Ενημερώνοντας το κοινοβούλιο για την πανδημία ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα η κυβέρνηση έχει εμπιστευθεί τους επιστήμονες και έχει ενισχύσει το σύστημα υγείας.
Παράλληλα, υπερασπίστηκε την επιλογή για άνοιγμα του τουρισμού, λέγοντας πως είχε οικονομικά οφέλη για τη χώρα και δεν προκύπτει ότι αποτέλεσε την αιτία για το δεύτερο κύμα. "Αν ήταν έτσι, θα είχαμε δεύτερο κύμα από τον Αύγουστο", υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και υποστήριξε πως η γενική χαλάρωση που ακολούθησε έφερε την έξαρση της πανδημίας.
Στο πλαίσιο αυτό είπε πως αποδεικνύεται "βασική εστία διασποράς η διασκέδαση νέων ανθρώπων" και για το λόγο αυτό κάνοντας την αυτοκριτική του είπε πως ίσως θα έπρεπε να έχει λάβει πιο αυστηρά μέτρα για την εστίαση νωρίτερα.
Επίσης, είπε πως θα μπορούσε να έχει επιβληθεί νωρίτερα η καθολική χρήση μάσκας, αλλά και να έχουν ληφθεί νωρίτερα μέτρα ιδιαίτερα στην περιφέρεια της Θεσσαλονίκης.
Ωστόσο, σημείωσε ο Πρωθυπουργός το τελευταίο δεκαήμερο φάνηκε πως δεν υπήρχε δυνατότητα να περιοριστεί ο ιός με τα ήδη υπάρχοντα μέτρα και έπρεπε να υπάρξουν οριζόντια μέτρα. «Είδαμε τις τελευταίες 10 ημέρες εκθετική αύξηση κρουσμάτων. Είδαμε ότι, αν συνεχίζαμε με αυτούς τους ρυθμούς, το σύστημα υγείας θα δεχόταν κάθε ημέρα παραπάνω από 1.000 ασθενείς, με τους περισσότερους των 100 να χρειάζονται ΜΕΘ. Ο αριθμός ΜΕΘ που διαθέτει μια χώρα δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι. Δυστυχώς, κάποιοι από τους συνανθρώπους μας θα αναγκαστούν να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ και δυστυχώς θα καταλήξουν. Αυτό θα γίνει, όσες μονάδες ΜΕΘ και αν έχουμε. Δεν υπάρχει ένας υπουργός Υγείας της Ευρώπης που να έχει καταλήξει σε διαφορετικό συμπέρασμα. Δεν αντέχει κάνενα σύστημα υγείας, αν δεν χτυπήσουμε την αρχή της αλυσίδας, που είναι η αποφυγή της διασποράς του ιού» είπε, εξηγώντας την απόφαση για το δεύτερο λοκντάουν.
«Απευθύνω σε όλη την εθνική αντιπροσωπεία υποθετικό ερώτημα: αν είχαμε 3.000-5.000 ΜΕΘ, θα ήμασταν πιο χαλαροί στα μέτρα προφύλαξης; Αν αυτό υπονοείτε, τότε πρέπει να σας πω ότι, αν γέμιζαν από αυτούς, περίπου οι 1.500 θα κατέληγαν» τόνισε.
«Η επαναφορά της καραντίνας δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Μπροστά στο τσουνάμι υποχρεούμαστε να σηκώσουμε κυματοθραύστη. Δοκιμάσαμε πολλά μέτρα, που προδόθηκαν από την συμπεριφορά κάποιων. Πρέπει να το πούμε ευθέως και να μην τους κλείνουμε το μάτι. Ξέρουμε ποιες είναι οι εστίες του ιού. Δεν το λεμε για να στοχοποιήσουμε κάποιον, αλλά για να τονίσουμε τον κίνδυνο. Η βασική αιτία διασποράς ήταν η διασκέδαση νέων ανθρώπων. Δεν το λέω ως κριτική. Εϊναι όμως μια διαπίστωση και ακούω από την αντιπολίτευση "μην στοχοποιείτε τους νέους". Τα δεδομένα είναι αμίλεικτα» επέμεινε.
«Εϊμαστε έτοιμοι να πούμε πώς πολεμήσαμε, αλλά όχι αν πολεμήσαμε. Το λέω αυτό προς εκείνους που μας κατηγορούν για επικοινωνιακή διαχείριση, όταν έλειψαν οι ίδιοι από τον δικό τους πόλεμο και προσπάθησαν να διαχειριστούν μόνο επικοινωνιακά το ζήτημά τους» πρόσθεσε.
Αρνήθηκε τις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και τον ορισμό υπουργού Υγείας κοινής αποδοχής.
Κατηγόρησε την αντιπολίτευση πως καιροσκοπεί και υποστήριξε πως η Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία έχει σοβαρή κυβέρνηση, αλλά δεν έχει σοβαρή αντιπολίτευση. Έκανε ιδιαίτερες αναφορές στον Αλέξη Τσίπρα, ενώ υπήρξε ένταση και με τον γγ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, όταν είπε κατηγορηματικά ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να γίνει φέτος η πορεία για το Πολυτεχνείο.
Ο κ. Μητσοτάκης στήριξε επίσης τη Νίκη Κεραμεώς για την τηλεργασία, ενώ τέλος είπε πως η καλή είδηση για το εμβόλιο δεν πρέπει να δημιουργεί εφησυχασμό.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr