H γενική αίσθηση που επικρατεί μεταξύ των ξένων οίκων είναι ότι το κοκτέιλ υψηλού πληθωρισμού, χαμηλής ανάπτυξης, κατακόρυφης αύξησης της τιμής του πετρελαίου και ανησυχιών ότι η κατανάλωση θα πληγεί προσεχώς θα προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στα χρηματιστήρια.
Οι αγορές προεξοφλούν την αύξηση των επιτοκίων από την FED και την ΕΚΤ. Δεν αποκλείεται το επιτόκιο του δολαρίου να διαμορφωθεί μεταξύ 3,5% και 4% το 2009 και της ΕΚΤ στο 4,5% έως 4,75% και οι επενδυτές αντιδρούν μόνο αρνητικά στην πιθανή αύξηση του κόστους χρήματος.
Όταν οι αυξήσεις θα προεξοφληθούν τότε μόνο θα αρχίσει η σταθεροποίηση.
Το ελληνικό χρηματιστήριο μπορεί να υποχωρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα;
Το στέλεχος της Merrill Lynch δεν αποκλείει το οτιδήποτε.
Αν η διάθεση και η ψυχολογία παραμείνει αρνητική σε πρώτη φάση θα δούμε εκ νέου τις 3750 μονάδες για το ΧΑ ενώ είναι πολύ πιθανό να δούμε και νέα χαμηλά προς τις 3500 με 3400 μονάδες.
Το ελληνικό χρηματιστήριο παρ΄ όλα αυτά δεν συνδέεται τόσο πολύ με το δυσμενές περιβάλλον στις ΗΠΑ αλλά σε μια αρνητική περίοδο για τις αγορές οι περιφερειακές αγορές πιέζονται.
Βέβαια διάθεση για εκτεταμένες ρευστοποιήσεις δεν υπάρχει αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το οτιδήποτε.
Πάντως μεταξύ χρηματιστηριακών κύκλων καταστροφικά σενάρια αρχίζουν να καλλιεργούνται τα οποία κάνουν λόγω και για διάσπαση των 3000 μονάδων.
Αν και οικονομικοτεχνικά τα σενάρια αυτά δεν επαληθεύονται σε καμία περίπτωση ωστόσο οι πολύ αρνητικές συνθήκες που επικρατούν στις αγορές επιτρέπουν την καλλιέργεια καταστροφικών σεναρίων.
Το βέβαιο είναι ότι για τον Έλληνα επενδυτή η καλύτερη επένδυση δεν είναι το χρηματιστήριο πλέον αλλά η προθεσμιακή κατάθεση.
Π. Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr