Περιληπτικά, τον χειμώνα 2008-2009 αποκαλύφθηκε οτι ανώτατοι Τούρκοι αξιωματικοί, ακαδημαϊκοί και δημοσιογράφοι είχαν σχηματίσει παρακρατική οργάνωση που είχε στόχο την ανατροπή του τότε πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν.
Η ονομασία αυτής της οργάνωσης Ergenekon προέρχονταν απο την μυθολογία της τουρκικής ιστορίας και ήταν η ονομασία της περιοχής που γεννήθηκε το Τουρκικό έθνος. Συνεληφθησαν εκείνη την περιόδο περιπου 350-400 άτομα (ανώτατοι στρατιωτικοί, δημοσιογράφοι, ακαδημαικοί, πολιτικοί) οι οποιοι στην συνέχεια (2012-2013) καταδικάστηκαν σε βαριές ποινές φυλάκισης (έως και ισόβια).
Λιγο αργότερα και στα πλαίσια των αποκαλύψεων για την «υποθεση Ergenekon”, είδαν το φώς της δημοσιότητας νέες αποκαλύψεις. Ομάδα Τούρκων στρατιωτικών που ήταν ταυτόχρονα και μέλη της Ergenekom είχαν εκπονήσει σχέδιο πρόκλησης Ελληνο-τουρκικού στρατιωτικού επεισοδίου με στόχο την ανατροπή του πρωθυπουργού Erdogan. Ήταν η περιβόητη «υπόθεση Βαριοπούλα-Balyoz”. Και για αυτή την υποθεση απαγγέλθηκαν βαριές κατηγορίες και επιβλήθηκαν βαριές ποινές σε περίπου 300 κατηγορούμενους.
Εκείνο που δεν ειναι γνωστό είναι ότι κατα την διάρκεια της δικαστικης διερεύνησης αυτων των υποθέσεων ο όρκος των Τούρκων στρατιωτικών άλλαξε (Ιούλιος 2013) και το βασικό καθήκον
· «Να προασπίζουν και να προστατεύουν την δημοκρατία»
επαναπροσδιορίστηκε σε
· «Να υπεραμύνονται της τουρκικής γης έναντι εξωτερικών απειλών και κινδύνων, και να διατηρούν και να ενισχύουν τις στρατιωτικές δυνάμεις προκειμένου να διασφαλίζεται η αποτροπή»
Όπως επίσης ότι όλοι οι κατηγορούμενοι και για τις δυο αυτές υποθέσεις αθωώθηκαν απο τα δευτεροβάθμια δικαστήρια αφού τα στοιχεία θεωρήθηκαν ψευδή και χαλκευμενα. Ο Ερντογάν αποδέχθηκε ασμένως αυτή την δικαστική ετυμηγορία κατηγορώντας ταυτόχρονα το κίνημα Χιζμετ (Hizmet), δηλαδή τον θεολόγο Φετουλαχ Γκιουλεν (Fethullah Gülen) οτι βρίσκονταν πίσω απο αυτή την συνομωσία εναντίον του Τουρκικού στρατού.
Το γεγονός ότι η διεξαγωγή όλων των δευτεροβάθμιων δικών που αθώωναν όλους αυτούς που είχαν καταδικασθεί με βαριές ποινές στα πρωτοβάθμια δικαστήρια για συμμετοχή στις υποθέσεις Ergenekon και Balyoz, διεξάγονται ταυτόχρονα (2015-2016) με την απομάκρυνση του Ισλαμιστή αλλα συντηρητικου δημοκρατή Α. Νταβούτογλου (A.Davutoglu) απο την πρωθυπουργία και την αντικαταστασή του απο τον απόλυτα πιστό στον Πρόεδρο (πλεόν) Erdogan αλλα “αχρωμο” πολιτικα Μ. Γιλντιριμ (B.Yildirim) ίσως είναι τυχαίο. Οπως πιθανότατα τυχαίο είναι και το γεγονός οτι η άκρα δεξια του Ν. Μπαχτσελί (D.Bahceli) που είχε υπεραμυνθεί με σθένος και παρρησία της αθωώτητας ολων των εμπλεκομενων στις υποθέσεις Ergenekon και Balyoz ειναι απο εκείνη την χρονικη περιοδο πιστός συμμαχος του Προέδρου Erdogan και του κομματος της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).
Εκείνο που σίγουρα δεν είναι τυχαίο είναι οτι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο Πρόεδρος Erdogan υπέγραψε τις προαγωγές και τις τοποθετήσεις σε θέσεις διοίκησης της νέας ηγεσίας των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Τα ονομάτα με τους νέους βαθμούς και τις τοποθετήσεις δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα της κυβερνήσεως.
Μεταξυ των ανώτατων Τούρκων αξιωματικών που προήχθησαν και ανέλαβαν θέσεις διοίκησης ξεχωρίζει το όνομα του αντιναυάρχου Ερζάν Κιρέστεπε (Ercan Kirectepe). Ο συγκεκριμενος τούρκος αξιωματικός κατηγορήθηκε για συμμετοχή στις υπόθεσεις Ergenekon και Balyoz καταδικάσθηκε και εμεινε στην φυλακη αρκετά χρόνια (2009-2014). Αθωώθηκε στις δευτεροβάθμιες δικές της περιόδου 2015-2016 οπότε και αποκαταστάθηκε στην στρατιωτικη επετηρίδα με τον βαθμό του πλοιάρχου (2016-2017). Έκτοτε προήχθη κανονικά και πλεον με τον βαθμό του αντιναυάρχου αναλαμβάνει μια πό τις πιο κρίσιμες θέσεις στην Τουρκική στρατιωτικη διοικητικη ιεραρχία, ναυτικός διοικητής της βάσης της Αλεξανδρέτας.
Υπενθυμίζουμε οτι η Αλεξανδρετα ειναι ναυτικη βαση του Τουρκικού στόλου που βρίσκεται απέναντι απο την Κύπρο και πολυ κοντα στις Ρωσικές ναυτικές βέσεις που βρίσκονται στην Συρία.
Πρόκειται για μία ασφαλή ένδειξη ότι ο πιο σκληρός εθνικιστικός πυρήνας του τουρκικου «βαθέως κρατους» επανακάμπτει σε θέσεις εξουσίας...
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr