Συγκεκριμένα τόνισε πως ο μηχανισμός αυτός γεννήθηκε το 2020, σε μία περίοδο που η Ευρώπη δοκιμαζόταν από την πανδημία και το Brexit. Το χρηματοδοτικό εργαλείο αυτό φέρνει επενδύσεις 2 τρισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια, τα περισσότερα χρήματα που έχουν δοθεί στο πλαίσιο της Ε.Ε.
Στόχος όπως είπε είναι η πράσινη μετάβαση και η ψηφιακός μετασχηματισμός και αυτοί οι στόχοι θα υλοποιηθούν μέσω επενδύσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Ολοκλήρωσε την τοποθέτηση του, προτρέποντας τις χώρες να «τρέξουν» για μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε οι πόροι του Ταμείου να απορροφηθούν ταχύτερα.
Με την σειρά του ο κ. Παπαγεωργίου (ΕΤΕπ ) τόνισε πως το «πάντρεμα» του ταμείου Ανάκαμψης και της ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων είναι πολύ σημαντικό. Ανέφερε πως την περίοδο της κρίσης η ευρωπαϊκή τράπεζα επενδύσεων επένδυσε δισ. ευρώ στην Ελλάδα ενώ οι ετήσιες επενδύσεις της στη χώρα μας υπερβαίνουν τα 2 δισ. τον χρόνο. Τέλος, τόνισε πως το 50% των επενδύσεων αφορούν το περιβάλλον και την πράσινη μετάβαση καθώς, όπως είπε, οι επενδύσεις της τράπεζας είναι ευθυγραμμισμένες με την συνθήκη των Παρισίων.
Στη συζήτηση συμμετείχαν οι Αλέκος Κρητικός (Ειδικός Σύμβουλος Πολιτικής, ΕΛΙΑΜΕΠ), Νίκος Βέττας (Γενικός Διευθυντής, Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών ΙΟΒΕ).
Τη συζήτηση συντόνισε ο Σπύρος Μπλαβούκος (Αναπληρωτής Καθηγητής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr