Ήδη, έχει γίνει η σχετική επεξεργασία δεδομένων για τα κόστη παραγωγής και τα κέρδη που έχουν προκύψει από τις «καμπύλες» τιμών των τελευταίων ημερών.
Όπως ανέφερε κατά την παρουσίαση των μέτρων, πριν λίγες μέρες, η υφυπουργός Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, «η αρμόδια Ρυθμιστική Αρχή (ΡΑΑΕΥ), που είναι επιφορτισμένη με την εποπτεία της εγχώριας αγοράς, αξιολογεί καθημερινά το επίπεδο ανταγωνισμού μεταξύ των συμμετεχόντων, ώρα – ώρα και σε επίπεδο κάθε προσφοράς έγχυσης. Η ΡΑΑΕΥ έχει τα εργαλεία να εντοπίσει και να επέμβει σε περίπτωση που διαπιστώσει τυχόν καταχρηστικές πρακτικές. Και το Υπουργείο θα της παρέχει κάθε στήριξη και αρωγή στο έργο της αυτό», τόνισε.
«Δεν μπορούμε να μένουμε αδρανείς όταν υπάρχουν κυριολεκτικά «ουρανοκατέβατα» κέρδη, ακόμα κι αν αυτά προκύπτουν από εξελίξεις που, στη συγκεκριμένη περίπτωση, μπορεί να μην βρίσκονται υπό τον έλεγχο των εγχώριων παραγωγών. Οι εγχώριοι παραγωγοί, παράγουν όση ενέργεια μπορούν και εξάγουν και κάποιες ποσότητες σε τιμές που διαμορφώνονται, ουσιαστικά, περιφερειακά και όχι σε μια συγκεκριμένη χώρα», τόνισε από την πλευρά του, κατά την παρουσίαση των μέτρων, ο αρμόδιος υπουργός Θ. Σκυλακάκης.
Να σημειωθεί ότι, όπως ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης, το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο Real Fm, στόχος είναι με τις παρεμβάσεις και τις συνολικές εξελίξεις στην αγορά να διαμορφωθεί μια «κοινωνικά αποδεκτή τιμή». Νωρίτερα, είχε περιγράψει περίπου την κατάσταση στο μετωπο των τιμών για το πρώτο εξάμηνο, δίνοντας τον τόνο για το πιθανό «ύψος» των αναχωμάτων.
«Τον Ιανουάριο, η τιμή ήταν περίπου 14 λεπτά/κιλοβατώρα. Στη συνέχεια, είχαμε πτώση στις τιμές μέχρι και τα 11 λεπτά στα πράσινα και τον Ιούλιο πήγαμε όπως τον Ιανουάριο. Η μεσοσταθμική τιμή επταμήνου ήταν στα 13 λεπτά, σημαντικά κάτω από την περίοδο που νομοθετήσαμε τη νέα δομή αγοράς», ανέφερε ο υπουργός. δίνοντας μια «ιδέα» για το πού περίπου θα κινηθεί η «κοινωνικά αποδεκτή τιμή».
Με βάση τη ρύθμιση και μέσω του ποσού που θα συγκεντρωθεί από την ειδική εισφορά στους ηλεκτροπαραγωγούς υπέρ του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, θα επιδοτηθούν για τον Αύγουστο οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας (πράσινα και κίτρινα τιμολόγια και όχι μπλε) και πλήττονται από την επερχόμενη απότομη άνοδο των τιμολογίων του επόμενου μήνα.
Το όριο κατανάλωσης της επιδότησης για τους οικιακούς καταναλωτές θα είναι οι 500 κιλοβατώρες (kWh) τον μήνα, ενώ ειδική πρόνοια θα υπάρχει για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.
Οι ανακοινώσεις για την ακριβή περίμετρο των δικαιούχων και το τελικό ποσό της επιδότησης σε ευρώ/MWh, θα γίνουν αμέσως μετά την ανακοίνωση των τελικών τιμών του ειδικού τιμολογίου (πράσινου) τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου.
Επίσης, στο πλαίσιο των μετρων, όπως έχει ανακοινωθεί, θα υπάρξει, από ελληνικής πλευράς, ένα είδος μηχανισμού παρέμβασης σε περίπτωση στρέβλωσης της αγοράς και δυσλειτουργίας που έχει ενδημικά χαρακτηριστικά. Όταν, δηλαδή, κάποια χαρακτηριστικά παρουσιάζονται κατά διαστήματα, διότι υπάρχει μόνιμη στρέβλωση της αγοράς (χαρακτηριστικό παράδειγμα η παρούσα αύξηση των τιμών), για την οποία δεν υπάρχει επαρκής αντίδραση από την ευρωπαϊκή πλευρά. Πρόκειται, στην ουσία, για τον μηχανισμό που είχε αξιοποιηθεί κατά το παρελθόν. Θα υπάρξει αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε η Ελλάδα να ενεργοποιήσει τη δυνατότητα αυτής της πρόνοιας.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr