Την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου συνεδριάζει το ανώτατο όργανο του οργανισμού, το βορειοατλαντικό συμβούλιο και εκεί κατόπιν ελληνικού αιτήματος, θα τεθεί το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας σε πολιτικό επίπεδο.
Την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου, στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ, αν δεν υπάρξει ανατροπή στο βορειοατλαντικό συμβούλιο, ενδεχομένως να υπάρξει συνάντηση τεχνικών - στρατιωτικών κλιμακίων Ελλάδας και Τουρκίας.
Η συγκεκριμένη συνάντηση ήταν προγραμματισμένη για σήμερα Τρίτη, αλλά τελικώς θα διεξαχθεί την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου, καθώς η Ελλάδα ζήτησε να προηγηθεί η ενημέρωση στο βορειοατλαντικό συμβούλιο.
Τι λένε διπλωματικές πηγές
"Η Ελλάδα πέτυχε να προηγηθεί οποιασδήποτε τεχνικής συζήτησης σε επίπεδο ΝΑΤΟ, η πολιτική συζήτηση που θα γίνει αύριο στο λεγόμενο nat, δηλαδή, στο βορειοατλαντικό συμβούλιο και στο επίπεδο των νόμιμων αντιπροσώπων" επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές.
Παράλληλα διαμηνύουν ότι η ελληνική πλευρά επιμένει ότι προϋπόθεση για κάθε συζήτηση είναι η αποχώρηση του Ορούτς Ρέις και των πολεμικών πλοίων που το συνοδεύουν. Συνεπώς, σημειώνουν η συζήτηση της Πέμπτης δεν είναι βέβαιο ότι θα γίνει. Προηγείται η συνάντηση στο βορειοατλαντικό συμβούλιο και η Ελλάδα επικεντρώνεται σε αυτή.
Οι συναντήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για την αποκλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο.
Στο παρασκήνιο οι διαβουλεύσεις είναι έντονες και δεν αποκλείονται ανατροπές, ωστόσο, αυτά είναι τα δεδομένα μέχρι τώρα.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr