Ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας αναφέρθηκε στις μακρόχρονες και ιστορικές σχέσεις που έχουν ΕΕ και ΗΠΑ και που βασίζονται σε κοινές αξίες.
Ο κ. Αβραμόπουλος ο οποίος έχει επισκεφθεί πρόσφατα τις ΗΠΑ, όπου και συναντήθηκε μεταξύ άλλων με τον υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας John Kelly, με τον Σύμβουλο Εθνικής Κυβερνοασφάλειας του Λευκού Οίκου Rudy Giuliani, και με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Μάικ Φλιν προτού αποχωρήσει από τη θέση του, τόνισε πως μόλις η κατάσταση στις ΗΠΑ σταθεροποιηθεί, ο διάλογος μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ θα ξεκινήσει από το σημείο που είχε σταματήσει.
«Μεταξύ ΕΕ-ΗΠΑ υπάρχει ένα θεσμικό πλαίσιο διαλόγου σε διάφορους τομείς. Φυσικά, η ασφάλεια βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της EE και των ΗΠΑ. Και οι δυο αντιμετωπίζουμε τις ίδιες προκλήσεις. Είτε αφορούν στην τρομοκρατία και στο οργανωμένο έγκλημα, είτε στη μετανάστευση. Η μετανάστευση και η ασφάλεια, δεν είναι μόνο ευρωπαϊκά ζητήματα, αλλά και παγκόσμια», είπε ο κ. Αβραμόπουλος προσθέτοντας πως δεν ανησυχώ για το μέλλον των σχέσεων ΕΕ-ΗΠΑ αλλά αντίθετα θα εγκαινιαστεί μια νέα περίοδο στις σχέσεις αυτές, που όπως είπε θα πρέπει να βασίζονται σε ίσους όρους.
Αναφερόμενος στα όσα έχουν γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ενίσχυση της ασφάλειας είπε πως έχουν γίνει πολλά, όμως δεν είμαστε ακόμα στο σημείο που επιθυμούμε. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε τον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης. Πιστεύω ότι πρέπει να προχωρήσουμε προς τα εμπρός σε ό,τι αφορά την άμυνα. Να δημιουργήσουμε ένα πιο δομημένο και θεσμοθετημένο πλαίσιο αμυντικής συνεργασίας στην Ευρώπη. Είναι προς όφελος των ΗΠΑ να έχουν μια ισχυρή Ευρώπη δίπλα τους, και σε ό,τι αφορά τον τομέα της άμυνας. Όταν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, ο διάλογος αυτός θα διεξαχθεί επί ίσοις όροις», τόνισε στέλνοντας μήνυμα και προς την Ουάσιγκτον.
Σύμφωνα με τον Επίτροπο θα πρέπει να δοθεί έμφαση και στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Όπως είπε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο και στο ζήτημα αυτό καθώς θέλει να δημιουργηθεί μια πραγματική Ένωση Ασφάλειας (Security Union). «Θέλουμε να ενισχύσουμε την ενότητα αυτή, όχι σε θεωρητικό, αλλά σε πολιτικό και πρακτικό επίπεδο. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσουμε το ευρωπαϊκό εγχείρημα και να προχωρήσουμε προς τα εμπρός, τους δύσκολους αυτούς καιρούς», είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν μια νέα εποχή Ψυχρού Πολέμου. «Αναφέρομαι στην ευρύτερη περιοχή της Ευρασίας και στον ρόλο της Ευρώπης στο περιβάλλον αστάθειας που έχει δημιουργηθεί εδώ και μερικά χρόνια. Γι’ αυτό και πρέπει τώρα να παραμείνουμε ενωμένοι. Πρέπει να αφήσουμε στην άκρη ό, τι μας έχει διχάσει στο παρελθόν και να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε και να ενεργούμε με ένα κοινό και πιο ευρωπαϊκό τρόπο» είπε ο Επίτροπος.
Απαντώντας σε ερωτήσεις ο Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε ότι τα θεσμικά όργανα της ΕΕ δεν είναι όσο ισχυρά θα έπρεπε με αποτέλεσμα η ΕΕ να εμφανίζεται κατακερματισμένη σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με τις ΗΠΑ στους τομείς της ασφάλειας, της άμυνας αλλά και της μετανάστευσης. «Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχω έρθει αντιμέτωπος με δυσχερείς καταστάσεις.
Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στήριξαν την προσπάθειά μας να ενισχύσουμε την Ευρωπαϊκή Πολιτική στους τομείς αυτούς. Έχουμε όμως πολύ δρόμο να διανύσουμε ακόμα. Το πρόβλημα δημιουργείται όταν οι Αμερικανοί εταίροι μας ρωτούν ποιος είναι ο συνομιλητής τους στην Ευρώπη. Γι' αυτό πρέπει να εναρμονίσουμε τις σχέσεις μας και να επιτρέψουμε στα δυο συστήματα να προσαρμοστούν μεταξύ τους. Αυτό πράξαμε στην αρχή, αμέσως μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ. Από την επίσκεψή μου στις ΗΠΑ επέστρεψα με θετικά μηνύματα τα οποία και διαβίβασα στους συναδέλφους στο Κολέγιο των Επιτρόπων και στα κράτη μέλη» τόνισε. Αναφερόμενος σε ανθρώπους στην Ευρώπη που επιθυμούν να την γυρίσουν πίσω, ο κ. Αβραμόπουλος ήταν σαφής: «Στο μέλλον θα πρέπει να απαντήσουμε στο ερώτημα πως θέλουμε να μας θυμούνται. Η ιστορία καταγράφει δύο είδη ηγετών, αυτούς που δημιουργούν και αυτούς που καταστρέφουν. Σε ποια κατηγορία θέλουμε να ανήκουμε; Δεν πρέπει να αφήσουμε αυτό το μοναδικό και σπουδαίο έργο να εξαφανιστεί, επειδή κάποιοι από μας δεν θυμούνται από πού ξεκινήσαμε και πού έχουμε καταφέρει να φτάσουμε. Στο μεταξύ πρέπει να αναλογιστούμε τι αλλαγές έχουν γίνει στον κόσμο. Ο κ. Trump είναι επιχειρηματίας, γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο θα αποδειχτεί πολύ σύντομα πραγματιστής. Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ ενός επιχειρηματία και ενός πολιτικού».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η κοινή ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας θα αποτελούσε αντίπαλο του ΝΑΤΟ, ο κ. Αβραμόπουλος εξέφρασε την άποψη πως θα συνέβαινε ακριβώς το αντίθετο. «Η ΕΕ αποτελεί οικονομική υπερδύναμη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όλοι θέλουν να έρθουν εδώ. Αλλά αν η Ένωση δεν είναι πολιτικά ανεξαρτητοποιημένη, και αυτή είναι η απάντηση στο ερώτημα, προς τα πού οδεύει η Ευρώπη. Πρέπει να δημιουργήσουμε αμυντικές δομές και να υιοθετήσουμε κοινή εξωτερική πολιτική. Πρέπει να μιλήσουμε με μια φωνή. Αυτό μας ζητούν οι Αμερικανοί για να έχουν μια σχέση επί ίσοις όροις. Άμυνα, εξωτερική πολιτική, οικονομική πολιτικοί, όλα αυτά μαζί θα καταστήσουν την Ευρώπη μια πραγματική παγκόσμια δύναμη. Συμπληρώνουμε ο ένας τον άλλον, γιατί οι δημοκρατίες στην Ευρώπη και στην Αμερική βασίζονται πάνω στις ίδιες αξίες και αρχές», δήλωσε. Τέλος ο Έλληνας επίτροπος συμβούλεψε τον κ. Trump να εξορκίσει και να καταδικάσει τις φωνές των λαϊκιστών και εθνικιστών που το βράδυ της εκλογής του, πανηγύριζαν. «Ο εθνικισμός και ο λαϊκισμός δεν ταιριάζουν με τις υψηλές αξίες της αμερικανικής δημοκρατίας. Και οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να είναι υπεύθυνες για την έξαρση του φαινομένου αυτού στην Ευρώπη», κατέληξε ο κ. Αβραμόπουλος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr