Για την επίθεση ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η αστυνομία έχει ενδείξεις πως δεν πρόκειται για μεμονωμένη υπόθεση, αλλά πίσω της υπάρχει ένα δίκτυο οργανωμένου εγκλήματος».
Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων, που κλήθηκαν να καταθέσουν τις απόψεις τους, έκαναν σωρεία καταγγελιών για τις συνθήκες στην αγορά εργασίας.
«Υπουργοί και βουλευτές απασχολούν εργαζόμενες μετανάστριες στα σπίτια τους και τις έχουν ανασφάλιστες. Σε λίγες μέρες θα φέρουμε το θέμα στη Βουλή με συγκεκριμένα στοιχεία» κατήγγειλε η αντιπρόεδρος της Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού Βασιλική Τσούνη, προκαλώντας την αντίδραση του προέδρου της Επιτροπής Βασίλη Οικονόμου.
«Αν υπάρχουν υπουργοί και βουλευτές που λειτουργούν ως να έχουν δούλους, θα κατονομαστούν γιατί είναι ανεπίτρεπτο» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η περίπτωση της Κούνεβα δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, ότι ιδιαίτερα στους τομείς καθαριότητας και φύλαξης επικρατεί εργασιακή ζούγκλα και ότι στο νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Εργασίας δεν λαμβάνεται καμία μέριμνα στο μείζον θέμα με τις παρανομίες εργολάβων στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλο.
«Είναι εκτεταμένη η παρανομία των εργολάβων και πρέπει να σταματήσει η υποκρισία. Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος. Πλήρης ασυδοσία των εργοδοτών επικρατεί παντού» τόνισε ο κ. Παναγόπουλος.
Κατήγγειλε δε ότι ακόμα κι η Ιερά Σύνοδος απέλυσε εργαζόμενη αμέσως μετά την επιστροφή της από άδεια λοχείας.
Όπως είπε, ούτε η παρέμβαση της ΓΣΕΕ ούτε της Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά ούτε και του Συνηγόρου του Πολίτη έφεραν αποτέλεσμα, καθώς η Ιερά Σύνοδος απάντησε ότι εντάσσεται σε ειδικό εργασιακό καθεστώς.
Ο κ. Παναγόπουλος μίλησε ακόμα για «λευκά χαρτιά», στα οποία αναγκάζονται να υπογράψουν οι εργαζόμενοι και μετά οι εργολάβοι γράφουν ό,τι θέλουν, αλλά και για «ιδιότυπη κλωνοποίηση συμβολαίων» από εργολάβους που αναλαμβάνουν δουλειές στο δημόσιο.
«Δηλαδή το δημόσιο συνεργάζεται και συναλλάσσεται με απατεώνες» σχολίασε ο πρόεδρος της Επιτροπής.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν κι οι καταγγελίες της κ. Τσούνη, η οποία ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι έχουν κατατεθεί από τον Ιούλιο του 2009 συγκεκριμένα στοιχεία στον εισαγγελέα για περιστατικά με εργαζόμενους μετανάστες και εργολάβους καθαριότητας στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός» και «Δαφνί», αλλά και στον ΗΣΑΠ.
«Η τρομοκρατία κι η άσκηση βίας είναι καθημερινό φαινόμενο στους εργαζόμενους στη φύλαξη και στην καθαριότητα. Μιλάμε για 'γκανγκστερισμούς'. Και αν σε Ελληνίδες μπορεί αυτή η συμπεριφορά να είναι 1% στις μετανάστριες είναι 100%» είπε.
Ο δημοσιογράφος Σταύρος Θεοδωράκης που ασχολήθηκε μέσα από την τηλεοπτική του εκπομπή με την περίπτωση της Κ.Κούνεβα τόνισε την ανάγκη να θεσπιστούν κανόνες και σημείωσε ότι «πρέπει οι μετανάστες εργαζόμενοι να αποκτήσουν φωνή και πρόσβαση στη πολιτεία».
«Εντάσσοντάς στους στην κοινωνία, δυσκολεύουμε το έργο αυτών που θέλουν είτε να τους εκμεταλλευτούν, είτε να τους εμποδίσουν να αναπτύξουν συνδικαλιστική δράση. Αυτοί που επιτέθηκαν στην κ. Κούνεβα θεώρησαν ότι ήταν ο αδύναμος κρίκος, γιατί ήταν από την Βουλγαρία» σημείωσε μεταξύ άλλων.
Ο υφυπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης παραδέχτηκε ότι πράγματι ο μετανάστης δεν έχει δυνατότητα πρόσβασης στο κράτος, ένα κράτος, όπως είπε, που δεν είναι καθόλου φιλικό προς τον πολίτη και λειτουργεί με πελατειακή λογική, ενώ ανέφερε ότι σε πολλές περιπτώσεις συμβαίνει να γίνεται μια καταγγελία και να έχει ενημερωθεί η επιχείρηση πιο πριν από τους ελεγκτές.
Δεσμεύτηκε δε ότι σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο, στο οποίο, ανάμεσα στα άλλα, θα προβλέπεται η μισθοδοσία να γίνεται μέσα από τράπεζες ώστε να υπάρχει διαφάνεια και έλεγχος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr