Ο κ. Γιούνκερ έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στο προσφυγικό εξαίροντας τη στάση της ελληνικής Πολιτείας, αλλά και των Ελλήνων πολιτών.
«Σε μία δύσκολη περίοδο οι Έλληνες έκαναν πολλές θυσίες για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες. Η Ελλάδα έκανε πολλά στο προσφυγικό, ειδικά για να διασφαλίσει την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Γνωρίζω πόσο δύσκολο είναι αυτό αυτή την περίοδο», είπε ο Γιούνκερ.
Επισημαίνοντας πως νιώθει συγκινημένος πρόσθεσε ακόμα: «Γνώρισα την Ελλάδα σε εποχές έντονα φορτισμένες. Η χώρα σας βρέθηκε στο επίκεντρο μιας πολυ-κρίσης. Αν μια άλλη χώρα είχε βρεθεί στο επίκεντρο τόσων προβλημάτων, δεν θα μπορούσε να τα έχει αντιμετωπίσει όπως το κατάφερε ο λαός σας».
Καραμανλής, Μελίνα, Θεοδωράκης
«Η Ελλάδα είναι το λίκνο της δημοκρατίας. Σε όλη μου την πολιτική ζωή μου υπήρξα φίλος της Ελλάδας. Η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα θα ήταν ένα οικοδόμημα ατελές. Σήμερα σκέφτομαι με μεγάλη συγκίνηση τον Κωνσταντίνο Καραμανλή που κατάφερε να κάνει την Ελλάδα μέλος των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Κομισιόν.
Έκανε επίσης αναφορά στη Μελίνα Μερκούρη και τον Μίκη Θεοδωράκη, σημειώνοντας πως και αυτοί έχουν προσφέρει πολλά και πως η Ελλάδα δεν έχει μόνο ένδοξο παρελθόν, αλλά παρόν και μέλλον.
«Να απελευθερωθούν οι στρατιωτικοί»
Με την ευκαιρία των αναφορών που έκανε στο προσφυγικό και τη συνεργασία ΕΕ – Τουρκίας, ο κ. Γιούνκερ δεν παρέλειψε να ζητήσει από την Άγκυρα να απελευθερώσει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, που βρίσκονται κρατούμενοι στην Ανδριανούπολη για περισσότερες από 50 ημέρες.
«Πρέπει οι δύο Έλληνες να απελευθερωθούν. Δεν είναι δυνατό να λέγεται ότι αποτελούν απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας», είπε ο κ. Γιούνκερ.
Πυλώνας σταθερότητας στα Βαλκάνια η Ελλάδα
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σημείωσε πως εκτός από το προσφυγικό, η Ελλάδα παίζει γενικώς έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην περιοχή των Βαλκανίων. Αποτελεί, όπως είπε πυλώνα σταθερότητας σε μία περιοχή που είναι ασταθής.
Στο σημείο αυτό θέλησε να διευκρινίσει πως η πρόσκληση εκ μέρους της ΕΕ προς την Αλβανία και την ΠΓΔΜ για ένταξη στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα δεν αποτελεί κάποιο τετελεσμένο γεγονός. «Θέλω να ξεκαθαρίσω πως δεν υπάρχει ημερομηνία ένταξης», τόνισε.
Κλείνοντας, ο κ. Γιούνκερ αναφέρθηκε στο μέλλον της Ελλάδας και κάλεσε τα μέλη του κοινοβουλίου να δείξουν αποφασιστικότητα για να «βελτιώσετε το μέλλον των παιδιών σας», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.
«Εμείς δεν έχουμε να δώσουμε μαθήματα στην Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει μαθήματα να μας δώσει, Απέδειξε την προσήλωσή της στα προγράμματα προσαρμογής», τόνισε ακόμα για να συμπληρώσει:
«Ουδέποτε ήμουν υπέρμαχος μιας πολιτικής λιτότητας, τυφλής και άκριτης. Αυτό που τώρα κάνετε είναι να προπαρασκευάσετε το μέλλον των παιδιών σας. Μην αφήσετε να πάνε χαμένα τα αποτελέσματα της προσπάθειας που κάνατε μέχρι σήμερα».
Συνεχίζοντας ο κ. Γιούνκερ είπε: Για την Ελλάδα του αύριο πρέπει να αρθούν οι παθογένειες που τόσο κόστισαν στην χώρα σας. Η χώρα έχει ανάγκη από υγιείς τράπεζες. Πρέπει να εκριζωθεί η διαφθορά. Χρειάζεται μια οικονομία που δεν δημιουργεί χρέη αλλά ευκαιρίες.
Υπολογίζουμε στην Ελλάδα για να χτίσουμε μαζί το μέλλον της ΕΕ των 27. Την χρειαζόμαστε για νας δώσει μαθήματα και διδάγματα», τόνισε κλείνοντας.
Φινάλε στα ελληνικά
Ο Πρόεδρος της Κομισιόν έκλεισε την ομιλία του σε πανηγυρικό τόνο, μιλώντας μάλιστα στα ελληνικά.
"Ζήτω η ευρωπαϊκή Ελλάδα, ζήτω η ελληνική Ευρώπη!" τόνισε κλείνοντας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr