Η συνάντησή τους επικεντρώθηκε στη συνεργασία στους τομείς της οικονομίας, της ενέργειας και των μεταφορών, στις εξελίξεις στα Βαλκάνια, καθώς και στην επικείμενη βουλγαρική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, κατά το α’ εξάμηνο του 2018.
Συγκεκριμένα, συμφωνήθηκε η πραγματοποίηση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας στα τέλη του τρέχοντος έτους, παράλληλα με την ολοκλήρωση του τερματικού σταθμού του IGB. Επιπλέον, τονίστηκε πως η βουλγαρική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ έχει ιδιαίτερη σημασία για την περιοχή, στο πλαίσιο της οποίας συμφωνήθηκε να υπάρξουν κοινές πρωτοβουλίες περαιτέρω προώθησης της «Ατζέντας της Θεσσαλονίκης» του 2003 για την ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων. Επίσης, τονίστηκε από κοινού η σημασία της ολοκλήρωσης του αγωγού IGB το συντομότερο δυνατό για την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή.
Μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας από τους δύο Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών, οι δύο Πρωθυπουργοί πραγματοποίησαν κοινές δηλώσεις προς εκπροσώπους των ΜΜΕ των δύο χωρών:
Αλέξης Τσίπρας: Θα ήθελα να καλωσορίσω τον Βούλγαρο Πρωθυπουργό, Μπόικο Μπορίσοφ, στην Ελλάδα, στην Καβάλα, σε μια από τις πιο όμορφες πόλεις της Ελλάδας – αν και δεν μπορώ να είμαι πολύ αντικειμενικός για αυτό.
Θα ήθελα να τον καλωσορίσω και να τον ευχαριστήσω που ήρθε σήμερα στην Ελλάδα και μάλιστα σε μια ημέρα σημαντική για την Βουλγαρία, σε μια εθνική επέτειο της συνένωσης της Βουλγαρίας και να τους συγχαρώ και για την εθνική τους επέτειο και να πω ότι αυτή την ημέρα έχουμε και εδώ μια πολύ σημαντική, ιστορικής σημασίας, θα έλεγα, συμφωνία για τη συνανάπτυξη της περιοχής μας, για την κοινή πορεία ανάπτυξης και προόδου των δύο χωρών.
Η συνεργασία της Ελλάδας με την Βουλγαρία είναι καίριας σημασίας, κομβικής σημασίας και για τις δύο χώρες, αλλά, θα έλεγα, και για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, ίσως και ένα πρότυπο συνεργασίας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι καταφέρνουμε να δημιουργούμε θετικές εξελίξεις σε μια σειρά από καίρια ζητήματα.
Στον τομέα της ενέργειας, ανοίγουμε νέους ορίζοντες για τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης, όπως διαφαίνεται και από τις συναντήσεις των Υπουργών Ενέργειας των δύο χωρών. Μια από αυτές αναμένεται αύριο να διεξαχθεί στην Αλεξανδρούπολη, όπου συζητάμε και προχωράμε με γοργούς, θα έλεγα, ρυθμούς, τόσο για τον άξονα IGB όσο και για τον κάθετο άξονα διασύνδεσης και μεταφοράς φυσικού αερίου, αλλά και για τον σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη.
Στον τομέα των μεταφορών, εργαζόμαστε από κοινού στη βάση της αναβάθμισης του δικτύου μεταφορών και συγκοινωνιών, ανάμεσα στις δύο χώρες, και αυτό νομίζω ότι αναδεικνύει μια σειρά από νέες μεγάλες ευκαιρίες για το εμπόριο, τον τουρισμό και συνολικά, θα έλεγα, ευκαιρίες και μια προοπτική οικονομικής άνθησης των δύο χωρών.
Αλλά και στον τομέα της κοινής αντιμετώπισης κρίσεων, στον τομέα της ασφάλειας, η συνεργασία μας είναι ουσιαστική, όπως στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, που τα προηγούμενα χρόνια ήταν πολύ πιο έντονη. Η συνεργασία μας άνοιξε νέες προοπτικές για τον πολιτικό διάλογο σε κρίσιμα ζητήματα στην περιοχή μας.
Και δεν θα ήταν υπερβολή να πω, μάλιστα ύστερα και από τη σύνοδο που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Ιούλιο, την τριμερή Σύνοδο Ελλάδας-Βουλγαρίας-Σερβίας, ότι αυτή η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες αποκτά και μια περιφερειακή δυναμική, ενόψει της επόμενης τετραμερούς, αυτή τη φορά, συνόδου στη Βάρνα, όπου θα συμμετάσχει και η Ρουμανία – Ελλάδα-Βουλγαρία-Ρουμανία-Σερβία – στη Βάρνα, αρχές Οκτωβρίου, διαμορφώνεται μια δυναμική γύρω από τον άξονα Ελλάδας-Βουλγαρίας, που αποκτά μια σημαντική περιφερειακή δυναμική.
Επιτρέψτε μου, τώρα, να πω δυο λόγια για τη Συμφωνία που υπογράφτηκε πριν από λίγο από τους δύο Υπουργούς Μεταφορών της Ελλάδας και της Βουλγαρίας. Πρόκειται τη σιδηροδρομική διασύνδεση τριών σημαντικών, των σημαντικότερων λιμανιών της Βόρειας Ελλάδας, του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας και της Θεσσαλονίκης, με τρεις σημαντικές πόλεις της Βουλγαρίας, το Ρούσε στον Δούναβη ποταμό, της Βάρνας και του Μπουργκάς, δύο σημαντικών λιμανιών της Βουλγαρίας στον Εύξεινο Πόντο.
Θα ήθελα να πω ότι δεν πρόκειται για ένα ακόμη έργο υποδομών, αλλά πρόκειται για ένα έργο ιστορικής σημασίας, τεράστιας οικονομικής, εμπορικής και γεωπολιτικής αξίας. Ένα έργο που ικανοποιεί διαπιστωμένες ανάγκες δεκαετιών. Αναβαθμίζει τις συνδυασμένες μεταφορές και τις υποδομές στις χώρες μας. Προσελκύει νέες παραγωγικές μονάδες και ενισχύει τις υπάρχουσες. Και θα έλεγα ότι θα αποτελέσει έναν πολύ ισχυρό μοχλό ανάπτυξης και διευκόλυνσης εμπορευματικών ροών και μετακινήσεων στην ευρύτερη περιοχή.
Στην πραγματικότητα ανοίγουμε νέους εμπορικούς δρόμους και επεκτείνουμε το διευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών, συνδέοντας το Αιγαίο με τον Δούναβη και τη Μαύρη Θάλασσα.
Είναι ένα μεγάλο βήμα, ώστε οι βαλκανικές χώρες, η γειτονιά μας δηλαδή, να μετατραπεί σε έναν ευρωπαϊκό χώρο οικονομικής ευημερίας, υπό συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας.
Στο μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν πριν από λίγο οι Υπουργοί Μεταφορών των δύο χωρών, προβλέπεται και η ίδρυση διακρατικού φορέα υλοποίησης και διαχείρισης της σιδηροδρομικής γραμμής, από τη Θεσσαλονίκη έως το Ρούσε της Βουλγαρίας. Και θα έλεγα ότι με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιλέγεται για πρώτη φορά στην περιοχή μας αυτή η διαδικασία υλοποίησης ενός σπουδαίου έργου υποδομής, που έχει, βεβαίως, και ξεχωριστή βαρύτητα και σημασία, μιας και θα αναληφθεί από κοινό φορέα των δύο χωρών και όχι από κάθε ξεχωριστά στο δικό της έδαφος.
Να μου επιτραπεί να πω και μια κουβέντα για την πόλη που μας φιλοξενεί, για την Καβάλα. Μια πολύ σημαντική πόλη και ένα σημαντικό λιμάνι στη Βόρεια Ελλάδα, όπου η σιδηροδρομική διασύνδεση, που έλειπε για δεκαετίες, ήταν ένα έργο που θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και δεκαετίες, θα την αναβαθμίσει, θα δώσει άλλη δυναμική στο λιμάνι, άλλη δυναμική εμπορευματική, αλλά και δυναμική τουριστικής ανάπτυξης.
Είμαστε, λοιπόν, αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με γοργούς ρυθμούς, με ενεργό συμμετοχή στην ευρωπαϊκή πολιτική και να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που έχει η χώρα και η περιοχή μας, με συγκεκριμένο εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό υποδομών και με ανθρώπους, που υλοποιούν αυτό τον σχεδιασμό, όχι με πολλά λόγια, όχι με μεγάλα λόγια, αλλά με σκληρή δουλειά.
Επίσης, με τον Βούλγαρο Πρωθυπουργό είμαστε σε μια κοινή γραμμή αποφασιστικότητας να αντλήσουμε, να εξαντλήσουμε τις μεγάλες δυνατότητες που δίνονται στις δύο χώρες μας από τη συνεργασία μας και από την αξιοποίηση της γεωπολιτικής δυναμικής αυτής της συνεργασίας.
Θα ήθελα, λοιπόν, για άλλη μια φορά να τον ευχαριστήσω που βρίσκεται σήμερα στην Καβάλα για να υπογράψουμε αυτή την ιδιαίτερης σημασίας συμφωνία και να εκφράσω τη βεβαιότητα ότι αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί προς όφελος των δύο λαών, προς όφελος της ειρήνης, της σταθερότητας και της συνανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής. Και να πω ότι η βουλγαρική Προεδρία [του Συμβουλίου της ΕΕ], που έρχεται στο πρώτο εξάμηνο του 2018, για μας είναι μια προεδρία που την αισθανόμαστε και δική μας. Είναι μια βαλκανική προεδρία και θα συνεργαστούμε στενά, ώστε να έχει απόλυτη επιτυχία.
Μπόικο Μπορίσοφ: Ευχαριστώ για την πρόσκληση. Ευχαριστώ και τους δύο Υπουργούς μας, για τη θαυμάσια δουλειά που έχουν κάνει, για την υπογραφή του μνημονίου. Ευχαριστώ και εσένα προσωπικά για το έργο που έχεις επιτελέσει, ώστε να βγει η Ελλάδα από την κρίση.
Στη Βουλγαρία γιορτάζεται σήμερα μία από τις πιο αγαπημένες γιορτές: αυτή της συνένωσης της Βουλγαρίας. Σήμερα, με την υπογραφή του μνημονίου για το έργο που θα επιτελέσουμε. Η υπογραφή του μνημονίου αποτελεί μία συνέχεια της ανάπτυξης των ενεργειακών και μεταφορικών hub. Αποτελεί μία συνέχεια της διασύνδεσης των περιοχών μας με τη διακίνηση εμπορευμάτων, τη μετακίνηση ανθρώπων, υπέρ των νέων δυνατοτήτων ανάπτυξης του τουριστικού τομέα.
Το διατυπώσατε πολύ σωστά ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη βουλγαρική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως μία κοινή βαλκανική προεδρία, επειδή μας δίνεται η σπάνια ευκαιρία για να πείσουμε την Ευρώπη ότι υπάρχουν σοφοί άνθρωποι στην περιοχή μας, ηγέτες και κρατικοί άνδρες, οι οποίοι δουλεύουν, έτσι ώστε με διπλωματικά και πολιτικά μέσα να λύνονται οι αντιπαραθέσεις και από πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης τα Βαλκάνια να εξακολουθούν να είναι μια περιοχή σταθερότητας και ειρήνης.
Το έργο υποδομών, το σημαντικό έργο, το μνημόνιο που υπογράψαμε σήμερα, σιδηροδρομικής διασύνδεσης Θεσσαλονίκης-Καβάλας-Αλεξανδρούπολης-Μπουργκάς-Βάρνας-Δούναβη, στην ουσία αποτελεί ένα έργο υποδομών μεταξύ δύο χωρών, μεταξύ της Βουλγαρίας και της Ελλάδας. Αλλά αυτομάτως στις 2 και 3 Οκτωβρίου, όταν συναντηθούμε στην επικείμενη τετραμερή συνάντηση στη Βάρνα, θα ενσωματώσουμε και τους Ρουμάνους και τους Σέρβους ομολόγους μας, επειδή το έργο αφορά τις μεταφορές στον Δούναβη και η στρατηγική του Δούναβη, στην οποία περιλαμβάνονται και η Αυστρία και η Ρουμανία και με την επικείμενη, τα επόμενα εξάμηνα, Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης από πλευράς της Αυστρίας και της Ρουμανίας, είναι πολύ σημαντικό να εμπλέξουμε και τις χώρες αυτές.
Ταυτόχρονα, μας παρουσιάζεται και μια ευκαιρία να πείσουμε και να αποδείξουμε στους Ευρωπαίους εταίρους μας πόσο σημαντικά περιφερειακά έργα αναπτύσσονται στην περιοχή μας. Είναι σημαντικό, επίσης, όσον αφορά και τα διαρθρωτικά ταμεία, τη στάση μας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την ανεύρεση χρηματοδότησης, έτσι ώστε να πείσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας, παρουσιάζοντας σήμερα ένα έγγραφο, ένα χαρτί, ουσιαστικά στοχεύουμε να γίνουν έργα υποδομής και σημαντικές εγκαταστάσεις.
Και όσον αφορά τις ευρωπαϊκές στρατηγικές για τα Βαλκάνια, νομίζω ότι είμαστε σε θέση να αποδείξουμε πως μπορούμε να διαδραματίσουμε ένα σημαντικό ρόλο για τη σταθερότητα της περιοχή μας, για την ανάπτυξή της.
Είπαμε με τον ομόλογό μου, τον κ. Τσίπρα, ότι τον Οκτώβριο, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, θα ζητήσουμε μια συνάντηση με τον κ. Γιούνκερ για να εκθέσουμε ενώπιόν του τις ιδέες μας για την περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής μας με τα έργα υποδομής που ετοιμάζουμε.
Για άλλη μια φορά θα ήθελα να ευχαριστήσω τη φιλόξενη πόλη της Καβάλας και προσωπικά εσάς κύριε Πρωθυπουργέ, για τη δυνατότητα που μας δόθηκε σήμερα να βρισκόμαστε εδώ και να υπογράψουμε αυτό το τόσο σημαντικό και καίριο έργο με προοπτική.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr