Παρά την προσπάθεια των «μονομάχων» να διασώσουν κάποια ψήγματα θεσμικής εγκυρότητας, εντούτοις, διάχυτη είναι η ανησυχία, ότι ο ασκός του Αιόλου έχει ανοίξει, απειλώντας να οδηγήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στα βράχια της καθολικής απαξίωσης με το φάσμα της διάσπασης να επικρέμαται στη Συγγρού.
Είναι προφανές, όπως αναγνωρίζουν μετριοπαθή στελέχη της ΝΔ, ότι η όλη διαδικασία, εμφανίζει ήδη αισθητά κενά που δυνητικά οδηγούν στην αμφισβήτηση του αποτελέσματος την επόμενη ημέρα, με καταλυτικές ενδεχομένως συνέπειες στην ενότητα της κραταιάς άλλοτε παράταξης.
Το ομολόγησε δημόσια από τον Πύργο όπου βρέθηκε την Τρίτη ο Πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Μεϊμαράκης όταν υπογράμμισε την ανάγκη να αλλάξει επειγόντως η διαδικασία μετά την ολοκλήρωση των εκλογών.
Όπως ανέφερε «δεν είναι δυνατόν ο κάθε Νεοδημοκράτης που έχει σταθεί στο κόμμα στις ήττες στις λύπες και έχει δώσει αγώνες, να εξισώνεται με τον κάθε περαστικό που μπορεί να είναι ¨μηχανισμός¨ και να έλθει επί τούτου και να επιλέξει τον αρχηγό τον δικό μας».
Πρόκειται για βαρύτατο υπαινιγμό, που επιβεβαιώνει την υφέρπουσα καχυποψία ότι στις κάλπες μπορούν να προσέλθουν ψηφοφόροι άλλων κομμάτων, αλλοιώνοντας στην πράξη το αποτέλεσα.
«Αυτά που μας τραυμάτισαν πρέπει να τα αφήσουμε πίσω», συνέστησε ο κ. Μεϊμαράκης, ενώ αναφερθείς στις εσωκομματικές εκλογές επανέλαβε την αντίθεσή του στην πραγματοποίηση της τηλεμαχίας, λέγοντας :«δεν μας βοηθάει, γιατί ενέχει ένα στοιχείο αντιπαράθεσης. Αντιπαράθεση έχουμε με τα προβλήματα και με αυτούς που θα τα διαχειριστούν».
Σε ό,τι αφορά στην προεκλογική περίοδο σημείωσε, προκαλώντας εύλογες απορίες, πως «αυτή η διαδικασία μας φέρνει πιο κοντά, μας δίνει μια ανάσα και μια ευκαιρία να συζητήσουμε αμέσως μετά από μία εκλογική ήττα».
Και την ίδια στιγμή, επιτέθηκε στην κυβέρνηση, εκτιμώντας ότι «πρώτη φορά μετά τις εκλογές του 1974 παρατηρείται μία αγωνία των πολιτών για το αύριο, λίγες μόνο εβδομάδες μετά την ανάδειξη νέας κυβέρνησης».
Άδωνις: Κίνδυνος διάσπασης
Αξιοσημείωτα αιχμηρός, ο Άδωνις Γεωργιάδης, με επιστολή προς τους συνυποψηφίους του, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις εσωκομματικές διαδικασίες.
Υπογραμμίζει πως η διαδικασία έχει πάρει «χαρακτηριστικά παρωδίας» και προβλέπει δυσοίωνα ότι η τελική κατάληξη μπορεί να είναι η διάσπαση και απαξίωση του κόμματος.
Για το λόγο αυτό ζητά η διαδικασία να ανοίξει στην κοινωνία, κι αν όχι με debate, τουλάχιστον με δύο εθνικές συνδιασκέψεις, ενώ προτείνει να συνεδριάσει η γαλάζια Κ.Ο με ανοικτή ημερήσια διάταξη.
Ο Κυριάκος επιμένει ιδεολογικά
Στην ίδια όχθη ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναινεί στην ανάγκη να διεξαχθεί μια δημόσια συζήτηση, είτε στην τηλεόραση, είτε στην κεντρική επιτροπή του κόμματος, είτε στη κοινοβουλευτική ομάδα και ξεκαθάρισε επίσης ότι στη περίπτωση που δεν τον επιλέξουν οι πολίτες θα υπηρετήσει τον επόμενο Πρόεδρο ως απλός στρατιώτης.
Επιμένοντας να κινείται σε αμιγώς πολιτικές και ιδεολογικές κλίμακες ο κ. Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη από τη Σιάτιστα Κοζάνης για συζήτηση επί των βασικών ιδεών της ΝΔ, δεδομένου, όπως είπε, ότι ««δώσαμε γήπεδο στην Αριστερά να παίξει μπάλα μόνης της τα τελευταία χρόνια και ήρθε η ώρα να πληρώσουμε το λογαριασμό».
Ο κ. Μητσοτάκης, ανέφερε ότι η ανάπτυξη και οι επενδύσεις πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα και πως όταν τον ρωτούν για το πρόγραμμά του απαντά με τρεις λέξεις: δουλειές, δουλειές, δουλειές.
«Δεν μπορούμε να προσελκύσουμε περισσότερες επενδύσεις γιατί δεν υπάρχει η απαραίτητη εμπιστοσύνη των επενδυτών στο πολιτικό σύστημα», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης και εξήγησε ότι αυτό το Μνημόνιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί γιατί ο κ. Τσίπρας έχει επιλέξει ως μονόδρομο την υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης, των αγροτών, του επιχειρηματία, του μικρομεσαίου.
Κατηγόρησε μάλιστα, τον πρωθυπουργό για μεγάλη πολιτική εξαπάτηση υπενθυμίζοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας υποσχέθηκε τον Ιανουάριο του 2015 ότι θα σκίσει τα Μνημόνια, ότι θα δώσει 13η σύνταξη, ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ, και τελικά «ζήσαμε τον τραγέλαφο αυτής της διαπραγμάτευσης που έφτασε τη χώρα στα όρια».
«Είμαι εχθρός του ηλικιακού ρατσισμού, αλλά πιστεύω ότι χρέος της γενιάς μου είναι να αρθρώσουμε έναν διαφορετικό πολιτικό λόγο, ο οποίος θα μας διακρίνει από τον ΣΥΡΙΖΑ στο επίπεδο της πολιτικής ποιότητας», είπε, αφήνοντας νέες αιχμές για τις κομματικές «παληοσειρές».
Τζιτζικώστας: Με πολεμούν
Στο επιτελείο του Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας, Απ. Τζιτζικώστα, διαβλέπουν πολιτικές σκοπιμότητες που στόχο έχουν να πλήξουν την υποψηφιότητα του, πίσω από τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για «κώλυμα» στην εκλογή ενός αρχηγού κόμματος στη θέση του πρωθυπουργού χωρίς να είναι βουλευτής.
Κύκλοι του κ. Τζιτζικώστα παραπέμπουν στο άρθρο του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και βουλευτή Λέσβου Χαράλαμπου Αθανασίου στην εφημερίδα «Καθημερινή», ο οποίος, όπως λένε, προσεγγίζει το ζήτημα με βάση το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος, και παράλληλα στο πλαίσιο των όσων ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής.
Ο κ. Αθανασίου υποστηρίζει μεταξύ άλλων, ότι «πρωθυπουργός διορίζεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο αρχηγός του κόμματος το οποίο διαθέτει στη Βουλή την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών και αν κανένα κόμμα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία, αρχίζει η διαδικασία των διερευνητικών εντολών...».
Γ.Χ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr