Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Στο πλαίσιο αυτό, πέρα από το επικοινωνιακό του πράγματος, εντάσσεται και η επίσκεψη του πρωθυπουργού του βράδυ της προτελευταίας Κυριακής της Αποκριάς στο υπουργείο Οικονομικών, όπου μάλιστα ζήτησε να μετάσχουν όλοι οι εμπλεκόμενοι υπουργοί στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
Η κυβέρνηση γνωρίζοντας καλά ότι η υπόθεση «πρωτογενές πλεόνασμα» θα περάσει από κόσκινο τόσο των δανειστών όσο και της Eurostat, ενώ το ύψος του τελεί πάντα υπό την αίρεση εξοντωτικών περικοπών δαπανών, υπερφορολόγησης και μη καταβολή υποχρεώσεων, προσπαθεί να πείσει τους δανειστές για την αξιοπιστία του, δηλαδή ότι θα υπάρξει και ότι θα είναι μόνιμο, μακριά από πρακτικές του παρελθόντος.
Σημειώνεται ότι το όλο ζήτημα εδώ και μέρες έχει αναδειχθεί σε πρώτο θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης, καθώς ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος ΕΕΚΕ Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος επιμένει ότι κρατικός προϋπολογισμός του 2013 στην ουσία έκλεισε με πρωτογενές έλλειμμα, ύψους τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, η κυβέρνηση λέει τη μισή αλήθεια για το πρωτογενές πλεόνασμα, καθώς συμπεριλαμβάνει στα έσοδα τις επιστροφές κερδών των κεντρικών τραπεζών, οι οποίες μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο ήταν 2,2 δισ. ευρώ. Ωστόσο, προσθέτει, με βάση το Μνημόνιο, οι επιστροφές αυτές δεν υπολογίζονται στους στόχους, ούτε είχαν προβλεφθεί στον Προϋπολογισμό.
Γι΄ αυτό η κυβέρνηση περιμένει να δοθεί το πράσινο φως για τον τρόπο αυτό μέτρησης από τους εταίρους, ελπίζοντας σε ένα καλό «δώρο» από τους δανειστές, που μπορεί να στηρίξει και την προσδοκία για έξοδο, έστω και μικρή στις αγορές με τη συνδρομή αναδόχων – μεγάλων τραπεζών παραδοσιακών πελατών της χώρας (JP Morgan, Goldman, Deutsche Bank). Αξίζει να σημειωθεί ότι στο EUROGROUP του Μαρτίου η Τρόικα, κατά πάσα πιθανότητα, θα αποφανθεί για το πρωτογενές πλεόνασμα για πρώτη φορά επισήμως κατά πολύ νωρίτερα από το αρχικά εκτιμώμενο χρονικό σημείο του Μαϊου.
Στο πλαίσιο αυτό για να μη «προβοκάρει» την τρόικα, υπαναχωρώντας από την αρχική της δέσμευση, ότι θα δοθεί όλο σε ανακούφιση των ευπαθών ομάδων, η κυβέρνηση κάνει λόγο, πλέον, για λελογισμένες διανομές μερίσματος στον κόσμο, ώστε να «κατεβάσει» προσδοκίες, που φαίνεται ότι σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες είχαν αρχίσει να ενοχλούν τους δανειστές….
Αγώνας να πειστούν οι δανειστές για το πλεόνασμα
Είναι ενδεικτικό ότι μετά από τη σύσκεψη του Α. Σαμαρά με το οικονομικό επιτελείο, στελέχη του υπουργείου κρατούσαν κλειστά τα χαρτιά τους για το ποιο θα είναι τελικά το μέρος του πλεονάσματος που θα καταλήξει στις ευπαθείς ομάδες. Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών τόνισε, μάλιστα, ότι πρώτα θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και μετά θα γίνει η συζήτηση για το κοινωνικό μέρισμα, βάζοντας για πρώτη φορά τη παράμετρο της βιωσιμότητας του πλεονάσματος.
Ωστόσο γνωρίζουν καλά ότι κάτι θα πρέπει να δώσουν, αφού αφενός έχουν τάξει κοινωνικό μέρισμα, αλλά κι αφετέρου γιατί σε επίπεδο επικοινωνίας θα πρέπει να φανεί ότι κάποιος κερδίζει από την σκληρή προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογή τόσων ετών «Το πρωτογενές πλεόνασμα θα παίξει πολύ μεγάλο ρόλο στη συνειδητοποίηση όλων», δήλωσε κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διυπουργικής σύσκεψης, υπό τον πρωθυπουργό, στο υπουργείο Οικονομικών.
Πάντως, ερωτηθείς ο συγκεκριμένος παράγοντας για τις ελαφρύνσεις στους πολίτες, που μπορούν να υπάρξουν με μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος, θέλησε να κρατήσει «μικρό καλάθι» κι απάντησε ότι «είμαι του λίγου και του ακριβούς». Πρόσθεσε, πάντως, ότι πρώτα πρέπει να επικυρωθούν τα στοιχεία από τη Eurostat και είπε πως «θεωρώ ότι μέρος του πρέπει να επιστρέψει στην κοινωνία. Ό,τι είναι προς αυτή την κατεύθυνση είναι θετικό. Είναι η πρώτη χειροπιαστή απόδειξη, που ο άλλος θα δει πως αίρονται οι αδικίες που έχει υποστεί». «Θεωρώ ότι θα πρέπει κάποιο μέρος του πλεονάσματος να γυρίσει στη κοινωνία για να καταλάβουν τι σημαίνει αυτό», ύφος που απέχει αρκετά από προηγούμενες δηλώσεις βεβαιότητας για κοινωνικό μέρισμα.
Την ίδια ώρα ο εν λόγω παράγοντας, σε ερώτηση για το ενδεχόμενο μείωσης φόρων εφέτος, δήλωσε ότι αυτό έχει προγραμματισθεί για το 2015, προσθέτοντας «να δούμε πρώτα πώς θα πάει».
Τι βάζει στην ατζέντα η Ελλάδα ως αντίβαρο στα ΜΗΣΥΦΑ και το γάλα
Η διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, υπό τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, με αντικείμενο την προετοιμασία των θέσεων της ελληνικής πλευράς, εν όψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, πάντως έκλεισε κάποια εσωτερικά μέτωπα και έδωσε την ευκαιρία και πάλι στον Πρωθυπουργό να στείλει κάποια μηνύματα στους υπουργούς του… Σημειώνεται, ότι ο πρωθυπουργός έφτασε στο υπουργείο Οικονομικών περίπου μια ώρα νωρίτερα (στις 17.05) από την προκαθορισμένη ώρα της σύσκεψης και επί περίπου 15΄ περίμενε έξω από το γραφείο του υπουργού Οικονομικών, ενώ είχε και μια δεκάλεπτη συνομιλία με δημοσιογράφους.
Στη σύσκεψη, μετείχαν οι υπουργοί, Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης και Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης.
Μετά τη σύσκεψη, πάντως, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη διευκρίνιζαν, ότι η κυβέρνηση προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα με ενιαία γραμμή για όλα τα θέματα. Στα μησυφα αναμένεται να προωθηθεί η άρση της διατίμησης, αλλά η παραμονή της διάθεσης του μεγαλύτερου όγκου τους στα φαρμακεία, ενώ στο γάλα και στα βιβλία αναμένεται να προταθεί μια μερική απελευθέρωση. Ανέφεραν, επίσης, ότι επαφές μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων θα υπάρξουν και τις επόμενες ημέρες, στο πλαίσιο της προετοιμασίες και των κοινοβουλευτικών ομάδων, αλλά πλέον δεν υπάρχουν διαφωνίες.
Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα, η κυβέρνηση εμμένει στην εφαρμογή του 80% των θεμάτων της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για την ενίσχυση του ανταγωνισμού (σ.σ. σε αυτό το 80% συμπεριλαμβάνονται οι παρεμβάσεις για το γάλα, τα φάρμακα και τα βιβλία), ενώ, αντίθετα, οι δανειστές επιμένουν ακόμη για την κατά 100% εφαρμογή των προτάσεων του διεθνούς Οργανισμού. Ο ίδιος παράγοντας ανέφερε, επίσης, ότι οι όποιες κυβερνητικές παρεμβάσεις στο συγκεκριμένο πεδίο, θα κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή με ένα νομοσχέδιο.
Μάλιστα η Ελληνική πλευρά θα θέσει ως αντιπερισπασμό στα θέματα του γάλακτος, μησυφα, μια δική της ατζέντα με διαρθρωτικά μέτρα, θα προσέλθει η ελληνική πλευρά στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο παράγοντα, η ατζέντα της ελληνικής πλευράς δεν θα αφορά στην αντικατάσταση κάποιων από τα μέτρα που προτείνει η τρόικα, αλλά σε…. επιπλέον παρεμβάσεις. Εκφράζοντας δε την απορία του «για το πώς η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ αναδείχθηκε σε βίβλο», το κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος έφερε ως παραδείγματα των ελληνικών προτάσεων το θεσμικό πλαίσιο για τις «κλινικές μελέτες» (μεταξύ φαρμακοβιομηχανιών και νοσοκομείων), αλλά και την αδειοδότηση φαρμάκων από τον ΕΟΦ, με σκοπό την προσέλκυση μεγάλων εταιριών από το εξωτερικό και την προώθηση κάποιων ελληνικών φαρμάκων.
Σημειώνεται ότι η ελληνική πλευρά επιζητεί να υπάρξει συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών έως το Eurogroup της 10ης Μαρτίου, προκειμένου να εγκριθεί η δόση των 8,3 δισ. ευρώ (2,6 δισ. ευρώ για το δ΄ τρίμηνο 2013 και 5,7 δισ. ευρώ για το α΄ τρίμηνο 2014) από την ευρωζώνη και των 3,6 δις. ευρώ (από 1,8 δισ. ευρώ για το γ΄ και το δ΄ τρίμηνο 2013) από το ΔΝΤ.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των δανειστών αύριο στις 16.00, ενώ στις 19.00 θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη.
Γιώργος Αλεξάκης