Ο κ. Τσίπρας σχολίασε και την υπόθεση της Siemens, αποκαλύπτοντας πως ο ίδιος έχει ζητήσει από την καγκελάριο Μέρκελ την έκδοση του Μ. Χριστοφοράκου. «Γνωρίζω ότι ο κ. Μητσοτάκης θα δει τις επόμενες ημέρες την κ. Μέρκελ. Θα θέσει αυτό το θέμα; Θα ζητήσει να εκδοθεί; Αυτό θα πει κοινό μέτωπο των πολιτικών δυνάμεων κατά της διαφθοράς», τόνισε.
Ακόμη ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο θέμα του ελέγχου των πόθεν έσχες των πολιτικών υπογραμμίζοντας ότι «το μεγάλο πρόβλημα με το πόθεν έσχες είναι ότι δεν γνωρίζουμε το πόθεν» και ότι «ένα κρίσιμο θέμα διαφάνειας είναι να μπορεί να ελέγχεται, όταν είναι υπόχρεος ελέγχου και να δηλώνει ανοικτά και δημόσια το πόθεν».
Τσίπρας: Όσα μας ζητούν είναι θέατρο του παραλόγου
Ο πρωθυπουργός με έμμεσο τρόπο πήρε θέση και για τη διαπραγμάτευση σχολιάζοντας πως «σε όλους τους σοβαρούς ανθρώπους στην Ευρώπη αυτά που μας ζητούν είναι θέατρο του παραλόγου. Τα λένε αυτοί, όχι εμείς, διαβάστε τον γερμανικό Τύπο». «Αν έχουμε καταφέρει να μην είμαστε στη φάκα, με την πλάτη στον τοίχο στη διαπραγμάτευση οφείλεται στο ότι κλείσαμε το 2016 με ανάπτυξη που κανείς, ούτε το ΔΝΤ, δεν περίμενε, και με πλεόνασμα 2% αντί για 0,5%», είπε και πρόσθεσε ότι «έχει μέλλον αυτή η ιστορία».
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση για τα έντυπα ΜΜΕ.
«Όταν πρότεινα στη Βουλή να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση, ο κ. Μητσοτάκης με κατήγγειλε και είπε ότι δεν μπορούμε να δίνουμε δημόσιο χρήμα σε οργανισμούς, ενώ όταν εκείνος έπαιρνε δάνεια για τον 'Κήρυκα' Χανίων ήταν καλά. Η κ. Γεννηματά δεν κατάλαβε τι έγινε. Μετά από μερικές μέρες πρότεινε να γίνει μία επιτροπή. Μου θυμίζει το ανέκδοτο με τον Βαμβακούλα: να κάνουμε μία τριμελή επιτροπή από πέντε – έξι. Μόνο εσείς κ. Θεοδωράκη, απαντήσατε αμέσως θετικά», είπε ο πρωθυπουργός.
«Δεν μπορεί να παραβλέπετε το ότι έχουν γίνει πολλά βήματα»
Σε ό,τι αφορά την διαπλοκή ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι «δεν ισχυριζόμαστε ότι έχουμε μαγικό ραβδί και μαγικές λύσεις. Η Ελλάδα προφανώς έχει σοβαρό ζήτημα στη διαφάνεια και τη διαφθορά όμως αν συγκρίνει κανείς τα θέματα που αναδείχθηκαν αυτά τα δύο χρόνια, τις υποθέσεις που εστάλησαν στη Δικαιοσύνη θα διαπιστώσει ότι είμαστε η μέρα με τη νύχτα». «Δεν μπορεί να παραβλέπετε το ότι έχουν γίνει πολλά βήματα. Μπορεί να μην καταφέραμε να πιάσουμε τα ποσά που είχαμε στόχο, όμως τα αποτελέσματα είναι αξιόλογα. Για τα καπνικά το 2016 βεβαιώθηκαν 600 εκατ. ευρώ, δηλαδή δεκαπλασιασμός. Το ίδιο και στα αλκοολούχα ποτά, το 2015 από 52.000 λίτρα, πήγαμε στα 240.000 λίτρα και διπλασιάσθηκαν τα βεβαιωμένα ποσά», υπογράμμισε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr