Από τις απουσίες σημαντικότερη (για κάποιους…) κρίνεται αυτή του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκου Νικολόπουλου ο οποίος εξέφρασε έτσι τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι δεν τον αξιοποίησε πουθενά η νέα συγκυβέρνηση Τσίπρα- Καμένου…
ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι, ψήφισαν κατά συνείδηση (…Λευκό), το κόμμα του Β. Λεβέντη υπερψήφισε την υποψηφιότητα Βούτση, ενώ την υποψηφιότητα στήριξαν διάσπαρτοι βουλευτές, όπως ο γαλάζιος Νικήτας Κακλαμάνης.
Είναι προφανές ότι η αρνητική εμπειρία της περιόδου Κωνσταντοπούλου, στοίχισε την επίτευξη μιας περισσότερο συναινετικής πλειοψηφίας, γεγονός εξάλλου που προοιωνίζεται τις «άγριες» αντιπολιτευτικές διαθέσεις έναντι της συγκυβέρνησης.
Βουρκωμένος από τη συγκίνηση και προσπαθώντας να μην αναλυθεί σε δάκρυα, ο νέος Πρόεδρος, έδωσε εξαρχής το στίγμα των προθέσεών του, αφήνοντας να φανεί ότι σε αντίθεση με την πληθωρική προκάτοχό του, θα περιοριστεί στα όρια του ρόλου του.
Όπως είπε, «εξισορρόπηση και σύνθεση» θα είναι η οδός που θα ακολουθήσει στις σχέσεις του με την εκτελεστική και την δικαστική εξουσία. Στο μήκος αυτό, χαρακτήρισε «ανιστόρητες και λογικά εσφαλμένες» τις απόψεις περί κατάλυσης της Δημοκρατίας που διατυπώνουν «Λαφαζανικοί» πρώην σύντροφοί και συνεχίζοντας τις έμμεσες αποδοκιμασίες προς τη Ζωής Κωνσταντοπούλου επισήμανε ότι «η Βουλή δεν μπορεί να δίνει την εντύπωση πως υποκαθιστά φορείς».
Πρόλαβε πάντως να εξαγγείλει, ότι, θα προωθήσει την εξομοίωση του φορολογικού καθεστώτος των βουλευτών με αυτό των «κανονικών» φορολογουμένων, καθώς και τη μείωση του βασικού βουλευτικού μισθού, χωρίς όμως αυτή να συμπαρασύρει προς τα κάτω τις απολαβές αιρετών που συνδέονται μαζί του.
Αναφορικά με τους υπαλλήλους της Βουλής ανακοίνωσε μεταξύ άλλων, ότι θα βάλλει τέλος στα πελατειακά συστήματα και τα ειδικά καθεστώτα και ότι στο πλαίσιο της αναβάθμισης του Κοινοβουλίου θα συστήσει ένα οιονεί ΚΕΠ της Βουλής.
Νωρίτερα, στην ομιλία του αναφέρθηκε στη βαρειά οικονομική κρίση και τις επαχθείς κοινωνικές συνέπειες και χαρακτήρισε το χρέος μη βιώσιμο, σε μια από τις λίγες αιχμές που είχε η γενικόλογη ομιλία του, από την οποία, απουσίασε οιαδήποτε αναφορά στην ανάγκη για ριζικό εκσυγχρονισμό του πολιτικού συστήματος και την ανάγκη Συνταγματικής Αναθεώρησης.
Πίκρα και εκατέρωθεν αιχμές στην παράδοση- παραλαβή
Η σύντομη τελετή παράδοσης παραλαβής που ακολούθησε στα Προεδρικά ενδιαιτήματα, δεν δικαίωσε τους φόβους όσων προέβλεπαν «θεσμική αιματοχυσία», αλλά, διανθίστηκε από διακριτές αιχμές μεταξύ των άλλοτε συντρόφων.
Παραδίδοντας η κ. Κωνσταντοπούλου, εμφανίστηκε δικαιωμένη για το έργο που επιτέλεσε και δήλωσε πως για την ίδια, αποτελεί ξεχωριστή τιμή ότι δεν παρέδωσε τη σφραγίδα και τα κλειδιά της Βουλής στους δανειστές. Στον διάδοχό της, ενεχείρησε «για να μην παραπέσουν», όπως είπε αντίγραφα των εκθέσεων για τις γερμανικές οφειλές καθώς και για το δημόσιο χρέος, ενώ πρόσθετο υλικό που αφορά στο σκάνδαλο Siemens και τη Λίστα Λαγκάρντ, του άφησε στο προεδρικό γραφείο.
Από την πλευρά του ο κ. Βούτσης που είχε δεχθεί τα πυρά της απερχόμενης Προέδρου τις τελευταίες ημέρες εξήγησε ότι δεν θα επιθυμούσε πολιτική αντιπαράθεση, καθώς το προηγούμενο διάστημα, όπως παρατήρησε αιχμηρά, ακούστηκαν εκφράσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε οξύτητα.
Ξεκαθάρισε πάντως, ότι για τη συνέχιση ή την ανάθεση νέων υποθέσεων θα αποφασίσει η νέα Βουλή και πρόσθεσε, ρίχνοντας αλάτι στην πληγή, ότι ο λαός έδωσε την πυξίδα σε συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις να κυβερνήσουν και να διαπραγματευθούν και το χρέος, λαμβάνοντας προφανώς υπόψιν και το έργο της προηγούμενης περιόδου…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr