Με τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών του Ομάν, ολοκλήρωσε την Τρίτη, ο Γ. Κατρούγκαλος τις επαφές του στο Μουσκάτ, πρώτο σταθμό της περιοδείας του.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές υπήρξαν ιδιαίτερα παραγωγικές, με έμφαση στη διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας, ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα, αλλά και στον σταθεροποιητικό ρόλο των δύο χωρών στις αντίστοιχες περιοχές όπου ανήκουν, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ - ΜΠΕ.
Ο υπουργός Εξωτερικών ανέπτυξε τις πρωτοβουλίες της χώρας μας για την προώθηση και εδραίωση της σταθερότητας και της ασφάλειας, αναγνωρίζοντας κοινά χαρακτηριστικά με την εξωτερική πολιτική του Ομάν, χώρα η οποία επίσης ασκεί ανάλογο ρόλο στην ταραγμένη περιοχή του Κόλπου, ευρισκόμενη μάλιστα σε κομβική γεωγραφία μεταξύ Ανατολής και Δύσης.
Συζητήσεις και συμφωνίες
Εκτενώς συζητήθηκαν επίσης, πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι περιφερειακές προκλήσεις στη Μέση Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειο, η κατάσταση στη Συρία και τη Λιβύη, ενώ ο Μπιν Αμπντάλλαχ, ανέπτυξε την οπτική της χώρας του για την κατάσταση στη γειτονική Υεμένη. Αναφορικά με την Ανατολική Μεσόγειο, η συζήτηση εστιάστηκε στις προοπτικές που διανοίγονται ένεκα της εύρεσης κοιτασμάτων στην περιοχή. Προοπτικές που έχουν ως προϋπόθεση τον απόλυτο σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Πέραν της συμβολής στην ενεργειακή ασφάλεια, όπως τονίστηκε, δια της ενίσχυσης της διαφοροποίησης πηγών, η ενέργεια μπορεί να είναι μοχλός ανάπτυξης, συνεργασίας, ασφάλειας και σταθερότητας και η χώρα μας πρόκειται να διαδραματίσει κομβικό ρόλο εν προκειμένω.
Παράλληλα συμφωνήθηκε ο προγραμματισμός συχνότερων συναντήσεων και στο πλαίσιο αυτό ο Γ. Κατρούγκαλος προσκάλεσε τον ομόλογό του να συμμετάσχει στην επικείμενη Διάσκεψη της Ρόδου για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα, στα τέλη Ιουνίου, πρόσκληση οποία ο Ομανός υπουργός Εξωτερικών αποδέχθηκε ευχαρίστως.
Ως προς την οικονομική συνεργασία, ο Μπιν Αμπντάλλαχ εξέφρασε την ετοιμότητα επιχειρηματικών και δημοσίων φορέων να συνεργαστούν με ελληνικές εταιρείες σε σειρά τομέων, όπως οι κατασκευές, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ο τουρισμός.
Συνάντηση με τον υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας του Ομάν Αλί Αλ-Σουνάιντι, καθώς και με την ηγεσία του κρατικού επενδυτικού ταμείου του Ομάν, διερευνώντας τους πλέον πρόσφορους τομείς συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης σε επίπεδο μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και προσέλκυσης επενδύσεων. Τονίστηκαν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των δύο χωρών στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της ιχθυοκαλλιέργειας, της ναυτιλίας, των μεταφορών κ.ά., ενώ συμφωνήθηκε η δημιουργία επιχειρηματικού φόρουμ Ελλάδας-Ομάν, καθώς και η συμμετοχή ελληνικών εταιρειών στην επικείμενη ετήσια έκθεση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που φιλοξενεί το Ομάν.
Η επίσκεψη, σύμφωνα με τις διπλωμστικές πηγές, αποτέλεσε μια πρώτης τάξης ευκαιρία να τεθεί ένα πλαίσιο συνεργασίας ευρείας θεματολογίας και να δρομολογηθούν στενότερες σχέσεις με μια χώρα ιδιαίτερα φιλική προς την Ελλάδα.
Επόμενος σταθμός το Κατάρ
Το βράδυ της Τρίτης ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στην Ντόχα, επόμενο σταθμό της περιοδείας του, όπου θα έχει σειρά συναντήσεων με την ηγεσία του Κατάρ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr