Ωστόσο η προ μηνών εκτίμηση διεθνών οίκων οτι η καθυστέρηση καταβολής δόσεων δεν αποτελεί πιστωτικό γεγονός αδυνατίζει την ισχύ του όπλου της αθέτησης πληρωμών.
Eν όψει λοιπόν της έναρξης του νέου γύρου διαπραγματεύσεων σύσκεψη της διαπραγματευτικής ομάδας συγκάλεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή.
Στη σύσκεψη σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκε η στρατηγική της διαπραγμάτευσης τις αμέσως επόμενες ημέρες, η οποία πλέον για την Αθήνα επικεντρώνεται στο μείζον θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους, ώστε να υπάρξει μια «ενιαία συμφωνία», που θα μπορει μα περάσει και στο εσωτερικό. Αυτό άλλωστε φαίνεται ξεκάθαρα κι απο το κλίμα στη συνεδρίασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.
Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επιμείνει στη γραμμή της συμφωνίας με παράλληλο τον πυλώνα χρέους και της ανάπτυξης. Κυρίως για να αναδείξει παράλληλα με το τεχνικό κομμάτι που είναι αναπόφευκτο και το πολιτικό εςτω κι αν αυτό προσκρούει στον κ. Σόιμπλε.
Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι «Εάν η συμφωνία δεν είναι ενιαία, δεν θα είναι και βιώσιμη» και για να είναι βιώσιμη όπως έλεγαν «Δεν μπορεί να μην μπει το θέμα του χρέους», αλλά και ακόμη τρεις προϋποθέσεις: χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, μεταφορά φορολογικών βαρών στους πλουσιότερους και καμία περικοπή μισθών και συντάξεων, καθώς επίσης και ένα ισχυρό επενδυτικό πακέτο.
Μάλιστα σημείωναν ότι κατά την «τριμερή» συνάντηση στη Ρίγα της Λετονίας, η Γερμανίδα καγκελάριος κ. Μέρκελ ζήτησε από τον έλληνα πρωθυπουργό, γραπτή πρόταση της Αθήνας μέχρι το τέλος του μήνα επί των «τεχνικών ζητημάτων», κείμενο το οποίο συντάσσει η ελληνική κυβέρνηση και μπορεί να αποτελέσει τη βάση για το κείμενο της τελικής συμφωνίας.
ΚΕ-Σήμερα οι αποφάσεις
Με ενδιαφέρον αναμένονται στο μεταξύ τα συμπεράσματα της ΚΕ του κόμματος. Παρά την κριτική αποφεύχθηκαν οι κορώνες. Ακομα και ο Γιάννης Μηλιός επέλεξε το δρόμο της κριτικής μεν αλλά με αποδοχή της παραμονής στο ευρώ.
Το crash test παντως αναμένεται σήμερα με τις ψηφοφορίες επί της εισήγησης του πρωθυπουργού και της Πολιτικής Γραμματείας. Η «αριστερή πτέρυγα» σχεδιαζει να δώσει μάχη για αλλαγές στο κείμενο της απόφασης της ΚΕ που σχετίζονται με την τακτική της διαπραγμάτευσης και ενίσχυσης των «κόκκινων γραμμών», ενώ ήδη η ΚΟΕ με υπογραφές και βουλευτών της εξέφρασε την αντίθεσή της.
Γ.Α.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr