Ειδικότερα, ο κ. Σαμαράς, κατά τη συνάντηση του με τον ΣεργκέΙ Λαβρόφ, επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει μείωση της τιμής, έτσι ώστε να βοηθηθεί και η ανάπτυξη στη χώρα μας και επισήμανε πως τα γειτονικά με την Ελλάδα κράτη ήδη πληρώνουν πολύ λιγότερα από εμάς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Λαβρόφ έδειξε κατανόηση στο θέμα, ανέφερε όμως, πως η οριστική απόφαση θα πρέπει να ληφθεί από την ίδια την Gazprom.
Ο πρωθυπουργός, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, επισήμανε τις πολύ στενές σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Μόσχας. Έκανε λόγο για μια στρατηγική σχέση η οποία, όπως είπε, είναι πολύ σημαντική και για τις δύο πλευρές.
"Πιστεύω πως υπάρχει πολιτική βούληση για τη συνέχιση των διμερών μας σχέσεων", τόνισε ο κ. Σαμαράς, υπενθυμίζοντας και τις σχετικές δηλώσεις του Προέδρου της Ρωσίας Βλ. Πούτιν.
Επίσης, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τη ρωσική πλευρά για τη στήριξή της και ιδιαίτερα για την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς της Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι τα χρήματα των Ρώσων τουριστών έπεσαν σαν βροχή σε μια αφυδατωμένη οικονομία.
Από την πλευρά του, ο κ. Λαβρόφ δήλωσε πολύ ικανοποιημένος από την υποδοχή, και εξέφρασε τη συμπάθειά του για τις προσπάθειες της κυβέρνησης να ξεπεραστούν οι δυσκολίες στην οικονομία: «Καταγράφουμε την πρόοδο που υπάρχει και θα στηρίξουμε τις προσπάθειές σας, τόσο ηθικά όσο και πρακτικά, ενισχύοντας την εμπορική και οικονομική συνεργασία μας».
Επίσης, ο κ. Λαβρόφ είπε πως θα ενισχυθεί η συνεργασία σε πολλούς τομείς δίνοντας και αυτός έμφαση στην ενίσχυση του τουρισμού.
Σταθεροί εταίροι και φίλοι
Ελλάδα και Ρωσία είναι "σταθεροί εταίροι και φίλοι και υποστηρίζουν τον σεβασμό των αρχών δικαίου και την επίλυση των προβλημάτων μέσω του διαλόγου στον πολυκεντρικό κόσμο" που ζούμε, δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ, κατά την ομιλία του που είχε το πρωί στο πλαίσιο των διήμερων τιμητικών εκδηλώσεων για τον Ιωάννη Καποδίστρια, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας τόνισε ότι "η Ρωσία πάντα ήθελε μια ισχυρή και ευημερούσα Ελλάδα". Πρόσθεσε δε ότι οι βαθιές ιστορικές ρίζες στις σχέσεις των δύο κρατών, αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία οικοδομούμε τις πολιτικές μας σχέσεις, και προχωρούμε τις οικονομικές σχέσεις και το εμπόριο, οι οποίες υπάρχει η βούληση να επεκταθούν.
Ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος άνοιξε τον κύκλο των ομιλιών, υπογράμμισε ότι αποτελεί "ανεκπλήρωτο χρέος", η ολοκλήρωση του έργου του Ι. Καποδίστρια για ένα σύγχρονο κράτος δικαίου, ιδιαίτερα σήμερα, μετά την κρίση, που πρέπει να παρουσιάσουμε στη διεθνή κοινότητα ένα αισιόδοξο αφήγημα.
Ο υπουργός Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, αναφέρθηκε εκτενώς στη συμβολή του Καποδίστρια στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής διπλωματίας στις αρχές του 19ου αιώνα και στην πρωτοπόρα αντίληψή του για τον συνδυασμό ρεαλισμού και μετριοπάθειας ενάντια στον αυταρχισμό της εποχής.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr