Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, η τροπολογία αυτή αναμένεται να γίνει δεκτή έπειτα και από συνεννόηση που είχε με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη και προβλέπει την αύξηση του ποσοστού ενέργειας που μπορούν να «πουλήσουν» στη ΔΕΗ από το 20% σε 75%.
«Είναι ένα σημαντικό μέτρο ενίσχυσης του αγροτικού κόσμου, το οποίο συνδέεται με την απόσβεση και τον χρόνο απόσβεσης της επένδυσης που κάνει συνολικά στα φωτοβολταϊκά ο αγρότης» ανέφερε σχετικά ο αρμόδιος υπουργός. Η ρύθμιση αφορά τους αγρότες που έχουν εγκατεστημένα φωτοβολταϊκά στις καλλιέργειές τους και χρησιμοποιούν την παραγόμενη ενέργεια για ιδιοπαραγωγή (net metering).
ΕΛΓΑ
Το πρώτο εξάμηνο του 2020 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση για την είσοδο της ιδιωτικής ασφάλειας στην αγροτική παραγωγή, όπως υπογράμμισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης κατά την παράδοση παραλαβή της διοίκηση του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ).
«Σήμερα για το πέραν του 4% των εισφορών υπέρ ΕΛΓΑ που αντιστοιχούν στην κάλυψη συγκεκριμένων ζημιών από τον Οργανισμό, ο παραγωγός είναι ελεύθερος να απευθυνθεί στον ιδιωτικό τομέα και να ασφαλίσει για επιπλέον κινδύνους την παραγωγή του» είπε ο αρμόδιος υπουργός και πρόσθεσε πως «το θέμα είναι πώς μέσα σε αυτό το 4% θα ενταχθεί η ιδιωτική ασφάλιση».
Μέχρι στιγμής σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό έχουν γίνει συζητήσεις με δυο εταιρίες, μια από τη Γερμανία και μια από τη Γαλλία ενώ αναφέρθηκε πως υπάρχει ενδιαφέρον και από εγχώριες εταιρίες.
«Αναλαμβάνουμε μια σημαντική αποστολή» τόνισε ο νέος πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος και δεσμεύθηκε πως «θα ανταπεξέλθουμε στις προσδοκίες των αγροτών». Τάχθηκε υπέρ της εισόδου της ιδιωτικής ασφάλισης για την κάλυψη των αγροτικών ζημιών τονίζοντας ότι «είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε την κυβερνητική πολιτική στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας».
Το δημόσιο χαρακτήρα της ασφάλισης υπερασπίστηκε από την πλευρά του ο απερχόμενος πρόεδρος του οργανισμού, Θανάσης Κουρεμπές. «Μόνο ένα δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα μπορεί να είναι διπλά στον αγρότη» ανέφερε σχετικά σημειώνοντας ωστόσο «ότι χρειάζονται αλλαγές».
Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων
Παράλληλα, τα νέα μέτρα προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος της Αφρικανικής Πανώλης των χοίρων στη χώρας μας, τα οποία περιγράφονται σε Κοινή Υπουργική Απόφαση, παρουσίασε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με αφορμή το τελευταίο κρούσμα της νόσου σε αγριόχοιρο που εντοπίστηκε σε απόσταση 1,2 χιλιομέτρων των Ελληνοβουλγαρικών Συνόρων.
«Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι να βρεθεί ένα βήμα μπροστά από τη ζωονόσο και όχι να την κυνηγάμε όπως κάναμε σε άλλες περιπτώσεις παλαιότερα» δήλωσε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή.
Στόχος των μέτρων αυτών είναι η μείωση του πληθυσμού των αγριόχοιρων η οποία θα επιτευχθεί μέσω της θήρευσης από ειδικά συνεργεία στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα και ειδικότερα στις Περιφερειακές Ενότητες Δράμας και Ξάνθη.
Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής τα ζώα που έχουν θανατωθεί στη Ρουμανία ανέρχονται σε 350.000 και στη Βουλγαρία σε 150.000 ενώ στη χώρα μας δεν έχει σημειωθεί κανένα κρούσμα. Όπως διευκρίνισε και ο αρμόδιος υπουργός η νόσος αυτή αφορά μόνο τα ζώα και δεν αποτελεί κίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr