Η, ως τώρα, σχετικά ήπια, προεκλογική αντιπαράθεση άρχισε από την Τετάρτη να οξύνεται, με αφορμή ένα ζήτημα που δεν έχει να κάνει με την ουσία των πολιτικών θέσεων και των προγραμμάτων των κομμάτων. Το ζήτημα είναι η αδυναμία ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας να συμφωνήσουν για το αν και πώς θα γίνει ο τηλεοπτικός διάλογος των αρχηγών τους (debate).
Στο «R» αναφερθήκαμε πριν δύο μέρες στην επιμονή του κ. Βενιζέλου να γίνει η τηλεοπτική αντιπαράθεση και στην διστακτικότητα του κ. Σαμαρά να την αποδεχτεί. Ήδη ό χρόνος παρέρχεται και οι πιθανότητες να πραγματοποιηθεί το debate έχουν μειωθεί πάρα πολύ. Στα χθεσινοβραδυνά τηλεοπτικά δελτία, συνεχίστηκε η αντιπαράθεση των εκπροσώπων των δύο κομμάτων, χωρίς και πάλι να διαφανεί μια συμφωνία.
Με αφορμή λοιπόν την διστακτικοτητα της Ν.Δ., (η οποία ζητεί να λυθεί το θέμα στην Διακομματική Επιτροπή, ενώ το ΠΑΣΟΚ προτείνει να γίνει ό,τι και στις προηγούμενες εκλογές), ο κ. Βενιζέλος, θεωρώντας προνομιακό το πεδίο, εξαπέλυσε έντονη επίθεση κατά του κ. Σαμαρά. Σε δηλώσεις του, αφού χαρακτηρίζει τον πρόεδρο της Ν.Δ. αλλαζονικό προσθέτει:
«Τον καλώ να επιδείξει σεβασμό στους πολίτες. Ο καλόπιστος διάλογος αναδεικνύει τις θέσεις των κομμάτων. Ο ωφέλιμος χρόνος λιγοστεύει. Δεν αντιλαμβάνομαι την εχθρική του στάση προς τον διάλογο. Δεν τιμά τη δημοκρατία».
Η θέση και χθες της Ν.Δ. ήταν ότι Η διακομματική επιτροπή είναι θεσμικό όργανο και ότι στα πλαίσια του οργάνου αυτού πρέπει να αντιμετωπισθεί το θέμα, το οποίο ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε «γρίφο».
Μια ερμηνεία που δινόταν, πάντως από κύκλους προσκείμενους στη Ν.Δ. είναι ότι ο κ. Σαμαράς δεν θα είχε αντίρρηση για μια μονομαχία με τον κ. Βενιζέλο, αλλά ότι θέλει να αποφύγει μια ενδεχόμενη τηλεοπτική αντιπαράθεση με τους αρχηγούς των μικρών κομμάτων, ιδίως της άκρας δεξιάς.
Σε κάθε περίπτωση, πίσω από την έντονη διαφωνία κρύβεται η ανησυχία των δύο μέχρι πρότινος μεγάλων κομμάτων για το ενδεχόμενο να συγκεντρώσουν αθροιστικά μικρό ποσοστό στις εκλογές της μεθεπόμενης Κυριακής. Γιατί σε μια τέτοια περίπτωση, θα μπορούσαν ενδεχομένως να σχηματίσουν από κοινού κυβέρνηση έχοντας την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία (και θεσμικά κάτι τέτοιο θα ήταν απολύτως σύννομο), όμως θεωρών ότι θα ήταν δύσκολο να πάρουν μεγάλες και σκληρές αποφάσεις γιατί δεν θα είχαν μια ευρεία λαϊκή αποδοχή.
ΟΙ ΔΥΟ ΠΡΩΗΝ
Τις δύο τελευταίες μέρες στην προεκλογική αντιπαράθεση έλαβαν μέρος και οι δύο πρώην ηγέτες του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.
Ο κ. Κ. Καραμανλής (με νέα παρέμβασή του) επανέλαβε την στήριξή του στο κόμμα του και στον Σαμαρά (αλλά όπως υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος δεν θεώρησε χρήσιμο να κάνει αυτοκριτική για την δική του πρωθυπουργική θητεία).
Ο κ. Γ. Παπανδρέου, περιορίστηκε στην προσωπική αντιπαράθεση με τον κ. Π. Καμμένο, ο οποίος είχε εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στον πρώην ηγέτη του ΠΑΣΟΚ λέγοντας μεταξύ άλλων ότι:
«Ο Γιώργος Παπανδρέου και όλη η οικογένεια Παπανδρέου, ανεξαιρέτως, υπηρετούν τα σκοτεινά συμφέροντα όλων των εχθρών της πατρίδας, άπληστων κερδοσκόπων, εκπροσώπων παγκόσμιων συνομωσιών και οποιουδήποτε άλλου έχει βάλει στο μάτι την Ελλάδα».
Σε ανακοίνωση του γραφείου του τέως πρωθυπουργού τονίζεται μεταξύ άλλων:
«Ο κ. Καμμένος, με όσα υποστηρίζει, παραμένει ψεύτης και έκθετος, πολιτικά και ηθικά. Όσο για τη ΝΔ, να χαίρεται το τέρας δημαγωγίας που ανέχτηκε, καλλιέργησε και δημιούργησε, …. Τώρα πλέον, αποτελεί και αυτή θύμα του και θύμα της δημαγωγίας του».
Γ.Κ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr