Αναμενόμενο θα πει κανείς, αν σκεφθεί το πρόσφατο χαστούκι του Eurogroup, στο οποίο η χώρα μας εισέπραξε την ατάκα «ουδέν νεότερο για το χρέος».
Γιατί, όμως, ο Πρωθυπουργός επέλεξε να επαναφέρει στην επικαιρότητα το θέμα και μάλιστα βάζοντας πολύ ψηλά τον πήχη, κάνοντας λόγο για λύση μέχρι το τέλος του 2016; Γιατί τροφοδότησε νέες συζητήσεις σχετικά με το αν θα φορέσει... γραβάτα;
Πρόκειται για μία λάθος κίνηση, βασίζει κάπου συγκεκριμένα τις προσδοκίες του ή έχουμε να κάνουμε με κάποιου είδους επικοινωνιακό ελιγμό;
Το πιθανότερο είναι πως ισχύει το τρίτο, με δεδομένο ότι στη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός είχε την ανάγκη να εκφράσει και κάποια ελπιδοφόρα μηνύματα. Το χρέος το είχε στην ατζέντα του από την πρώτη εκλογή του και σίγουρα αποτελεί μία ρητορική που του πάει και που θεωρεί πως ακόμη και τώρα οι Έλληνες δεν έχουν χάσει την πίστη τους πως μπορεί να διεκδικήσει κάτι καλύτερο από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
Σίγουρα, πάντως, τα πρώτα μηνύματα που έρχονται από το εξωτερικό, ως απάντηση στις αναφορές Τσίπρα, είναι κόντρα στις φιλοδοξίες του Έλληνα Πρωθυπουργού. Και η αλήθεια είναι πως η κυβέρνηση με τις καθυστερήσεις που παρουσιάζει στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων δίνει άλλοθι σε όσους δεν θέλουν να προχωρήσει το θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους, όπως η Γερμανία.
Το Βερολίνο έχει την ευχέρεια να επικαλείται διαρκώς τις αδυναμίες υλοποίησης του προγράμματος και να αφήνει το χρέος στην άκρη.
Η κυβέρνηση παίζει συνεπώς ξεκάθαρα με την πλάτη στον τοίχο στα «παιχνίδια χρέους», το εναρκτήριο λάκτισμα των οποίων έδωσε από τη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός. Μόνος ξεκάθαρος σύμμαχος σε αυτό το κομμάτι είναι το ΔΝΤ, ενώ στο Μαξίμου υπάρχουν ελπίδες στήριξης(σε ένα βαθμό) και από την ΕΚΤ.
Η… αισιόδοξη προσέγγιση Τσίπρα
«Το ΔΝΤ έχει δώσει χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος του χρόνου. Αυτό είναι το deadline της διαπραγμάτευσης. Η Ελλάδα δικαιούται δίκαιη ρύθμιση του χρέους και δεν μπορεί να είναι συνάρτηση εκλογικών αναμετρήσεων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», τόνισε, αναφερόμενος φυσικά στις γερμανικές εκλογές το φθινόπωρο του 2017.
Ο «πάγος» από το Βερολίνο
Η απάντηση δεν άργησε να έρθει και ήρθε… καρφί από το Βερολίνο. Πηγή του πρακτορείου MNI, με γνώση (όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά) της ελληνικής υπόθεσης έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς την Αθήνα.
«Η κατάσταση του ελληνικού χρέους δεν μπορεί να επιλυθεί, παρά μόνο μετά τις γερμανικές εκλογές», είναι η κατηγορηματική τοποθέτησή του.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η ΕΕ δεν είναι πρόθυμη να μιλήσει για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, παρότι έχει αναγνωριστεί η ανάγκη για κάτι τέτοιο. «Οι διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν μεταξύ θεσμών και Αθήνας, θα παραμείνουν σε `αυστηρά τεχνικό` επίπεδο», ξεκαθαρίζει.
Ελπίδες από την ΕΚΤ
Την ίδια ώρα, ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση της ΕΚΤ, που σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα, φαίνεται να τάσσεται στο πλευρό του ΔΝΤ και αυτή θα μπορούσε να είναι μία θετική εξέλιξη για τη χώρα μας.
«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εγείρει ανησυχίες ότι τα πολιτικά συμφέροντα επισκιάζουν τα οικονομικά εντός της Ένωσης», αναφέρει το σχετικό ρεπορτάζ του MNI και η ανάγνωση της θέσης αυτής δίνει ελπίδες στην Ελλάδα για πίεση από Ουάσινγκτον και Φρανκφούρτη προς το Βερολίνο.
Είναι δεδομένο πως η άτυπη Σύνοδος των «27» στην Μπρατισλάβα την Παρασκευή αποκτά ενδιαφέρον. Φυσικά, η Ελλάδα και το θέμα του χρέους δεν βρίσκεται στην ατζέντα, ωστόσο, στο περιθώριό της είναι δεδομένο πως θα υπάρξουν έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις.
Δύο ημέρες πριν, την Τετάρτη, η Ελλάδα περιμένει με ενδιαφέρον την ομιλία του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την «κατάσταση της Ένωσης» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο. Η τοποθέτηση του Προέδρου της Κομισιόν μπορεί να φανερώσει και τις σκέψεις του για το ελληνικό ζήτημα.
Αντικειμενικά, πάντως, οι οιωνοί δεν είναι καλοί για τη χώρα μας και ο Αλέξης Τσίπρας που μίλησε στη ΔΕΘ για λύση το αργότερο στις αρχές του 2017 πήρε αναμφισβήτητα ένα μεγάλο ρίσκο, που στην παρούσα φάση τουλάχιστον, φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο να του βγει.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr