Νωρίτερα, σε έρευνες που έγιναν σε δύο σπίτια της κόρης του κ. Τσοχατζόπουλου, στο Παλαιό Ψυχικό και στο Κολωνάκι, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δέκα πλάκες χρυσού, χρυσές λίρες, έγγραφα και ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής.
Nα σημειώσουμε ότι η τιμή της κάθε ράβδου εκτιμάται στο ποσό των 42.000 ευρώ, με τις δέκα ράβδους να αγγίζουν τις 420.000 ευρώ.
«Στον ανακριτή πάμε, θα τα πούμε εκεί πέρα», δήλωσε το πρωί ο πρώην υπουργός στην είσοδο της ΓΑΔΑ όπου μεταφέρθηκε αρχικά.
Το ένταλμα εις βάρος του κ. Τσοχατζόπουλο αφορά στην κίνηση τραπεζικών λογαριασμών για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων του πρώην υπουργού Άμυνας μέσω off shore εταιρειών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και το νεοκλασικό στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου, δηλαδή στοιχειοθετείται η κατηγορία για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Οι κατηγορίες
Ο κ. Τσοχατζόπουλος κατηγορείται ότι εισέπραξε μέσω υπεράκτιων εταιρειών από την γερμανική εταιρεία Ferrostaal μίζα 8 εκατομμυρίων ευρώ με την οποία αγόρασε ακίνητα στη λεωφόρο Κηφισίας αλλά και στην οδό Κόμνα Τράκα. Τα χρήματα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, διαβιβάστηκαν μέσω της τράπεζας Morgan Stanley στην Ελβετία.
Για το θέμα των περιουσιακών στοιχείων του πρώην υπουργού διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση από τις εισαγγελείς πρωτοδικών Ευγ. Κυβέλου και Ελ. Σίσκου που άρχισε το 2010, με αφορμή δημοσιεύματα για την υπόθεση της αγοράς του ακινήτου επί της Διονυσίου Αεροπαγίτου και αφορούσε τη νομιμότητα της αγοραπωλησίας και το σύνολο των περιουσιακών του στοιχείων με ερευνώμενα αδικήματα τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, αδίκημα διαρκές, αλλά και φορολογικές παραβάσεις.
Στο πλαίσιο της έρευνας ο πρώην υπουργός κλήθηκε ενώπιον των Εισαγγελέων με την ιδιότητα του υπόπτου τον Οκτώβριο του 2011. Με το πέρας της προκαταρκτικής ο φάκελος διαβιβάστηκε στον ειδικό ανακριτή κ. Μάλλη ο οποίος σε συνεννόηση με την Εισαγγελία εξέδωσε ένταλμα σε βάρος του πρώην υπουργού.
Οι υπόλοιπες συλλήψεις
Εκτός του κ. Τσοχατζόπουλου, χθες συνελήφθησαν άλλα τρία άτομα. Οι Γιώργος Ζαχπατζίδης και Νίκος Ζήγρας όπως και η Ευφροσύνη Λαμπροπούλου.
Ο Γιώργος Σαχπατζίδης είναι επιχειρηματίας, εκδότης, αντιπρόσωπος οπλικών συστημάτων και ποδοσφαιρικός παράγοντας με τον οποίο ο Άκης Τσοχατζόπουλoς συνδέεται επιχειρηματικά και πολιτικά εδώ και δεκαετίες, ενώ ο Νίκος Ζήγρας είναι ο διαχειριστής της offshore, από την οποία φέρεται να έχει αγοράσει σπίτι στην οδό Δεινοκράτους στο Κολωνάκι, η κόρη του Άκη Τσοχατζόπουλου, Αρετή, αξίας 700.000 ευρώ. Η κυρία Λαμπροπούλου είναι η λογίστρια του πρώην υπουργού.
Οι διωκτικές αρχές αναζητούν και άλλα δύο πρόσωπα ως συνενόχους του πρώην υπουργού, εκ των οποίων ο Αστέριος Οικονομίδης παραδόθηκε το πρωί της Μ. Πέμπτης στις Αρχές.
Η κόρη του κ. Τσοχατζόμπουλου, Αρετή Τσοχατζοπούλου, έκανε δηλώσεις για τα όσα βρέθηκαν στην κατοικία της, σχολίασε ότι είναι ανακριβή και υπερβολικά όσων έχουν ειπωθεί από τα ΜΜΕ, αναφέροντας πως «τα κατασχεθέντα από τον αρμόδιο Εισαγγελέα αντικείμενα ήταν δέκα (10) φύλλα χρυσού βάρους 99 γραμμαρίων το καθένα, συνολικής αξίας έως 29.000 ευρώ, ενώ οι χρυσές λίρες ήταν εννέα (9), έκδοσης του 1935 και αποτελούν κειμήλια που μου κληροδότησε ο παππούς μου».
Οι αντιδράσεις των κομμάτων
Από το ΠΑΣΟΚ ανέφεραν ότι «Η Δικαιοσύνη πρέπει να κάνει απερίσπαστη τη δουλειά της». Προσθέτουν μάλιστα ότι η Δικαιοσύνη «θα ήταν προτιμότερο να το είχε κάνει με μεγαλύτερη ταχύτητα».
Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, ο Γ. Μιχελάκης ανέφερε πως ο Άκης Τσοχατζόπουλος «είναι ο τρίτος που κατηγορείται από τις Δικαστικές Αρχές, μετά τους κυρίους Μαντέλη και Τσουκάτο, επίσης κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
«Η αλήθεια για τη διαφθορά και την καταλήστευση του Δημοσίου αποκαλύπτεται και αποκαλύπτει με ποιο τρόπο διαχειρίζονταν επί χρόνια το δημόσιο χρήμα οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ» ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.
Από την πλευρά του το ΚΚΕ, τονίζει πως «Ο λαός πρέπει να είναι δύσπιστος σε ό,τι του πουν περί διαφάνειας και κάθαρσης σχετικά με τη σύλληψη του Ά. Τσοχατζόπουλου, όταν μάλιστα θέλουν να καπηλευτούν το υπαρκτό πρόβλημα για εκλογικό αποπροσανατολισμό»
«Το ένταλμα σύλληψης εναντίον του κ.Τσοχατζόπουλου μεταξύ άλλων και για το σκάνδαλο της προμήθειας των τεσσάρων γερμανικών υποβρυχίων απαιτεί όχι μόνο δικαστικές αλλά και κυβερνητικές πρωτοβουλίες» τονίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ,Δημήτρης Παπαδημούλης.
«Η κυβέρνηση και τα κόμματα που την στηρίζουν οφείλουν έστω και τώρα να παγώσουν την προμήθεια των γερμανικών υποβρυχίων εξοικονομώντας ταυτόχρονα για το δημόσιο ποσό ύψους τουλάχιστον ένα δις ευρώ» προσθέτει.
»Οι αποφάσεις της γερμανικής Δικαιοσύνης που συνδέουν την προμήθεια των γερμανικών υποβρυχίων με μίζες ύψους πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε Έλληνες αξιωματούχους αλλά και η εν εξελίξει έρευνα της ελληνικής Δικαιοσύνης για το ίδιο σκάνδαλο, επιβάλλουν το «πάγωμα» και την επανεξέταση από μηδενική βάση της σχετικής σύμβασης μέχρις ότου εκκαθαριστεί πλήρως δικαστικά η υπόθεση».
Ο ΛΑΟΣ σε ανακοίνωσή του σημειώνει: «Έγινε με καθυστέρηση κάτι που έπρεπε να είχε γίνει προ πολλού. Δεν είναι όμως μόνο ο Άκης. Τα δύο μεγάλα κόμματα μπαίνουν 'ασπίδες' στα ανομήματα πολλών στελεχών τους».
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρης, χαρακτήρισε μεν σημαντική την εξέλιξη αλλά τόνισε την εκτίμησή του πως εντάσσεται σε «σχεδιασμό δημιουργίας εντυπώσεων». Υποστήριξε δε πως αυτό επιβεβαιώνεται και με τη συγκυρία της σύλληψης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Τι άλλαξε τελευταία ημέρα και έπρεπε να γίνει τώρα η σύλληψη;»
Ο Πάνος Καμμένος σχολίασε στο twitter: «Η τιμωρία δεν τελειώνει με το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε 19 χρόνια μετά από τότε που το ζητούσα».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr