Δεν είναι τυχαία άλλωστε τα όσα αναφέρει η εφημερίδα Handelsplatt, που επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές, αφήνει να εννοηθεί ότι το Βερολίνο ή κάποιοι στη γερμανική πρωτεύουσα θα προτιμούσαν να υπάρξει μια παράταση κάποιων εβδομάδων ώστε να «δεθεί» καλύτερα μία συμφωνία. Μόνο που αυτό στην Αθήνα προκαλεί «ζαλάδες» καθώς θα απαιτούνταν σε αυτήν την περίπτωση μια νέα συμφωνία «γέφυρα» με νέα προαπαιτούμενα, που μόνο εσωτερική πολιτική φουρτούνα θα έφερναν.
Έτσι με κάθε τρόπο η κυβέρνηση επιθυμεί ακόμα και πριν τον Δεκαπενταύγουστο να κλείσει όλα τα μέτωπα της διαπραγμάτευσης. Γι΄ αυτό ακόμα και το Σάββατο έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων, ενώ και η πολιτική εποπτεία είναι ιδιαίτερα στενή.
Είναι ενδεικτική η επίσημη ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου για τη χθεσινή συνάντηση Τσίπρα-Ολάντ στην Αίγυπτο, με αφορμή την παρουσία τους στα εγκαίνια της νέας διώρυγας του Σουέζ. «Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα της 12ης Ιουλίου, καθώς και ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει και μπορούν να ολοκληρωθούν αμέσως μετά τις 15 Αυγούστου», αναφέρεται.
Μέχρι τότε στόχος είναι στις 11 Αυγούστου να υπάρχει το καταληκτικό κείμενο γι΄αυτό η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα, και η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη σημείωσαν ταυτιζόμενες ότι «το προσχέδιο της συμφωνίας γράφεται. Παράλληλα στις 14 Αυγούστου αναμένεται να συγκληθεί το Eurogroup για να εγκρίνει την όποια συμφωνία, ενώ μέχρι τότε η ενημέρωση είναι διαρκής.
Πολιτικές εξελίξεις
Αναμφισβήτητα η συμφωνία με τους δανειστές θα είναι καταλύτης στο εσωκομματικό επίπεδο αλλά και συνολικά. Φαίνεται ότι το Μέγαρο Μαξίμου και οι διαφωνούντες έχουν πάρει τις αποφάσεις τους.
Πιο συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας φέρεται αποφασιμένος για τη «ρήξη» με όσους από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και πάλι θα καταψηφίσουν κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης.
Η «καμπάνα» κτυπάει για τους 32 βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας, της ΚΟΕ και της ΔΕΑ οι οποίοι παραμένουν σταθεροί στη θέση τους για καταψήφιση ενός Μνημονίου, καθώς αντιβαίνει πλήρως τις προεκλογικές και προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Άλλωστε ο ίδιος ο πρώην υπουργός Παναγιώτης Λαφαζάνης πλέον εμφανίζεται ανοιχτά ως επικεφαλής των διαφωνούντων τονίζοντας την απόφαση τους να μην ψηφίσουν το νέο μνημόνιο και παράλληλα καλώντας και τους υπόλοιπους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αντισταθούν και να καταψηφίσουν, κάτι το οποίο αναμένεται να κάνει και η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και πιθανότατα και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.
Εφόσον πάντως η κυβερνητική πλειοψηφία πέσει κάτω από το ψυχολογικό όριο των 120 βουλευτών τότε ενδεχόμενα να στηθούν κάλπες στις 20 Σεπτεμβρίου με λίστα και με «αυτόματες και de facto» διαγραφές που ούτως ή άλλως δεν προβλέπονται. Πάντως οι διαφωνούντες ετοιμάζουν όπως φαίνεται νέο πολιτικό φορέα, θεωρώντας το 61,3% ως μαγιά εξελίξεων και αλλαγής το συσχετισμού δυνάμεων σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο ανά την Ελλάδα.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr