Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι οι διμερείς οικονομικές σχέσεις Ελλάδας - Αιγύπτου θα αναπτυχθούν δυναμικά, δεδομένης της γεωγραφικής εγγύτητας και της σχετικής συμπληρωματικότητας των δύο οικονομικών.
Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι οι ενεργειακοί πόροι αποτελούν πηγές που πρέπει να αξιοποιηθούν στην προοπτική ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή και όχι συγκρούσεων και διχασμού στην περιοχή, ενώ συμπλήρωσε πως η διμερής συνεργασία Ελλάδας - Αιγύπτου και η τριμερής συνεργασία Ελλάδας - Αιγύπτου - Κύπρου δεν έχει στόχο να εναντιωθεί σε τρίτες χώρες.
Φατάχ Αλ Σίσι: Προσβλέπουμε σε εκμετάλλευση των ευκαιριών ενέργειας
Τον σκοπό της Αιγύπτου για εκμετάλλευση «των ευκαιριών ενέργειας, αλλά και στην συνεργασία στους τομείς της ναυτιλίας, του τουρισμού και των μεταφορών», επεσήμανε ο Πρόεδρος της χώρας, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι στον χαιρετισμό του στο συνέδριο.
Ο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι εξέφρασε την χαρά του για την επίσκεψή του στην Ελλάδα, ενώ τόνισε ότι η εταιρική οικονομική σχέση των δύο χωρών βασίζεται στις πρωτοβουλίες που μπορεί να αναπτύξει ο ιδιωτικός τομέας και επισήμανε την τεράστια ευθύνη που έχουν οι ηγεσίες των δύο χωρών για την προετοιμασία αυτής της πορείας.
Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, είπε ότι η Αίγυπτος έχει νομοθετήσει σε πολλά επίπεδα προκειμένου να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, ενώ έχει εξασφαλίσει και τις απαραίτητες πηγές ενέργειας μέσω νέων σταθμών παραγωγής, είτε πυρηνικής ενέργειας, είτε προερχόμενης από ανανεώσιμες πηγές.
Ο κ. Σίσι τόνισε ότι είναι πολλά υποσχόμενα τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων για την Αίγυπτο, την Ελλάδα και την Κύπρο, προσθέτοντας πως «προσβλέπουμε στην εκμετάλλευση των ευκαιριών ενέργειας, αλλά και στην συνεργασία στους τομείς της ναυτιλίας, του τουρισμού και των μεταφορών». Στο πλαίσιο αυτό προσκάλεσε τους εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα να επισκεφθούν την Διώρυγα του Σουέζ και να μελετήσουν τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει ο στρατηγικής σημασίας θαλάσσιος αυτός δρόμος.
Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου αναφέρθηκε στην αύξηση των ξένων επενδύσεων στην χώρα, που αποτυπώνεται και στην πορεία του Χρηματιστηρίου, καθώς και στην αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων. Δεν παρέλειψε δε, να αναφερθεί και στον ρυθμό ανάπτυξης της αιγυπτιακής οικονομίας κατά 4,1%, ο οποίος το επόμενο έτος προβλέπεται να ανέλθει στο επίπεδο του 5,6%.
Εξάλλου, ο κ. Σίσι τόνισε την κατάσταση κοινωνικής ειρήνης και σταθερότητας στην οποία βρίσκεται η χώρα του, με τον αιγυπτιακό λαό να «έχει εκλέξει το Κοινοβούλιό του», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.«Επαναβεβαιώνω ότι η Αίγυπτος σας καλωσορίζει ως εταίρους στην πορεία της οικονομικής της ανάπτυξης», κατέληξε στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου.
Υπογραφή συμφωνιών
Να σημειωθεί ότι ενώπιον του πρωθυπουργού και του Προέδρου της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι υπεγράφησαν Σύμφωνο Αεροπορικών Μεταφορών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, καθώς και δύο μνημόνια κατανόησης μεταξύ του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης και Διαμιέτης και του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας και του Οργανισμού Λιμένος Αλεξάνδρειας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr