι εμφανή τα "ουρανοκατέβατα" κέρδη. Περιμένουμε ακόμα τη φορολόγηση των κερδών, όπως είπε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, αλλά ένα μήνα μετά δεν την έχει υλοποιήσει".
Πληθωρισμός
Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ακόμα πως η μεγάλη του ανησυχία για τα επόμενα χρόνια είναι ο στασιμοπληθωρισμός, λέγοντας πως είναι "ο μεγάλος κίνδυνος", ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Ελλάδα, που έχουν μεγάλο χρέος.
Υποστήριξε πως "πρέπει να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση στο πρόγραμμα. Η ρήτρα διαφυγής πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει και να μην είμαστε υποχρεωμένοι να πιάνουμε υψηλά πλεονάσματα. Πρέπει επίσης να υπάρξουν νέες εκδόσεις ευρωπαϊκών ομολόγων.
Αν δεν υπάρξουν αυτά θα έχουμε δευτερογενείς κρίσεις, για το δημόσιο και το ιδιωτικό χρέος, που μοιραία θα φέρει και κοινωνική αστάθεια".
Φιάσκο με Ζελένσκι
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο θέμα που απασχόλησε την επικαιρότητα τις τελευταίες ώρες με την ομιλία Ζελένσκι στη Βουλή: "Ήταν μεγάλο ατόπημα αυτό που συνέβη χθες στη Βουλή, παρότι ο Πρόεδρος Ζελένσκι έχει όλη τη στήριξη και τη συμπάθειά μας. Είμαστε απόλυτα αλληλέγγυοι στον ουκρανικό λαό. Μόλις επτά φορές έχουν μιλήσει ξένοι ηγέτες στην ελληνική Βουλή. Οι ξένοι πρόεδροι παίρνουν το λόγο για να πουν ό,τι θέλουν, όχι να δώσουν βήμα σε νεοναζί", είπε και πρόσθεσε:
"Επίσης, δεν περίμενα να μην υπάρξει καμία αναφορά στο Κυπριακό. Ήταν λοιπόν μία ιστορική στιγμή στη Βουλή, που με ευθύνη της κυβέρνησης μετατράπηκε σε φιάσκο.
Η κυβέρνηση κινείται γενικώς με επιπολαιότητα από τη στιγμή που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία κι έπειτα.
Η Ελλάδα πρέπει να αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και γέφυρα. Στο πλαίσιο αυτό διαφωνούμε με την αποστολή όπλων στην Ουκρανία και την απέλαση Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα.
Εγώ η μόνη βάρκα στην οποία πατάω είναι αυτή της υπεράσπισης των εθνικών μας συμφερόντων. Δεν είμαι ότι φιλορώσος, ούτε αντιρώσος. Ούτε φιλοαμερικάνος, ούτε αντιαμερικάνος"..
Ελληνοτουρκικά και Χάγη
Για τις σχέσεις με την Τουρκία ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως "πρέπει να έχουμε αρχή μέση και τέλος στην στρατηγική μας στα ελληνοτουρκικά. Εγώ ανησυχώ γιατί αναβαθμίζεται ο ρόλος του Ερντογάν και δεν είναι καθολου απομονωμένος, όπως μας έλεγαν. Αντίθετα, δεν βλέπω και δεν καταλαβαίνω ποια είναι η στρατηγική της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Επί ΣΥΡΙΖΑ αναβαθμίσαμε το ρόλο της χώρας με σημαντικές διεθνείς συμφωνίες και τον Eastmed, που τώρα ακυρώνεται.
Η Γαλλία και οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να πουλήσουν όπλα στην Τουρκία και αναρωτιέμαι, η Ελλάδα είναι το καλό παιδί χωρίς καμία στήριξη και κανένα αντάλλαγμα;
Ανησυχώ και πρέπει να βρούμε λύση. Η Χάγη πρέπει να είναι μονόδρομος για να χτίσουμε σχέσεις ειρήνης και συνεργασίας, αλλά με βάση το διεθνές δίκαιο. Με την ίδια λογική πρέπει να επιδιωχθεί λύση και για το Κυπριακό".
Άνοιγμα σε Ανδρουλάκη
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η συζήτηση στο αμιγώς πολιτικό κομμάτι και τις επερχόμενες εκλογές. Ο κ. Τσίπρας ρωτήθηκε αν το γεγονός ότι τώρα πια μιλάει για τα λάθη της κυβέρνησης Καραμανλή αποτελεί άνοιγμα στον Νίκο Ανδρουλάκη και απάντησε πως "δεν είναι άνοιγμα, αλλά ειναι απλως η αλήθεια. Είναι αυτονόητη η κριτική στην κυβέρνηση Καραμανλή, που παρέδωσε δημοσιονομικό χάος και πρωτόγνωρο έλλειμμα στον Γιώργο Παπανδρέου.
Αυτή ήταν η αιτία για την οποία οδηγηθήκαμε στην κρίση και ακολούθησαν ακόμα χειρότεροι χειρισμοί. Τελικά ο Σαμαράς παρέδωσε σε εμένα ακόμα μεγαλύτερο χάος.
Αντίθετα, εμείς παραδώσαμε μια χώρα εκτός μνημομίων και με μαξιλάρι 37 δισ. ευρώ. Παρέδωσα τη χώρα νοικοκυρεμένη δημοσιονομικά και νομίζω αυτό δικαιούμαι να το λέω".
Στη συνέχεια, πάντως, έκανε άνοιγμα στον Νικο Ανδρουλάκη και το ΚΙΝΑΛ, αλλά και σε όλα τα κόμματα με προοδευτική ατζέντα. Πρότεινε μάλιστα ένα μίνιμουμ προγραμματικής συμφωνίας που μπορεί να δημιουργήσει μία κυβέρνηση συνεργασίας:
Συγκεκριμένα είπε:
"Δεν είμαι υπέρ του Μεγάλου Συνασπισμού, αλλά πιστεύω πως η Ελλάδα πρέπει να έχει κυβερνήσεις συνεργασίας, όπως συμβαίνει σε πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η αυτοδυναμία φέρνει αλαζονεία, ενώ αντίθετα με προγραμματικές συγκλήσεις μπορεί να υπάρξουν σταθερές κυβερνήσεις.
Οι εκλογές με απλή αναλογική μπορούν να βγάλουν κυβέρνηση. Δεν πρέπει να "καούν" για να πάμε στις επόμενες. Αυτό δεν τιμά και την ετυμηγορία του ελληνικού λαού.
Εμείς πιστεύουμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε σε προγραμματική βάση, με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις.
Πρέπει να συμφωνήσουμε στα βασικά. Στην αύξηση του κατώτατου μισθού, στη ρύθμιση των χρεών, αλλά και σε νέο οικονομικό μοντέλο, που δεν θα στηρίζεται μόνο στον τουρισμό.
Πρέπει επίσης να λύσουμε το στεγαστικό ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους".
Ειδικά το τελευταίο, αποτελεί ξεκάθαρο άνοιγμα στο ΚΙΝΑΛ, καθώς ο Νίκος Ανδρουλάκης το έχει ορίσει ως κορωνίδα του δικού του προγράμματος.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε πως "όλα τα παραπάνω δεν μπορούν να γίνουν με τη διακυβέρνηση Μητσοτάκη. Πρέπει συνεπώς τα προοδευτικά κόμματα να πάρουν θέση. Και να ανοίξουν τα χαρτιά τους πριν από την Κυριακή των εκλογών".
Όσο για το πρόσωπο που θα κυβερνήσει σε μία προοδευτική κυβέρνηση απάντησε: "Πιστεύω στις συνεργασίες, αλλά ταυτόχρονα πιστεύω πως τους ηγέτες και τους πρωθυπουργούς πρέπει να τους εκλέγει ο ελληνικός λαός. Δεν πιστεύω σε κυβερνήσεις τρίτων προσώπων. Ο λαός θα δώσει δύναμη στα κόμματα που θα θελήσει να τον κυβερνήσουν".
Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ
Για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως "η εσωκομματικη δημοκρατία είναι σημαντική και στον ΣΥΡΙΖΑ κάνουμε τώρα μια τέτοια προσπάθεια. Ανοίγουμε τις σχέσεις μας με τα μέλη μας, που πρέπει να έχουν δικαώματα και υποχρεώσεις. Δεν θέλουμε, όμως, να συμμετέχουν στις διαδικασίες άτομα που δεν ενδιαφέρονται για το κόμμα και θα μπορούν απλά ως "φίλοι" να ψηφίζουν και να συναποφασίζουν.
Εμείς πλέον με τα μέλη μας διαμορφώνουμε ένα νέο πλαίσιο και θέλουμε να προσελκύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο. Δεν κρινομαι εγώ ως πρόσωπο, αλλά η στρατηγική του κόμματος, που επιθυμούμε να κυβερνήσει ξανά τη χώρα".
Δημοσκοπήσεις
Τέλος, έκανε και αναφορά στις δημοσκοπήσεις, για τις οποίες είπε πως "πλέον η ψαλίδα κλείνει. Το κυβερνών κόμμα χάνει σχεδόν δύο εβδομάδες κάθε μήνα. Εμείς έχουμε μία... ήπια ανάπτυξη.
Οι δημοσκοπήσεις είναι εργαλεία, αλλά δεν βασιζόμαστε σε αυτές. Ο Σολτς έχανε με εννέα μονάδες λίγους μήνες πριν από τις εκλογές στη Γερμανία και τελικά κέρδισε".
Έκλεισε δε με ένα... καρφί: "Αν πιστεύαμε στις δημοσκοπήσεις, τώρα θα ήταν πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ο Ανδρέας Λοβέρδος".
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr