Ο πρώτος, σύμφωνα με έμπειρους κοινοβουλευτικούς παρατηρητές, έχει δώσει σαφή δείγματα γραφής, με πολιτικές επιλογές που απομακρύνονται από τις παραδοσιακές αναφορές της λεγόμενης λαϊκής Δεξιάς.
Και ο δεύτερος, φύσει εκρηκτική προσωπικότητα, θα χρειαστεί να κινηθεί σε μετριοπαθέστερες κλίμακες αν θέλει να κερδίσει το σεβασμό των συναδέλφων του, αρκετοί από τους οποίους τον χαρακτήριζαν υποτιμητικά μέχρι χθες «γνωστό υβριστή» της ΝΔ.
Είναι βέβαιο ότι στο πρόσωπό τους, ο νέος αρχηγός θέλησε να ανταμείψει δύο στελέχη που τον στήριξαν ο μεν πρώτος από τα μετόπισθεν αλλά, με χρήσιμες ιδέες στον μακρό προεκλογικό αγώνα και ο δεύτερος με πανηγυρικές δημόσιες δηλώσεις ενόψει του δεύτερου γύρου της εσωκομματικής αναμέτρησης.
Όμως η επιλογή του αυτή, τον καθιστά ευάλωτο στην κριτική των αντιπάλων του, οι οποίοι ήδη αξιοποίησαν το γεγονός προκειμένου να καταγγείλουν ότι η σημερινή ΝΔ, είναι ένα άθροισμα «ακροδεξιάς και νεοφιλελευθερισμού».
Με δεδομένα τα όρια του Κοινοβουλευτικού Κανονισμού, ο οποίος δεν προβλέπει διακριτό ρόλο αντιπροέδρων στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες, οι αρμοδιότητες του κ. Γεωργιάδη αναγκαστικά θα πρέπει να ασκούνται παρασκηνιακώς, αναγορεύοντάς τον οιονεί, σε «λοχία» της γαλάζιας ομάδας.
Πρόκειται για ιδιαίτερα ευαίσθητο και νευραλγικό πόστο (κάποιοι υπενθυμίζουν με νόημα ότι από την ίδια θέση επί Κωνσταντίνου Καραμανλή, είχε περάσει ο Γεώργιος Ράλλης) που απαιτεί, όπως παρατηρούν στο Περιστύλιο της Βουλής, ιδιαίτερες δεξιότητες και άμεση αποδοχή του συνόλου των βουλευτών.
Υπό αυτές τις συνθήκες, ο νέος Αντιπρόεδρος είναι βάσιμο να προβλεφθεί, ότι θα κινηθεί σε ναρκοπέδιο, δεδομένου ότι η επιβολή της παρουσίας του στις παληοσειρές του κόμματος που διαθέτουν βαρέα εσωκομματικά ένσημα, δεν θα είναι και τόσο εύκολη υπόθεση.
Αφετέρου οφείλει, όπως λένε στη Βουλή, να είναι όσο διακριτικός απαιτείται προκειμένου να αποφύγει ενδεχόμενες τριβές με τον νέο γραμματέα της Κ.Ο Κώστα Τσιάρα, αλλά και τους τρεις κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, Νίκη Κεραμέως, Ν. Δένδια και Γ. Βρούτση.
Το καραμανλικό στρατόπεδο που βρίσκεται σε φάση ανασύνταξης, τηρεί προς το παρόν στάση αναμονής, καθώς οι πρώτες επιλογές του κ. Μητσοτάκη δεν παράγουν εσωκομματική δυσφορία, αλλά και επειδή, όλοι κρίνουν ότι ο νέος αρχηγός δικαιούται «να πάρει το χρόνο του» και να στηριχθεί αμέριστα προκειμένου να αναπτύξει το σχέδιό του.
Κοντολογίς, το επόμενο τρίμηνο, όπως εκτιμούν στην πολιτική αγορά, θα αποδειχθεί καθοριστικό για τη φυσιογνωμία που θέλει να δώσει στη ΝΔ η νέα ηγεσία, γνωρίζοντας ότι ο χρόνος δεν είναι πάντα ο καλύτερος σύμμαχος.
Γ.Χ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr