Αν το ποσοστό που συγκεντρώσουν οι σχηματισμοί που δε πιάσουν το όριο του 3%, κυμανθεί μεταξύ 8% - 10% τότε ο «μαγικός αριθμός» που χρειάζεται για να δημιουργηθεί αυτοδύναμη κυβέρνηση, πέφτει από το 40% που είναι θεωρητικά σήμερα, στο 36,76%. Εξέλιξη που φαντάζει πολύ πιθανή μιας και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις φέρνουν αρκετά κόμματα να κινούνται μεταξύ του 1.5% και 2,5%. Είναι όντως δύσκολο να δούμε 8 κόμματα να κυμαίνονται σ’ αυτά τα ποσοστά, αλλά δεν πρέπει να το αποκλείουμε.
Σε περίπτωση συνεργασίας ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, αν τα δύο κόμματα αποφασίσουν να συμπράξουν τότε θα χρειαστούν να έχουν ένα συνολικό ποσοστό του 37% με 38%. Αν όμως, τα τελευταία γκάλοπ δεν επιβεβαιωθούν και έχουμε 8 σχηματισμούς στη Βουλή και όχι 10, τότε θα χρειαστούν 40%, ανάλογα με τα ποσοστά των κομμάτων που δεν έχουν καταφέρει να μπούνε στη Βουλή.
Όσα περισσότερα κόμματα μπουν στην Βουλή, οχτώ ή ακόμα και δέκα, τόσο θα μειωθεί το ποσοστό των κομμάτων εκτός Βουλής. Το γεγονός αυτό θα ανέβαζε το απαιτούμενο ποσοστό που θα έπρεπε να συγκεντρώσουν τα δύο μεγάλα κόμματα για να συγκυβερνήσουν. Επίσης θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάργηση των επιπλέον πενήντα εδρών που παίρνει το πρώτο κόμμα και να πάρει λιγότερες από πενήντα, μπροστά στο ενδεχόμενο να παραβιάζεται η αναλογικότητα που προβλέπει το Σύνταγμα.
Ποια είναι η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης
Όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δώσει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του πρώτου κόμματος για να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας, υπάρχει πάντα η εκδοχή να μην συμφωνήσει με κάποιο από τα υπόλοιπα κόμματα σε κάποιο πρόγραμμα. Τότε ο αρχηγός του δεύτερου κόμματος παίρνει διερευνητική εντολή. Τότε θα πρέπει τα δικά του ποσοστά αθροιστικά με των πρόθυμων μικρότερων να αγγίξουν από 37,57 μέχρι 38,78, αν τα κόμματα εκτός Βουλή θα έχουν ποσοστά από 4 μέχρι 7%.
Σύμφωνα με την μέχρι στιγμής εικόνα ο δεύτερος θα πρέπει να βρει να συνεργαστεί για να σχηματίσει κυβέρνηση, άλλα δύο κόμματα ή και περισσότερα, κάτι που δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές δε δείχνει να έχει πολλές πιθανότητες.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στους αρχηγούς των τριών πρώτων κομμάτων. Σε περίπτωση που δεν σχηματιστεί κυβέρνηση που να μπορεί να εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη της Βουλής, τότε καλεί όλα τα κόμματα και καταβάλλει τελευταία προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης. Αν δεν ευοδώσει τότε προκηρύσσει εκλογές.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr