«Η κυβέρνηση στην ουσία ακυρώνει την πρόσφατη ψήφο του ελληνικού λαού στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Χωρίς να έχουν συγκροτηθεί ακόμη τα συμβούλια, γίνονται παρεμβάσεις αν και η συντριπτική πλειοψηφία των δήμων έχει τη δυνατότητα να έχει πλειοψηφίες και συσχετισμούς για τη λήψη αποφάσεων», είπε ο Παύλος Πολάκης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αποκρύπτει αυτή την προοπτική και για να προχωρήσει την αντιμεταρρύθμιση επικαλείται κάποια περιφερειακά παραδείγματα.
«Ουσιαστικά παίρνετε την εξουσία από το βουλευόμενο όργανο, που είναι το δημοτικό συμβούλιο, και τη δίνετε ξανά στο δήμαρχο, διότι αυτός ορίζει τις πλειοψηφίες στην οικονομική επιτροπή, στα νομικά πρόσωπα. Μια σειρά από ισχυρές αρμοδιότητες που είχε το δημοτικό συμβούλιο, τώρα, αν θέλει η οικονομική επιτροπή, θα τις παραχωρεί για να λαμβάνει αποφάσεις το δημοτικό συμβούλιο», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και αναρωτήθηκε «από που και ως που η οικονομική επιτροπή κάνει τον προγραμματισμό των προσλήψεων και όχι το δημοτικό συμβούλιο και από που και ως που η οικονομική επιτροπή, από μόνη της μπορεί να κάνει ρύθμιση χρεών οφειλέτη, άνω των 150.000 ευρώ και χωρίς όριο ποσού; ή και να διαγράφει χρέη;».
«Στο ψευδεπίγραφο δίλημμα "κυβερνησιμότητα ή δημοκρατία", η απάντηση είναι δημοκρατία, πρώτα από όλα», είπε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Παύλος Πολάκης σημειώνοντας ότι ο Κλεισθένης έφερνε λογική συνεργασίας των τοπικών κοινωνιών και παρατάξεων. «Ο λαός αποφασίζει την 1η Κυριακή για το πρόγραμμα και κατατάσσει τον καθένα στο μπόι του, και του λέει, ότι με αυτό το πρόγραμμα θα έχει τόσους συμβούλους σε αυτή την παράταξη. Τη 2η Κυριακή, επειδή παντού χρειάζεται αρχηγός, ο πολίτης εκλέγει εκείνον που μπορεί να συνθέσει, δεν τον κάνει αυτοκράτορα», είπε ο κ. Πολάκης σημειώνοντας πως όπου η τοπική κοινωνία αναγνωρίζει ότι η παράταξη και ο δήμαρχος έχουν προσφέρει στον τόπο, τους βγάζει από την 1η Κυριακή.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr