Στο πλαίσιο αυτό, ετοιμάζει σχέδιο νόμου για τις «δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις» με σκοπό όχι μόνο να αποφεύγονται τα «εμφράγματα» στην Αθήνα ή και σε άλλες πόλεις από συγκεντρώσεις που έχουν μικρή συμμετοχή, αλλά και να θωρακιστεί η πρωτεύουσα απέναντι στα έκτροπα που προκαλούν ομάδες που παρεισφρέουν στις διαδηλώσεις.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής», το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το αμέσως επόμενο διάστημα προς ψήφιση στη Βουλή, προβλέπει ότι οι πορείες που έχουν περιορισμένο αριθμό διαδηλωτών θα πραγματοποιούνται σε μέρος οδοστρώματος ή θα ακολουθούν εναλλακτική διαδρομή.
Καθορίζεται οργανωτής που θα ευθύνεται για τις ζημιές
Παράλληλα, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι θα καθορίζεται οργανωτής της διαδήλωσης, ο οποίος και θα έχει και αστικές ευθύνες ευθύνες για τυχών ζημιές που θα προκληθούν. Επίσης καθιερώνεται ο θεσμός του αστυνομικού διαμεσολαβητή και θεσμοθετείται ειδική ψηφιακή πλατφόρμα που θα παρέχει σε πραγματικό χρόνο ενημέρωση στους πολίτες για τις πορείες και τις σχετικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.
Τέλος, το νομοσχέδιο προβλέπει ως ιδιώνυμο αδίκημα τη συμμετοχή σε διαδήλωση που έχει απαγορευθεί νομίμως από την αστυνομία, αλλά και την «παρεμπόδιση διεξαγωγής συνάθροισης με τέλεση βιαιοπραγιών και την παρείσφρηση ατόμων σε αυτήν με σκοπό να αλλοιώσουν με βιαιοπραγίες τον ειρηνικό χαρακτήρα της».
Διαβάστε επίσης:
Νόμος για τις συναθροίσεις και τις διαδηλώσεις: Ένα σημαντικό κρας τεστ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr