Μιλώντας στην ολομέλεια κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Υγεία, ο κ. Βούτσης άσκησε σφοδρή κριτική στη ΝΔ και τον πρόεδρό της, Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι πολιτεύεται με τρόπο που ούτε τη δημοκρατία προάγει ούτε τον κοινοβουλευτισμό βοηθά. Κατά την προχθεσινή του ομιλία στην ολομέλεια, και με αφορμή τον πυκνό κοινοβουλευτικό έργο της τελευταίας περιόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση και τον πρόεδρο της Βουλής για κακή νομοθέτηση, και είχε καταθέσει σχετικά, πακέτο μεγάλου αριθμού τροπολογιών στα πρακτικά της συνεδρίασης.
Στην απάντησή του, ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως "είναι απολύτως εκτός πραγματικότητας αυτό που έγινε ως τρικ μέσα στην αίθουσα" και διευκρίνισε πως ο αριθμός που επικαλέστηκε ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας για 159 τροπολογίες τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, συμπεριλαμβάνει και τις 74 βουλευτικές τροπολογίες όλων των κοινοβουλευτικών ομάδων, πλην της ΝΔ και της ΧΑ.
"Λέω πρώτος ότι είχαμε και έχουμε θέματα προβληματικής νομοθέτησης - όχι έτσι όμως, διότι έτσι θίγεται η ίδια η Βουλή και η ίδια η Δημοκρατία. Κι όποιος δεν καταλαβαίνει ότι αυτός ο συμψηφισμός βοηθάει μια άλλη πτέρυγα μέσα στη Βουλή, κάνει πολύ μεγάλο αυτοκαταστροφικό λάθος" τόνισε ο κ. Βούτσης.
Ανέφερε δε, ότι ουδεμία σχέση έχει αυτό που έγινε τις τελευταίες ημέρες στη Βουλή - με την ουσιαστική συζήτηση δηλαδή κορυφαίων θεμάτων, όπως η παιδεία, η υγεία κ.ά. - με "την εικόνα και ταυτοχρόνως στοχοποίηση και χωρίς επιχειρήματα τροφοδότηση σε φίλα προσκείμενα μέσα μαζικής ενημέρωσης", αφού, όπως είπε, το σήμα που δόθηκε προς την κοινή γνώμη είναι ότι η Βουλή εκφυλίζεται, παρανομεί περίπου, είναι έρμαιο και γίνεται όργιο τροπολογιών που έρχονται για προσωπικά συμφέροντα κλπ.
"Αυτή η ατζέντα δεν οδηγεί στη βελτίωση των όρων λειτουργίας του Κοινοβουλίου ούτε της δημοκρατίας" είπε ο κ. Βούτσης και απηύθυνε πρόσκληση "να εργαστούμε όλοι μαζί ώστε να βελτιωθούν ακόμη περισσότερο τα πράγματα". Επέμεινε παρά ταύτα, ότι "αυτή η πολιτική κυνική χρήση λάθος εν πολλοίς στοιχείων για να διαμορφωθεί μια εικόνα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί αντισυνταγματικά και το προεδρείο με πρώτο ένοχο τον πρόεδρο, είναι λάθος".
Λέγοντας πως είναι εκτός τόπου και χρόνου "η όλη προπαγάνδα η οποία γίνεται σε αυτό τον βαθμό", κατέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία: Το 2016 κατατέθηκαν 91 νομοσχέδια, 303 τροπολογίες και καμία πράξη νομοθετικού περιεχομένου, ενώ κατά το 2017, μέχρι τώρα έχουν κατατεθεί 40 νομοσχέδια και 145 τροπολογίες και ειδικότερα στα τελευταία 11 νομοσχέδια 85 υπουργικές τροπολογίες.
Ο κ. Βούτσης καταλόγισε επίσης στη ΝΔ ότι ανέδειξε θέματα Μαδούρο, Βαρουφάκη, "σημαιοφόρων", "ύποπτων τάχα τροπολογιών" ώστε να "δώσει τροφή" στα πρωτοσέλιδα και στα σάιτ και με στόχο να στραφεί το ενδιαφέρον του κοινού σε για αχρείαστα θέματα.
Το γεγονός ότι μέσα σε 14 μέρες, για πρώτη φορά με την τακτική διαδικασία ψηφίζονται επτά νομοσχέδια, αυτό οφείλεται στο ότι έληξε καθυστερημένα η δεύτερη αξιολόγηση - και η διαδικασία αυτή, σηματοδοτεί πολύ σημαντικά οφέλη για τον ελληνικό λαό, ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής.
Τα συγκεκριμένα αυτά νομοσχέδια συνιστούν παρέμβαση με κατεύθυνση και τακτοποιήσεις ζητημάτων, και έτσι νοηματοδοτείται το τι έγινε με τη δεύτερη αξιολόγηση και την έξοδο στις αγορές, συνέχισε ο κ. Βούτσης. "Ενώ αυτή η νοηματοδότηση που υπήρξε στον οδικό χάρτη είναι πάρα πολύ σημαντική, δυστυχώς υπάρχουν δύο πολιτικές και δύο αντίστοιχοι πόλοι πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων για το πρόγραμμα μετά το μνημόνιο: Θα βγούμε να επουλώσουμε τις πληγές μας με συντηρητική αναδίπλωση; Είναι πιθανό, αν αφεθούν αυτές οι δυνάμεις να πάρουν το πάνω χέρι. Είναι πιθανό να εγκλωβιστεί η χώρα σε μια αμυντική στάση επιβίωσης. Δεν το χρειάζεται αυτό. Η πραγματική έξοδος από τις αγορές θέλει προοδευτική πολιτική και πρόγραμμα και πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια Ευρώπη που θα αλλάζει, αλλά και ανακούφιση όσων έχασαν μέσα στην κρίση. Αυτό το πρόγραμμα διαμορφώνεται μέσα από την παρούσα Βουλή και σε αυτό το πρόγραμμα δυστυχώς η ΝΔ κρύβει λόγια" είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής.
Ο κ. Βούτσης παρατήρησε επίσης πως "αυτό το ντέρμπι περί αριστείας και ισοπέδωσης είναι η βιτρίνα και το ψευδεπίγραφο για το αν δουλεύουμε για τους λίγους ή για τους πολλούς, αν δουλεύουμε για το συλλογικό καλό και το δημόσιο συμφέρον ή δουλεύουμε για τα ιδιοτελή συμφέροντα των ολίγων, που έχουν τις προδιαγραφές τις κοινωνικοταξικές, να κάνουν ό,τι κάνουν στη ζωή τους".
"Δεν θέλουν να τα πουν έτσι, και βάζουν δήθεν το θέμα της αριστείας και δήθεν μια αντίληψη ισοπέδωσης με κάθε ευκαιρία - τόσο που φτάνει στα όρια του γκροτέσκο -, ακριβώς γιατί το ποιος εκπροσωπεί ποιον έρχεται πιο διάφανα και πιο ενεργά καθώς φεύγει από τη μέση η αχλή του τρόμου, του φόβου και της πίεσης των μνημονίων και των περιοριστικών πολιτικών" σημείωσε ο πρόεδρος της Βουλής, αναπτύσσοντας τον συλλογισμό του για το επίμαχο ζήτημα περί αριστείας, που θέτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr