Τα χρονικά περιθώρια που αφήνει η διαπραγμάτευση με την τρόικα, τόσο για την τωρινή όσο και για μια μέλλουσα κυβέρνηση, που μπορεί να προκύψει από πρόωρες βουλευτικές εκλογές, αν η παρούσα βουλή δεν εκλέξει Πρόεδρο, είναι κάτι παραπάνω από στενά.
Με δεδομένη την δίμηνη παράταση της διαπραγμάτευσης που εξασφάλισε η Ελλάδα στο τελευταίο Eurogroup, κυβέρνηση (όποια μπορεί να είναι αυτή) και τρόικα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, τόσο για την αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος, όσο και το πλαίσιο που θα υπάρξει ώστε να διασφαλιστεί η επόμενη ημέρα από την λήξη του προγράμματος, με την προληπτική γραμμή στήριξης.
Το οικονομικό επιτελείο θα βρεθεί στις 18 Φεβρουαρίου μπροστά στους υπόλοιπους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης, σε προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup και αν δεν έχει υπάρξει συμφωνία ο κίνδυνος να μείνει η χώρα, χωρίς γραμμή χρηματοδότησης είναι υπαρκτός.
Έτσι σε μια πιθανή μη εκλογή πρόεδρου, η Βουλή δεν πρόκειται να ανοίξει μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της πρωτοχρονιάς και η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές στις 25 Ιανουαρίου.
Βεβαίως των πρόωρων εκλογών, προηγείται η εκλογή του Προέδρου με το δίλλημα αν η παρούσα η Βουλή, μπορεί ή δεν μπορεί να βγάλει ΠτΔ, να φέρνει στην επικαιρότητα σενάρια ακόμα και αλλαγής υποψηφίου κατά την κρίσιμη τρίτη ψηφοφορία.
Από το βράδυ της Δευτέρας κυκλοφορούσαν σενάρια, ότι η κυβέρνηση σε περίπτωση που οι δυο πρώτες ψηφοφορίες για εκλογή Προέδρου ήταν άκαρπες, τότε θα προχωρούσε σε αλλαγή προσώπου και θα πρότεινε υποψήφιο από την κεντροαριστερά, ώστε να εγκλωβίσει τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα μάλιστα με τα ίδια σενάρια η κυβέρνηση θα πρότεινε τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, στην τρίτη ψηφοφορία για να ξεπεράσει τον σκόπελο της εκλογής.
Τα σύνεφα ήρθε να διαλύσει ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος το απόγευμα της Τετάρτης, μιλώντας σε εκδήλωση της ΕΣΕΕ, ξεκαθάρισε ότι ο Σταύρος Δήμας θα είναι υποψήφιος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας και στις τρεις ψηφοφορίες, ενώ απευθυνόμενος προς τους βουλευτές, τόνισε ότι τώρα είναι η ώρα που ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και τους κάλεσε «να δουν τα πράγματα, να μετρήσουν τη συνέπεια των επιλογών τους και να πάρουν τις αποφάσεις τους».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, από την πλευρά του, μιλώντας στην πολιτική Γραμματεία του κόμματος, χαρακτήρισε την επίσπευση της διαδικασίας εκλογής ως μια θετική εξέλιξη, που έγινε κάτω από την πίεση της λαϊκής δυσαρέσκειας και των αδιεξόδων της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ εκτίμησε ότι θα ασκηθούν πιέσεις στους βουλευτές για να υπερψηφίσουν τον Στ. Δήμα. Ταυτόχρονα έθεσε σε εκλογική ετοιμότητα το κόμμα, τονίζοντας ότι οι ημέρες μετά την Τρίτη ψηφοφορία θα είναι δύσκολες και κρίσιμες.
Η εκλογή του πρόεδρου αποτελεί πλέον σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, καθώς, όλες οι πλευρές "μετρούν τα κουκιά", για να δουν τι μέλλει γενέσθαι με την ψηφοφορία.
Η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, έχει οριστεί για τις 17 Δεκεμβρίου, στις 7 το απόγευμα και το διακύβευμα δεν είναι οι 200 αλλά αν θα υπάρξουν οι 180.
Καταλυτικό στοιχείο για την ψηφοφορία, αποτελούν οι 24 ανεξάρτητοι αλλά και αμφιταλαντευόμενοι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ. Οι πρώτες αντιδράσεις από τους ανεξάρτητους για την υποψηφιότητα Δήμα δεν ήταν θετικές κάτι που ανέμενε η κυβέρνηση.
Στο Μαξίμου επικρατεί αισιοδοξία και τονίζουν ότι μέχρι την πρώτη ψηφοφορία στις 17 Δεκεμβρίου, υπάρχει ο χρόνος για να αλλάξουν τα δεδομένα.
Η αριθμητική όμως δείχνει πως δύσκολα θα συγκεντρωθούν οι 180 βουλευτές. Ακόμα και στην περίπτωση που ψήφιζαν τον υποψήφιο της συγκυβέρνησης, όλοι οι ανεξάρτητοι βουλευτές και πάλι ο «λογαριασμός» δεν θα έβγαινε καθώς σε αυτή την περίπτωση θα έφταναν τους 179.
Έτσι η όλη η προσπάθεια για την εξεύρεση των βουλευτών, επικεντρώνεται στον επηρεασμό βουλευτών της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ.
Όσον αφορά την ΔΗΜΑΡ οι βουλευτές εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί στο άκουσμα της επίσπευσης της προεδρικής εκλογής, ακόμα και στην ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα, αν και αρχικά έδειχναν διατεθειμένοι να προστεθούν στην προεδρική πλειοψηφία.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Κατερίνας Μάρκου, η οποία παρόλο που υπερψήφισε τον Προϋπολογισμό, το βράδυ της Τρίτης, με ανάρτησή της στο Twitter, άφησε να διαφανεί ότι θα ψηφίσει «όχι». Επίσης, η Νίκη Φούντα, η οποία ενώ είχε υπογράψει την επιστολή των 8, την Τρίτη υποστήριξε ότι μολονότι θεωρεί εξαιρετική περίπτωση τον Σταύρο Δήμα, δεν μπορεί να τον ψηφίσει καθώς ο τρόπος που η κυβέρνηση ξεκίνησε τη διαδικασία εκλαμβάνεται ως εκβιαστικός.
Με βάση τις μέχρι τώρα επίσημες τοποθετήσεις βουλευτών, τα «ναι», τα «όχι» και τα «ίσως» στην προεδρική εκλογή έχουν ως εξής: Οι 9 βουλευτές που προσανατολίζονται να ψηφίσουν «ναι» είναι οι: Γιώργος Νταβρής, Χρήστος Αηδόνης, Γιώργος Κασαπίδης, Κώστας Γιοβανόπουλος, Παναγιώτης Μελάς, Γιάννης Κουράκος, Σπύρος Λυκούδης, Βασίλης Οικονόμου, Γρηγόρης Ψαριανός.
Οι 30 βουλευτές που προσανατολίζονται να ψηφίσουν «όχι» είναι οι:
Από τη ΔΗΜΑΡ: Φώτης Κουβέλης, Γιώργος Κυρίτσης, Δημήτρης Αναγνωστάκης, Γιάννης Πανούσης, Μαρία Ρεπούση, Μαρία Γιαννακάκη, Ασημίνα Ξηροτύρη, Νίκη Φούντα, Νίκος Τσούκαλης.
Από τους ΑΝΕΛ: Πάνος Καμμένος, Τέρενς Κουίκ, Σταυρούλα Ξουλίδου, Γιάννης Δημαράς, Μαρίνος Ουζουνίδης, Νίκος Νικολόπουλος, Ελενα Κουντουρά, Παύλος Χαϊκάλης, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά.
Από τους ανεξαρτητους: Πέτρος Τατσόπουλος, Μίμης Ανδρουλάκης, Οδυσσέας Βουδούρης, Μαρία - Χρυσούλα Γιαταγάνα, Θεόδωρος Παραστατίδης, Ραχήλ Μακρή, Πάρις Μουτσινάς, Θεοδώρα Τζάκρη, Μάρκος Μπόλαρης, Βύρων Πολύδωρας, Κατερίνα Μάρκου
Οι 7 βουλευτές που δεν έχουν τοποθετηθεί είναι οι: Μίκα Ιατρίδη, Βασίλης Καπερνάρος, Στάθης Μπούκουρας, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Θωμάς Ψύρρας, Κώστας Δαμαβολίτης, Γαβριήλ Αβραμίδης
Και ενώ όλοι έχουν βγάλει τα κομπιουτεράκια και μετρούν τις ψήφους ο Αντώνης Σαμαράς παρέδωσε την Τετάρτη στην ειδική γραμματεία του Προέδρου της Βουλής την επιστολή, με την οποία προτείνει ως υποψήφιο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας τον Σταύρο Δήμα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr