Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr

Δεν είναι ξεκάθαρο τι ακριβώς συμπεριέλαβε η Μόσχα στη συγκεκριμένη λίστα ή αν είναι πρόθυμη να συμμετάσχει σε ειρηνευτικές συνομιλίες με το Κίεβο, αναφέρει το πρακτορείο. Ωστόσο, όπως επισημαίνει, επικαλούμενο δύο τουλάχιστον πηγές με γνώση του θέματος, Ρώσοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι συζήτησαν τους όρους σε συναντήσεις και τηλεδιασκέψεις τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.
Οι ίδιες πηγές περιέγραψαν τους όρους του Κρεμλίνου ως παρεμφερείς με τις πάγιες αξιώσεις που έχει σχετικά με την Ουκρανία, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ – δηλαδή, (α) τη μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, (β) συμφωνία να μην αναπτυχθούν ξένα στρατεύματα στην Ουκρανία και (γ) διεθνής αναγνώριση της Κριμαίας και τεσσάρων ακόμη ουκρανικών επαρχιών ως ρωσικών.
Η Ρωσία, τα τελευταία χρόνια, έχει επίσης ζητήσει από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να αντιμετωπίσουν τα «βασικά αίτια» του πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά.
Το Reuters σημειώνει ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ περιμένει την απάντηση του Πούτιν για το αν θα συμφωνήσει στην εκεχειρία 30 ημερών που έχει ήδη αποδεχτεί η Ουκρανία. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Τρίτη (11/3) ότι δέχεται την εκεχειρία ως πρώτο βήμα προς τις ειρηνευτικές συνομιλίες.
Το Reuters αναφέρει, παράλληλα, ότι ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, νομοθέτες και ειδικοί φοβούνται ότι ο Πούτιν θα χρησιμοποιούσε την εκεχειρία για να εντείνει, την προσπάθειά του να διχάσει τις ΗΠΑ, την Ουκρανία και την Ευρώπη και να υπονομεύσει τις όποιες συνομιλίες.