«Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο χωρίς δισταγμό αν η Ελλάδα κλιμακώσει τις εντάσεις», διαμηνύει ο Τσαβούσογλου, ο οποίος έσπευσε μάλιστα να συμπληρώσει, όπως μεταδίδει το Reuters, ότι η χώρα του είναι ανοικτή στο διάλογο για το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά αυτός δεν μπορεί να γίνει με τις προϋποθέσεις που θέτει η Ελλάδα.
«Η Ελλάδα έγινε κακομαθημένη με την υποστήριξη της ΕΕ. Δεν είμαστε εμείς που αυξάνουμε την ένταση, είναι η Ελλάδα και οι Ελληνοκύπριοι. Η Γερμανία προσπάθησε να αναλάβει έναν αντικειμενικό ρόλο, αλλά αυτές οι προσπάθειες δέχονται επίθεση από την Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή διοίκηση», είπε ο Τσαβούσογλου, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση.
Παράλληλα, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι επαναπροωθεί πρόσφυγες πίσω στην Τουρκία, ενώ προέτρεψε τη χώρα μας «να ξεχάσει τον τρόπο που την κακομαθαίνανε».
«Η συμβουλή μου προς την Ελλάδα είναι αυτή: Εγκαταλείψτε αυτήν τη συμπεριφορά του κακομαθημένου. Μην βάζετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο με το να συμπληρώνετε ορισμένες χώρες. Χωρίς ασκήσεις, θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας. Εάν κάνετε λάθος βήμα, αυτή τη φορά δεν θα έχουμε ατύχημα, θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο», συμπλήρωσε με προκλητικό ύφος ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
Δύσκολος ο ελληνοτουρκικός διάλογος
Από την πλευρά, του ο Χάικο Μάας είπε ότι χρειάζονται ορατά βήματα προς την αποκλιμάκωση και ετοιμότητα για διάλογο. Συμπλήρωσε ότι γνωρίζει πως οποιοσδήποτε διάλογος δεν θα είναι εύκολος, αλλά ο ίδιος είναι πεπεισμένος ότι μπορεί να βρεθεί λύση στη διαμάχη.
Σημειώνεται πως ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών μετέβη στην Άγκυρα μετά τις επαφές που είχε στην Αθήνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και με τον Νίκο Δένδια. Σε δηλώσεις του μετά τις συναντήσεις στην Αθήνα το μεσημέρι, είπε ότι η κλιμάκωση δημιουργεί στη Γερμανία και στους Ευρωπαίους μεγάλη ανησυχία και προβληματισμό. «Η Γερμανία στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας με αίσθημα αλληλεγγύης. Αυτό που χρειαζόμαστε, είναι δείγμα αποκλιμάκωσης και βούληση για διάλογο».
Χαρακτήρισε παιχνίδι με τη φωτιά ό,τι συμβαίνει, μια σπίθα μπορεί να φέρει τη ζημιά, συνέχισε. Όπως είπε, είναι αδιανόητη η εικόνα που καταγράφεται μεταξύ δύο συμμάχων. Εκτίμησε ότι απαιτείται άμεσος διάλογος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
«Όταν κάνω λόγο για συνομιλίες, μιλώ για συνομιλίες με σοβαρότητα και με βάση το διεθνές δίκαιο». Αυτές όμως μπορούν να γίνουν μόνο σε περιβάλλον «ησυχίας», τόνισε και παραδέχτηκε ότι δεν μπορούν να διεξαχθούν σε καθεστώς εντάσεων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr