Και οι 55 οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg απάντησαν ότι το επιτόκιο καταθέσεων θα παραμείνει στο 3,75%.
Η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια από τα υψηλά ρεκόρ τον περασμένο μήνα, σε μια κίνηση που ακόμη και ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θεώρησαν βιαστική, όπως επισημαίνει το Reuters, και η τράπεζα είναι πιθανό να είναι πιο προσεκτική σχετικά με ένα επόμενο βήμα, δεδομένου του πεισματικά υψηλού πληθωρισμού και της αύξησης των μισθών.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής τονίζουν ότι η περικοπή του Ιουνίου δεν σηματοδοτεί γραμμική μείωση των επιτοκίων. Επιπρόσθετα, δεν έχουν σημειωθεί σημαντικές εξελίξεις δεδομένων από τον Ιούνιο και τα μέλη προτιμούν σε γενικές γραμμές να περιμένουν τις νέες τριμηνιαίες μακροοικονομικές προβλέψεις του Σεπτεμβρίου.
Η τελευταία έκθεση για τον πληθωρισμό έδειξε ελαφρά πτώση του ετήσιου ρυθμού πληθωρισμού, από 2,6% τον Μάιο σε 2,5% τον Ιούνιο. Ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα, παρέμεινε σταθερός στο 2,9%. Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών διατηρήθηκε επίσης υψηλός στο 4,1% σε ετήσια βάση, κάτι που δεν δείχνει σημάδια χαλάρωσης μέχρι στιγμής το 2024.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα προσπαθήσει να επιτύχει μια ισορροπία στη συνέντευξη Τύπου μετά την ανακοίνωση, υποστηρίζοντας ότι οι πιέσεις στις τιμές μειώνονται όπως αναμενόταν, αλλά οι κίνδυνοι παραμένουν, επομένως χρειάζονται περισσότερα δεδομένα προτού οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορέσουν να… τραβήξουν ξανά τη σκανδάλη.
Δεδομένου ότι η Λαγκάρντ έχει ήδη στείλει αυτό το μήνυμα τις εβδομάδες πριν από τη συνάντηση, η προσοχή έχει ήδη μετατοπιστεί στον Σεπτέμβριο, υποδηλώνοντας ότι η συνάντηση πολιτικής της Πέμπτης μπορεί να είναι η πιο απλή από πριν την πανδημία.
«Η Λαγκάρντ θα αφήσει ανοιχτές περισσότερες πόρτες συνεχίζοντας να δίνει έμφαση στην εξαρτώμενη από τα δεδομένα απόφαση της ΕΚΤ, περνώντας το μήνυμα ότι είναι πολύ νωρίς για να δοθούν πιο σταθερά μηνύματα για τις μελλοντικές συνεδριάσεις», δήλωσε ο οικονομολόγος της Nordea, Γιαν φον Γκέριχ.
Άλλες δύο μειώσεις αναμένουν οι αγορές
Οι αγορές εκτιμούν ότι θα υπάρξουν άλλες δύο μειώσεις επιτοκίων το υπόλοιπο του έτους, τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο, και λίγο περισσότερες από πέντε κινήσεις μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, μια άποψη που κανένα μέλος της ΕΚΤ δεν αμφισβήτησε ανοιχτά τις τελευταίες εβδομάδες.
«Σύμφωνα με το κεντρικό μας σενάριο, η επόμενη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο και θα ακολουθηθεί από μια μακρά και σταδιακή σειρά μειώσεων των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης ανά τρίμηνο τον Δεκέμβριο, τον Μάρτιο, τον Ιούνιο κλπ., δηλαδή τους μήνες που θα υπάρξουν και νέες μακροοικονομικές προβλέψεις», δήλωσε ο οικονομολόγος της UBS, Ράινχαρντ Κλουζ.
«Δεν πιστεύουμε ότι η συνέντευξη Τύπου αυτής της Πέμπτης θα δώσει περισσότερη σαφήνεια για τις προοπτικές της ΕΚΤ», δήλωσε ο Κάρστεν Μπρζέσκι, επικεφαλής μάκρο στον Όμιλο ING.
Η BNP Paribas αναμένει ότι η ανακοίνωση που θα δοθεί στον Τύπο θα υποδηλώνει σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού, αλλά θα αναγνωρίσει ότι οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές παραμένουν σταθερές. Προβλέπουν μείωση κατά 25 μονάδες βάσης τόσο τον Σεπτέμβριο όσο και τον Δεκέμβριο, με το επιτόκιο καταθέσεων να φτάνει το 2,50% το 2025.
Η UniCredit υποστηρίζει ότι η ΕΚΤ είναι απίθανο να προχωρήσει σε διαδοχικές μειώσεις των επιτοκίων λόγω του σταθερού πληθωρισμού των τιμών των υπηρεσιών, της αύξησης των μισθών των επιχειρήσεων και της ανθεκτικής αγοράς εργασίας. Πιστεύουν ότι τα επιτόκια πολιτικής θα παραμείνουν περιοριστικά έως ότου φτάσουν περίπου το 3%.
Σύμφωνα με την ιταλική τράπεζα, η ΕΚΤ αναμένεται να πραγματοποιήσει δύο ακόμη περικοπές το 2024, ακολουθούμενες από τριμηνιαίες περικοπές 25 μονάδων βάσης το 2025.
«Οι δηλώσεις της προέδρου Λαγκάρντ θα πρέπει να αφήσουν ανοιχτή την πόρτα σε μια μείωση επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, αν και με πιο ήπιο σήμα από αυτό που προηγήθηκε της μείωσης του Ιουνίου», εκτιμά ο Μπιλ Ντιβινέι, ανώτερος οικονομολόγος για την ευρωζώνη στην ABN Amro. Αναμένει ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο, εφόσον τα στοιχεία για τους μισθούς και τον πληθωρισμό δεν κρύβουν σημαντικές ανοδικές εκπλήξεις.
Αδύναμη ανάπτυξη, επίμονος πληθωρισμός
Η βασική ανησυχία της ΕΚΤ είναι ότι οι εγχώριες τιμές, ιδίως για τις υπηρεσίες, δεν υποχωρούν και η σχετικά γρήγορη αύξηση των μισθών απειλεί να διαιωνίσει τον πληθωρισμό πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ.
Η οικονομία παραμένει επίσης σχετικά αδύναμη, με μια σειρά ερευνών να υποδηλώνουν αναιμική ανάπτυξη, αμβλύνοντας τους φόβους ότι η έντονη καλοκαιρινή δραστηριότητα, ιδιαίτερα στον τουρισμό, θα τροφοδοτήσει περαιτέρω τις πιέσεις στις τιμές.
Ορισμένοι υποστηρίζουν επίσης ότι η ΕΚΤ υποβαθμίζει τους κινδύνους για το κεντρικό της σενάριο, το οποίο επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2% έως το τέλος του 2025, παρόλο που τα επιτόκια συνεχίζουν να μειώνονται.
Διαφορετικές απόψεις μεταξύ των μελών της ΕΚΤ
Η ευρωζώνη είναι «πολύ προχωρημένη» στην αποπληθωριστική πορεία, δήλωσε η Λαγκάρντ στο ετήσιο Φόρουμ της ΕΚΤ στη Σίντρα στις αρχές του μήνα.
«Βρισκόμαστε σε αυτή την αργή ανάκαμψη που σημειώθηκε το πρώτο τρίμηνο και που ελπίζουμε ότι θα επιμείνει, αλλά όλα αυτά είναι γεμάτα με αβεβαιότητα και μεγάλα ερωτηματικά για το μέλλον», πρόσθεσε.
Πρόσφατες ανακοινώσεις της ΕΚΤ αποκάλυψαν διχασμό μεταξύ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Ορισμένοι, όπως ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας Μακλουφ, και ο Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Σλοβακίας Κάζιμιρ, τάσσονται υπέρ μιας περικοπής. Άλλοι, όπως ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Στουρνάρας, ο διοικητής της Τράπεζας της Πορτογαλίας, Σίμκους και ο διοικητής της Τράπεζας της Φινλανδίας, Ρεν, υποστηρίζουν δύο περικοπές.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Πορτογαλίας, Μάριο Σεντένο, ένα από τα λιγότερο σκληροπυρηνικά μέλη της ΕΚΤ, υποστήριξε ότι είναι δυνατή η μείωση των επιτοκίων σε κάθε συνεδρίαση.
Τα «γεράκια» έχουν προειδοποιήσει κατά της υπερβολικά γρήγορης χαλάρωσης των επιτοκίων, υποστηρίζοντας την ανάγκη εξισορρόπησης των ανοδικών κινδύνων πληθωρισμού.
Εντός αυτών, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας Χόλτσμαν δήλωσε αυτό το μήνα: «Η αίσθηση μου είναι ότι η κίνηση πολύ νωρίς δημιουργεί μεγαλύτερους κινδύνους από το να κινηθείς πολύ αργά», προσθέτοντας ότι πιστεύει ότι υπάρχει υποεκτίμηση του πόσο επίμονος μπορεί να είναι ο πληθωρισμός.
Ο Μάρτινς Κάζακς της Κεντρικής Τράπεζας της Λετονίας τόνισε τη σημασία μιας προσέγγισης που εξαρτάται από τα δεδομένα και πρότεινε ότι δεν υπάρχει βιασύνη για μείωση των επιτοκίων.
Ερωτηματικό η Federal Reserve
Μια άλλη αβεβαιότητα είναι πόσο γρήγορα η Federal Reserve θα μειώσει τα επιτόκια.
Ενώ η πολιτική της ΕΚΤ είναι τεχνικά ανεξάρτητη, είναι δύσκολο να ακολουθήσει τελείως ανεξάρτητη πορεία σε σχέση με τη μεγαλύτερη κεντρική τράπεζα του κόσμου. Τα υψηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν τους επενδυτές να μεταφέρουν τα μετρητά τους εκεί, αποδυναμώνοντας το ευρώ και ενισχύοντας τον εισαγόμενο πληθωρισμό.
Οι αγορές βλέπουν τώρα τη μείωση της Fed τον Σεπτέμβριο, με μια δεύτερη κίνηση να έρχεται πριν από το τέλος του έτους, ένα χρονοδιάγραμμα που θα υποστήριζε επίσης δύο ακόμη περικοπές από την ΕΚΤ.
Νατάσα Παπαδημητροπούλου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr