«Αισθάνομαι άνετα που θα δώσω το λόγο στους πολίτες. Αυτή είναι η αξία της Δημοκρατίας. Να αποφασίζει ο λαός πώς θα πορευτούμε. Επτά μήνες πορεύτηκα με βάση τη λαϊκή εντολή που έλαβα στις τελευταίες εκλογές. Πάλεψε όσο πιο σκληρά μπορούσα. Τα πράγματα οδηγήθηκαν στα όρια. Καταλήξαμε σε μια σύγκρουση», είπε αρχικά ο Αλέξης Τσίπρας.
Συμπλήρωσε, δε, ότι μετά τη 12η Ιούλη το πεδίο ήταν τελείως διαφορετικό και πως είχε την υποχρέωση να τεθεί στην κρίση των πολιτών κάτι που τελικά κάνει.
Χαρακτήρισε το δημοψήφισμα ως πολύ μεγάλη ιστορική στιγμή ανάτασης για την Ευρώπη, ως τομή για τη σύγχρονη ιστορία της, τονίζοντας ότι Ελλάδα και Ευρώπη είναι αλληλένδετες. Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε επίσης ότι αισθάνεται υπερήφανος που έδωσε τη δυνατότητα στον λαό, που 5 χρόνια αισθανόταν έναν περιορισμό και αδιέξοδο, να εκφράσει την πεποίθησή του. Σημείωσε ότι πολλές φορές τα «όχι» στην ιστορία έχουν οδηγήσει σε υπαναχωρήσεις, αλλά μένουν στην ιστορία. «Έτσι κι αυτό το "όχι" θα μείνει στην ιστορία, γιατί έδωσε τη δυνατότητα να εκφραστεί η διαφορετική άποψη στην Ευρώπη, άνοιξε μια μεγάλη ρωγμή» προσέθεσε.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ήσυχος με τη συνείδηση του για την επιλογή του, όπως είπε, να μην οδηγήσει τον λαό σε μια ανείπωτη καταστροφή. «Το "όχι" σε μια κακή συμφωνία το έκανα "ναι" σε μια συμφωνία που έχει προβλήματα, αλλά δίνει προοπτική», σημείωσε.
Εκτίμησε, επίσης, ότι στο ποσοστό του 62% που έλαβε το «Όχι» μόνο μια μικρή μειοψηφία ήταν κατά μιας συμφωνίας και υπέρ της εξόδου από την Ευρώπη.
Ήταν μια κατάληξη πολύμηνης διαπραγμάτευσης και επεισοδιακή συνεδρίαση 17 ωρών που είχα μπροστά μου μια κρίσιμη απόφαση και σε ένα σκληρό πλαίσο που η πλειοψηφία των εταίρων είχε τη θέληση να εκδικηθεί. Υπήρχαν και οι χώρες που κατάλαβαν ότι ίσως ήταν αυτές οι επόμενες, μετά το Grexit. Μετά το τέλος της 17ωρης προσπάθειας, είχα ένα κρίσιμο δίλημμα. Αν θα σηκωθώ να φύγω, γυρίζοντας ως ήρωας με χιλιάδες κόσμου να με αποθεώνουν και το κόμμα μου πρώτο, αλλά μετά θα είχαμε την κατάρρευση των τραπεζών. Αποφάσισα να μην γίνω ήρωας και να πάρω το πολιτικό κόστος και να αποτρέψω μια οικονομική καταστροφή για τη χώρα και τις μάζες. Για αυτή την επιλογή αισθάνομαι πικρία, αλλά και δικαιωμένος από το αποτέλεσμα. Ήταν μια επιλογή ευθύνης".
Για το θέμα του Grexit:
"Δεν ήταν επιλογή η επιστροφή στη δραχμή, Γιατί ξέρω ότι δεν είναι μια αριστερή επιλογή. Έξω από την Ευρώπη δεν θα είναι καλύτερα τα πράγματα για τα λαϊκά στρώματα. Η Ευρώπη είναι σαν ενα μεγάλο καράβι και η Ελλάδα είναι για πολλά χρόνια στο κατάστρωμα μαζί με άλλες χώρες".
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι για τον ίδιο η μεγάλη διάψευση δεν έγινε κατά την τελική συμφωνία, αλλά όταν ήρθε κάποια στιγμή ο τότε υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, και του μετέφερε το μήνυμα του Β. Σόιμπλε για τη συντεταγμένη έξοδο από το ευρώ και την επιστροφή στο εθνικό νόμισμα. Πρόσθεσε ότι τότε συνειδητοποίησε ότι αυτό που κάποιοι σύντροφοί του έλεγαν ως εναλλακτική, ήταν το σχέδιο του αντιπάλου.
Αναφερόμενος στο τρίτο μνημόνιο, ο Αλέξης Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά ότι εφαρμόζει, αλλά δεν υιοθετεί τη συμφωνία:
"Τα πρώτα δύο μνημόνια, ο πυρήνας της φιλοσοφίας τους ήταν η εσωτερική υποτίμηση. Πρώτο μνημόνιο 40 δισ. ευρώ μέτρα, δεύτερο μνημόνιο 25 δισ. ευρώ μέτρα και τρίτο μνημόνιο 9,7 δισ. ευρώ. Καταφέραμε μια συμφωνία που ανοίγει δρόμους στην Ευρώπη και για πρώτη φορά θα γίνει συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους.".
Τα μνημόνια απέτυχαν γιατί ήταν λάθος η συνταγή. Αν θα βγούμε από την κρίση εξαρτάται από το αν θα έχει τη δύναμη και τη δυνατότητα να προχωρήσει σε μεγάλες τομές και αλλαγές και να δώσουν δυναμική αναπτυξιακή στη χώρα. Η Ελλάδα δεν θα βγει από την κρίση, αν δεν αλλάξει η ίδια. Πάντοτε έλεγα ότι για όλα τα δεινά μας δεν φταίνε μόνο οι ξένοι, αλλά και εμείς».
«Έχω δυο γιους, 3 και 5. Να βάλουμε τις βάσεις ώστε τα παιδιά που είναι σε αυτήν την ηλικία να σπουδάσουν καλά και να μην φεύγουν στο εξωτερικό. Το όραμά μου είναι μια χώρα που θα έχει διάφανη πολιτική ζωή και δεν θα υπολείπεται από τις άλλες χώρες σε οργάνωση, διοίκηση, κουλτούρα και νοοτροπία» συνέχισε ο κ. Τσίπρας.
Για τα υπόλοιπα κόμματα:
«Και τα τρία κόμματα, Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ εκφράζουν το παλιό πολιτικό σύστημα, αλλά με φορώντας τη μάσκα του παλιού και άλλα τη μάσκα του καινούργιου».
Για τον εμφύλιο στο ΣΥΡΙΖΑ:
«Ήταν μια στενάχωρη εξέλιξη, αλλά όχι απροσδόκητη. Στο θέμα το στρατηγικό για την παραμονή στην Ευρωζώνη το 30% του ΣΥΡΙΖΑ το έλεγε δημόσια ότι ήταν αντίθετο. Αυτό που με στενοχωρεί περισσότερο είναι αυτή η προσπάθεια να μετατραπεί ως ο μεγαλύτερος εχθρός του ΣΥΡΙΖΑ. Και με πληγώνει αυτό».
Για τον Γιάνη Βαρουφάκη:
«Ο καθένας έχει το δικαίωμα να έχει πολιτική κρίση. Ο Βαρουφάκης έδωσε δυναμική από ένα σημείο και μετά σταμάτησε να δίνει. Στις 25 Ιουνίου είχα απέναντί μου τη Λαγκάρντ, τον Ντράγκι και τον Γιούνκερ και κανείς δεν του έδινε σημασία. Είχε χάσει την αξιοπιστία του. Ο Γιάνης είχε την εντύπωση ότι έπρεπε να φτάσουμε και να ρισκάρουμε την έξοδο της χώρα από το ευρώ, γιατί πίστευε ότι μπορούσαν να το γυρίσουν πίσω. Εγώ δεν μπορούσα να παίξω τη χώρα κορώνα γράμματα».
Αναφερόμενος στο «mail Χαρδούβελη», εξήγησε ότι με τη νέα συμφωνία η Ελλάδα κέρδισε 20 δισ. ευρώ, λόγω της δραστικής μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Η εναλλακτική της συμφωνίας είναι η οικονομική καταστροφή, επανέλαβε ο κ. Τσίπρας, διαμηνύοντας ωστόσο, ότι τα μνημόνια έχουν λάθος συνταγή, δηλαδή την εσωτερική υποτίμηση.
«Θα ήταν καλύτερα να μην εφαρμόσουμε το νέο μνημόνιο, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι» τόνισε, ενώ συμπλήρωσε ότι η έξοδος από την κρίση θα εξαρτηθεί από την επιθυμία της νέας κυβέρνησης και του ελληνικού λαού να προβεί σε βαθιές μεταρρυθμίσεις. «Η Ελλάδα δεν θα βγει από την κρίση, εάν δεν αλλάξει η ίδια» έσπευσε να διευκρινίσει.
«Κανείς δεν μπορεί να χρεώσει σ' εμένα και τη μάχη των επτά μηνών τις αμαρτίες 40 ετών» υποστήριξε ο Πρωθυπουργός, καθιστώντας αναγκαία τη δυνατότητα διακυβέρνησης, ώστε να δοθούν οι κατάλληλες μάχες.
Κληθείς να σχολιάσει το ζήτημα του χρέους, κατέστησε σαφές ότι η αναδιάρθρωσή του, μέσω της μείωσης των επιτοκίων και της επιμήκυνσης της αποπληρωμής του, θα συνιστά το πρώτο βήμα για την επιστροφή στις αγορές, για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών.
Εάν ήταν στο χέρι μας θα προχωρούσαμε σε κοινοπραξίες για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ανέφερε, ενώ κατήγγειλε ότι το ΤΑΙΠΕΔ λειτούργησε τόσα χρόνια με λογική ξεπουλήματος. Το νέο Ταμείο, διευκρίνησε, θα λειτουργεί με στόχο την αύξηση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων.
Σχετικά με τα περιφερειακά αεροδρόμια, ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι ήταν ρητή προϋπόθεση της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου, αναγνωρίζοντας βέβαια, ότι το τίμημα είναι σχετικά καλό (1,2 δισ. ευρώ).
Αναφερθείς στην αποχώρηση ορισμένων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, παραδέχθηκε ότι «με πληγώνει ο εσωτερικός εμφύλιος», αν και διευκρίνησε, ότι «δεν ήταν μία αναπάντεχη εξέλιξη». Όλοι κρινόμαστε για τις επιλογές μας, επισήμανε, κληθείς να σχολιάσει για τη στάση της Ζωής Κωνσταντοπούλου και του Γιάνη Βαρουφάκη.
«Αξίζουν τα εύσημα για τη συμφωνία στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος, πρέπει να παραδεχθώ, ότι αρχικά αδικήθηκε από τις επιλογές μου», ξεκαθάρισε, σπεύδοντας να καταστήσει σαφές ότι θα βρίσκεται στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.
To βάρος της ιστορίας είναι μεγάλο, συνέχισε, τονίζοντας ότι μόνο εάν προσπαθήσουμε όλοι μαζί θα καταφέρουμε να το σηκώσουμε. Δεν δραπετεύω από τις ευθύνες μου, αποσαφήνισε εν συνεχεία.
«Πρέπει να δούμε την πραγματικότητα κατάματα για να την διαγνώσουμε και να την αλλάξουμε» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr