Σύμφωνα με τον υπουργό, οι προτάσεις της κυβέρνησης περιλαμβάνουν κοινωνικά κριτήρια για τον ρυθμό αποπληρωμής των δανείων αλλά και τη δημιουργία ανεξάρτητης αρχής για την παρακολούθηση της πιστοληπτικής ικανότητας των δανειοληπτών.
Ο αρμόδιος υπουργός επισημαίνει επίσης, ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα αναληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία για την ενίσχυση της εξωδικαστικής διευθέτησης εταιρικών οφειλών, με τη βελτίωση της σχετικής νομοθεσίας. Ταυτόχρονα, θα εκπονηθούν ειδικές μελέτες για την εφαρμογή της συνολικής διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Ο κ. Σταθάκης διαμηνύει ότι το ζήτημα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι θέμα άμεσα συνυφασμένο με την ανακεφαλαιοποίηση και άρα εντός της τρέχουσας διαπραγμάτευσης με τους εταίρους. Όπως ωστόσο υπενθυμίζει, το προηγούμενο διάστημα της διαπραγμάτευσης, συμφωνήθηκαν και αναλήφθηκαν νομοθετικές πρωτοβουλίες όπως ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων, στον οποίο θα μπορούν πλέον να συμπεριλαμβάνονται και οφειλές προς το Δημόσιο (εφορία, ΟΤΑ, Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης).
Επισημαίνει εξάλλου ότι λήφθηκαν μέτρα για την ταχεία εκδίκαση υποθέσεων και ότι επανενεργοποιείται το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους μέσω του οποίου θα αναπτυχθεί Δίκτυο Ενημέρωσης Δανειοληπτών με τη λειτουργία 30 κέντρων ενημέρωσης σε όλη τη χώρα, τα οποία θα παρέχουν δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες στους πολίτες.
Αναφορικά τέλος, με τις υπερχρεωμένες εταιρείες, σημειώνει ότι τροποποιήθηκαν οι διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα έτσι ώστε να ενθαρρύνεται είτε ο προ-πτωχευτικός συμβιβασμός είτε η συντόμευση της πτωχευτικής διαδικασίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr