Ο διμέτωπος αγώνας στον οποίον επιδίδεται το Μαξίμου, υπηρετεί έναν ευκρινή πολιτικό σχεδιασμό, στη βάση του οποίου βρίσκεται η επιλογή της καλλιέργειας έντασης στο πολιτικό σκηνικό και της τόνωσης (ή επινόησης για ορισμένους…) διαχωριστικών γραμμών, που ανακαλούν πρώιμα στην μνήμη ατμόσφαιρα σκληρής προεκλογικής αναμέτρησης.
Είναι φανερό, όπως παρατηρεί η πολιτική αγορά ότι η σκέψη αυτή, δεν έχει καθόλου εγκαταλειφθεί στα συρτάρια του πρωθυπουργού και του ευάριθμου ηγετικού πυρήνα, παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις ότι, κάλπες θα στηθούν το 2019.
Μια προαναγγελθείσα πολιτική ήττα
Η ατυχής, πλην όμως, προδιαγεγραμμένη κατάληξη του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, ο οποίος προσέκρουσε στους σκοπέλους της συνταγματικής νομιμότητας, κλονίζει έναν βασικό πυλώνα της κυβερνητικής πολιτικής, όπως είναι η περιβόητη «μάχη κατά της διαπλοκής» και αφήνει πίσω της απόνερα και ηθικές σκιές, μεταθέτοντας ακόμα και τον ανασχηματισμό, ο οποίος υπό τις παρούσες συνθήκες εκτιμάται ότι δεν πρόκειται να δημιουργήσει «πολιτικό γεγονός».
Ο πρωθυπουργός υπερασπίζεται τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και στενότερο συνοδοιπόρο του, αλλά, το Μαξίμου είναι τώρα υποχρεωμένο να κινηθεί εντός πλαισίων, κινδυνεύοντας να χάσει την πρωτοβουλία των κινήσεων σε ένα πεδίο μάλιστα, που εξαιτίας του βεβαρυμμένου παρελθόντος, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εμφανίζονταν άκρως απολογητικά.
Το θέμα δεν έχει ξεκαθαρίσει και πολλοί εικάζουν βάσιμα ότι η σπουδή να κατατεθεί νέος νόμος στη Βουλή από βδομάδα προτού καν καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ και προτού ακόμα αναδειχθεί από τη Βουλή η νέα σύνθεση του ΕΣΡ, θα προκαλέσει νέες παρενέργειες και αναπόφευκτα θα περάσει από τις μυλόπετρες του κομματικού ανταγωνισμού που οξύνεται κατακόρυφα.
(Ήδη ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε ότι την προσεχή Δευτέρα, προτίθεται να μεταβεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, με σκοπό να θέσει το ζήτημα των κυβερνητικών επιθέσεων στη Δικαιοσύνη, η κορυφή της οποίας εκδηλώνει δημόσια την δυσφορία της, ενισχύοντας την εικόνα μιας προβληματικής θεσμικής συγκατοίκησης μεταξύ των δύο εξουσιών).
Στασιμότητα σε όλα τα μέτωπα
Αυτήν την εποχή, όπως όλα δείχνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα δεν εξελίσσονται ομαλά για την κυβέρνηση.
Οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης επανέρχονται στη γνώριμη ρουτίνα της βραδυπορίας, με ορατό το ενδεχόμενο να τραβήξουν σε χρονικό βάθος τέτοιο, ώστε να συμπαρασύρουν τον σχεδιασμό για την ρύθμιση του χρέους στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου.
Ο πρωθυπουργός, είναι αλήθεια ότι επ΄ αυτού, έχει χαμηλώσει αισθητά τον πήχυ των προσδοκιών, (ο Λευκός Οίκος, «ψαλλίδισε» για το θέμα, ακόμα περισσότερο τις ελληνικές ελπίδες…) αναγνωρίζοντας ότι ,στην παρούσα φάση δεν μπορεί να περιμένει τίποτε περισσότερο από κάποιες ρυθμίσεις βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα, που θα έδιναν ωστόσο, στον Μάριο Ντράγκι ένα εύσχημο πρόσχημα να εντάξει και τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα της ΕΚΤ.
Το βασικό πρόβλημα, όπως καθολικά διαπιστώνουν στην αγορά, είναι η απελπιστική απουσία αναπτυξιακού σχεδίου και στρατηγικής για την κατάργηση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, την ρύθμιση των κόκκινων δανείων και την τόνωση της παραγωγικής δραστηριότητας που θα δημιουργούσε θέσεις εργασίας.
Ο κόσμος στενάζει στις Εφορίες
Αντ΄ αυτών, η κυβέρνηση, όπως και όλες ανεξαιρέτως οι προηγούμενες, επιμένει μονότονα στην μόνιμη και βολική λύση-όταν δεν υπάρχει πολιτική βούληση να καταπολεμηθούν οι σπατάλες που τρέφουν τους κομματικούς στρατούς και η φοροδιαφυγή- της υπερφορολόγησης των γνωστών υποζυγίων, μισθωτών και επιχειρήσεων που πλέον ασθμαίνουν και έχουν υπερβεί προ πολλού τις αντοχές τους.
Το μαρτυρούν τα επίσημα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σύμφωνα με τα οποία οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές των φορολογούμενων προς το δημόσιο τον Σεπτέμβριο, ανήλθαν στα 9,035 δις ευρώ έναντι 7,755 δισ. ευρώ τον Αύγουστο (αύξηση 1,250 δισ. ευρώ).
Ανάλογη αύξηση στα 10,340 δισ. ευρώ παρουσίασαν οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές όλων των οφειλών (συμπεριλαμβανομένων και των μη φορολογικών οφειλών) προς το δημόσιο τον Σεπτέμβριο έναντι 8,966 δισ. ευρώ τον Αύγουστο.
Τι θα μπορούσε να ανατρέψει αυτήν την κατάσταση; Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση που πελαγοδρομεί περιμένοντας τον ανασχηματισμό, δείχνουν ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν τις απαντήσεις…
Γιώργος Χατζηδημητρίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr