Σημειώνεται ότι οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Ιταλίας επιβεβαίωσαν τη συνεργασία τους στον ενεργειακό τομέα με την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας (Memorandum of Understanding) από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιο για θέματα ενέργειας και φυσικών πόρων, Γεράσιμο Θωμά και τον υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας Στέφανο Πατουανέλι.
Μητσοτάκης: Η Ελλάδα δεν μπορεί να επωμιστεί μόνη της το μεταναστευτικό
Ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του μετά την συνάντηση αναφέρθηκε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, στις εξαιρετικές σχέσεις των δύο χωρών που πρέπει να ενισχυθούν, τόνισε ότι η Ελλάδα ύστερα από μία δεκαετή οικονομική δοκιμασία, βρίσκεται, ήδη, σε τροχιά ανάπτυξης και κάλεσε τις δυναμικές ιταλικές επιχειρήσεις, να εμπιστευτούν, να επενδύσουν στη νέα ελληνική οικονομική πραγματικότητα.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι συζήτησαν για τη συνεργασία Ελλάδας -Ιταλίας σε ενεργειακά θέματα καθώς όπως είπε «η ενεργειακή ασφάλεια και η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας είναι προτεραιότητες και των δύο χωρών». «Έτσι, αναμένοντας να ολοκληρωθεί ο αγωγός TAP -που θα μεταφέρει αζέρικο αέριο στην Ευρώπη, μέσω Ιταλίας- ανταλλάξαμε απόψεις για άλλα ενεργειακά εγχειρήματα, όπως ο αγωγός EastMed» είπε.
Αναφερόμενος στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση σημείωσε «η Ελλάδα, είναι ανατολικό σύνορο της Ευρώπης. Είναι χώρα εισόδου, δοκιμάζεται από ένα τεράστιο φορτίο ροών. Πολλαπλάσιο των δυνατοτήτων της να τις διαχειριστεί και, δυστυχώς, διαρκώς αυξανόμενο. Είναι κάτι που εντείνει τις ανησυχίες μας. Οι εξελίξεις αυτές καθιστούν απαραίτητη την τήρηση των προβλέψεων της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας. Απαραίτητη, όμως, γίνεται και η ενίσχυση της αλληλεγγύης σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Επεσήμανε ότι η Ελλάδα ως «ακριτικό» κράτος, καταβάλλει κάθε προσπάθεια να ανταπεξέλθει. «Δεν μπορεί όμως, ούτε πρέπει, να επωμιστεί μόνη της κάτι που αποτελεί κατ' ουσίαν ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Συνεπώς, ο πολλαπλασιασμός των πρωτοβουλιών στο προσφυγικό και η αναβάθμιση του συντονισμού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο οφείλουν να γίνουν προτεραιότητα όλων μας», τόνισε.
Επανέλαβε ότι η Τουρκία δυστυχώς συνεχίζει μια επιθετική και αδιέξοδη συμπεριφορά στο Αιγαίο, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα ενός ατυχήματος και πρόσθεσε ότι η τουρκική προκλητικότητα, δεν περιορίζεται εκεί. «Η γειτονική χώρα επεκτείνει την παραβατική της δραστηριότητα και εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, καταπατώντας το Διεθνές Δίκαιο στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου» σημείωσε και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα διαχρονικά υποστηρίζει μία δίκαιη, ισορροπημένη και κυρίως βιώσιμη λύση του Κυπριακού.
«Είναι, λοιπόν, καιρός να ευδοκιμήσουν οι δικοινοτικές συνομιλίες, που παραμένουν ο μόνος δρόμος προς μια δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών», είπε ο πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι οι δύο χώρες έχουμε σύμπτωση απόψεων σε πολλά από τα θέματα, όπως τα Δυτικά Βαλκάνια, το ευρωπαϊκό εξάμηνο, το πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, η εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, αλλά και στα ζητήματα που αφορούν την κλιματική αλλαγή. «Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να ακολουθήσει το ευρωπαϊκό όραμα για μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία έως το 2050. Και η κυβέρνηση μου έχει αναλάβει μια ειδική πρωτοβουλία για την προστασία των μνημείων της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και του Φυσικού Περιβάλλοντος από την κλιματική αλλαγή. Και χαίρομαι που η Ιταλία πρόσθεσε την υποστήριξή της σε αυτήν την πρωτοβουλία» είπε.
Ολοκληρώνοντας ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Ιταλό πρωθυπουργό για τη ζεστή υποδοχή και τον κάλεσε να επισκεφθεί την Ελλάδα.
Κόντε: Ενθαρρύνουμε το ενδιαφέρον των ιταλικών επιχειρήσεων για επενδύσεις στην Ελλάδα
Ο Ιταλός πρωθυπουργός αφού μίλησε για συγκλίνουσα δράση και κοινές απόψεις των δύο χωρών στο μεταναστευτικό, την επιρροή της ΕΕ στην ανάπτυξη, την απασχόληση, τις επενδύσεις και το περιβάλλον τόνισε: «Έχουμε τα ίδια νότια σύνορα και πρέπει να δράσουμε ενωμένοι. Υπάρχουν κοινωνικές και περιβαλλοντικές προτεραιότητες και χρειάζεται ευρωπαϊκή διαχείριση των μεταναστευτικών ρευμάτων με ανακατανομή στις χώρες μέλη». Επισήμανε ότι η Ιταλία παρακολουθεί με ενδιαφέρον τη διαπραγμάτευση στην ΕΕ για την ενίσχυση οικονομικής και νομισματικής σταθερότητας και πρόσθεσε «στόχος είναι να αυξηθούν οι δημόσιες επενδύσεις».
Ο κ. Κόντε εξέφρασε το ενδιαφέρον της Ιταλίας για τις οικονομικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, «που φέρνουν» όπως είπε «αδιάψευστα αποτελέσματα και στοχεύουν στην αύξηση των ιδιωτικοποιήσεων και των εξωτερικών επενδύσεων». «Ζητώ από τους Ιταλούς επενδυτές να πάρουν μέρος στη διαδικασία αυτή» είπε.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός σημείωσε ότι συζήτησαν επίσης την η αύξηση της συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών, του τουρισμού, των μεταφορών και του πολιτισμού και υπογράμμισε ότι είναι σημαντική αυτή η συνεργασία όπως ήταν σημαντική και η πρόσφατη επίσκεψη στην Αθήνα του διευθύνοντος συμβούλου του Ιταλικού Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (CDP).
Τέλος, ο κ. Κόντε επανέλαβε ότι η Ιταλία ενθαρρύνει το ενδιαφέρον των ιταλικών επιχειρήσεων για επενδύσεις στην Ελλάδα και είπε ότι συμφώνησαν η δεύτερη Διακυβερνητική Σύνοδος Ελλάδας-Ιταλίας να πραγματοποιηθεί στην Ιταλία καθώς η πρώτη είχε διοργανωθεί το Σεπτέμβριο του 2017 στην Κέρκυρα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr