Οι φόβοι ότι οι νέοι ρυθμιστικοί κανόνες στη Wall Street θα οδηγήσουν τις επενδυτικές τράπεζες σε ζημίες ασκούν πιέσεις και στις ευρωπαϊκές αγορές. Την ίδια ώρα τα αλλεπάλληλα ρεκόρ του πετρελαίου αναζωπυρώνουν τις ανησυχίες αναφορικά με την προοπτική της εταιρικής κερδοφορίας.
Στο «κόκκινο» κινείται η Barclays, και ο υπόλοιπες εταιρείες του χρηματοοικονομικού κλάδουκαθώς η επιτροπή κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι οι εισηγμένες στη Wall Street εταιρείες θα πρέπει να γνωστοποιήσουν τα επίπεδα κεφαλαίου και ρευστότητας.
Με ενδιαφέρον αναμένονται σήμερα οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας της Αγγλίας για τα επιτόκια. Σημειώνεται ότι τόσο η ΕΚΤ όσο και η BoE αναμένεται να διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια του ευρώ και της στερλίνας αντίστοιχα.
Σε αρνητικό πρόσημο διαπραγματεύονται οι μετοχές των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων. Η Alpha m;ono, παραμένει αμετάβλητη στα 22,10 ευρώ με 582 χιλιάδες τεμάχια. Η ΕΤΕ υποχωρεί στα στα 36,44 ευρώ, η Κύπρου στα 8,94 ευρώ, η Eurobank, στα 19,18 ευρώ και η Πειραιώς στα 22,24 ευρώ.
Απώλειες κατά 1,55% για την ΕΧΑΕ, εν αναμονή των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου, στα 14 ευρώ, ενώ η μετοχή του ΟΤΕ ξεπήδησε πάνω από τα 20 ευρώ, στα 20,28 και με όγκο 529 χιλιάδων τεμαχίων. Σήμερα άλλωστε συνεδριάζει η διϋπουργική επιτροπή για το θέμα της συμφωνίας με την Deutsche Telekom.
Αμοιβαία κεφάλαια
Εκροές μεν, αποδόσεις δε! Στα 842 εκατ. ευρώ διαμορφώνονται οι συνολικές εκροές στα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια από την αρχή του χρόνου. Πάντως, τον Απρίλιο, τα 51 από τα 67 Μετοχικά Α/Κ Εσωτερικού, παρά τις αρνητικές τους αποδόσεις (-9,82% έως -18,56%) είχαν καλύτερη συμπεριφορά από το Γενικό Δείκτη του Χ.Α. που υποχώρησε το ίδιο διάστημα κατά 18,63%. Την ίδια ώρα όμως, μεγάλες ήταν οι εκροές από κάθε κατηγορία αμοιβαίων κεφαλαίων, φτάνοντας τα 460 εκατ. ευρώ, με σημαντικότερες αυτές των κατηγοριών των Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Εξωτερικού (148 εκατ. ευρώ) και των Ομολογιακών Α/Κ Εξωτερικού (128 εκατ. ευρώ).
Εισροές κεφαλαίων παρατηρήθηκαν στα Μετοχικά Α/Κ Εξωτερικού (15 εκατ. ευρώ) και στα Μικτά Α/Κ Εσωτερικού (5 εκατ. ευρώ). Η αγορά των Αμοιβαίων Κεφαλαίων διαμορφώθηκε στο τέλος Απριλίου στα 21,15 δισ. Ευρώ, έναντι 21,32 δισ. Ευρώ του Μαρτίου, παραμένοντας ουσιαστικά στα ίδια επίπεδα.
Αύξηση ενεργητικών σημείωσαν κυρίως οι κατηγορίες των Μετοχικών Α/Κ Εσωτερικού (3,7 δισ. από 3,5 δισ. - ποσοστιαία αύξηση 5,1%), των Μετοχικών Funds of Funds (484 εκ. από 467 εκ.- ποσοστιαία αύξηση 3,6%) και των Μετοχικών Α/Κ Εξωτερικού ( 1,27 δισ. από 1,23 δισ. - ποσοστιαία αύξηση 3,5%), που επωφελήθηκαν από την ανοδική πορεία των τιμών των μετοχών του Χ.Α. και των ξένων αγορών.
Αντιθέτως πτώση ενεργητικών σημείωσαν κυρίως οι κατηγορίες των Α/Κ Ξένων Κεφαλαιαγορών-41,8% και των Ομολογιακών Funds of Funds -10,3%. Όσον αφορά στις αποδόσεις των διαφόρων κατηγοριών από την αρχή του έτους, η μέση απόδοση των Μετοχικών Α/Κ Εσωτερικού ήταν -16,67%, των Μετοχικών Α/Κ Εξωτερικού -11,07%, των Μικτών Α/ΚΕσωτερικού -7,47 και των Μικτών Α/Κ Εξωτερικού -7,21%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr