Οι πιέσεις άλλωστε σε μια σειρά από είδη είναι ήδη αποτυπωμένες στο δείκτη του αποκαλούμενου εισαγόμενου πληθωρισμού, που καταγράφει τις τιμές των εισαγόμενων βιομηχανικών προϊόντων. Έτσι, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισαγωγών τον περασμένο Φεβρουάριο αυξήθηκε κατά 27,2% σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2021, έναντι αύξησης 6,3% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών το 2021 με το 2020. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση αυτή στον λεγόμενο «εισαγόμενο πληθωρισμό» οφείλεται:
-Στην αύξηση του δείκτη τιμών εισαγωγών από χώρες εκτός ευρωζώνης κατά 39,3%, και
-Στην αύξηση του δείκτη τιμών εισαγωγών από χώρες ευρωζώνης κατά 6,3%.
Παράλληλα, ο γενικός δείκτης παρουσίασε αύξηση 2,7% τον Φεβρουάριο 2022 σε σύγκριση με τον δείκτη του Ιανουαρίου 2022, έναντι αύξησης 6,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2021.
Σε ετήσια βάση (Φεβρουάριος 2021- Φεβρουάριος 2022) οι μεγαλύτερες αυξήσεις στα εισαγόμενα βιομηχανικά προϊόντα καταγράφηκαν: στην στο αργό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο 61,8%, οπτάνθρακα και προϊόντα διύλισης 61,1%, βασικά μέταλλα 28,9%, ηλεκτρονικοί υπολογιστές 14,3%, χαρτοποιία 10,8%, βιομηχανία ξύλου 10,4%, χημικές ουσίες 9,6% και βιομηχανία τροφίμων 6,2%. Από μήνα σε μήνα (Ιανουάριος 2022- Φεβρουάριος 2022), οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν: προϊόντα διύλισης 10,6%, έπιπλα 4,3%, στην άντληση πετρελαίου και φυσικού αερίου 3,1% και στη χαρτοποιία 2,8%.
Ανακοινώσεις της Eurostat
Σήμερα πάντως ένα πρώτο δείγμα για την πορεία των τιμών αναμένεται να δώσει η Eurostat με τα προκαταρκτικά στοιχεία (flash estimates) που ανακοινώνει. Με βάση εκτιμήσεις για κάποια κράτη μέλη, η Eurostat, να δώσει μια οριακή έστω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού τον Απρίλιο και κυρίως του ρυθμούς αύξησης. Ήδη, κάποια μηνύματα από Ισπανία και Γερμανία δείχνουν ότι όπου ο μηνιαίος ρυθμός αύξησης των τιμών «φρέναρε» σε 8,2% και 7,3% αντίστοιχα, από 8,3% σε 7,4% που «έτρεχε» τον Μάρτιο.
Πάντως τις προθέσεις της για το πώς θα κινηθεί ο πληθωρισμός αλλά και τα άλλα δημοσιονομικά μεγέθη αναμένεται να τις αποτυπώσει η κυβέρνηση το αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας, που το στέλνει, με το τέλος του μήνα, στις Βρυξέλλες. Εκεί θα καταγραφεί και η συνολική εκτίμηση για την πορεία της ακρίβειας φέτος, αλλά και για παροχές μέτρων ανακούφισης που θα απαιτηθούν, και την Ανάπτυξη συνολικά για την Οικονομία και τη χώρα.
Με βάση πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να καταγράψει στο Πρόγραμμα Σταθερότητας πρόβλεψη για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο β΄εξάμηνο του 2022. Έτσι από το επίπεδο περίπου 6%-8% που βρίσκεται μέχρι τώρα (Ιανουάριο-Μάρτιο εφέτος) ο εναρμονισμένος τιμάριθμος στην Ελλάδα, αναμένεται ότι τελικά να πέσει κάτω από 5,5%-6% -που εκτιμάται πως θα είναι τελικά ο ετήσιος μέσος όρος για το 2022.
‘Ήδη, βέβαια, η μέση τιμή του ρεύματος για τον Απρίλιο στην Ελλάδα καταγράφει ευρωπαϊκό ρεκόρ ευρισκόμενη στο επίπεδο των 248,35 ευρώ/MWh. Κι έτσι αναμένεται να πιέσει τους λογαριασμούς κατά τις επόμενες τιμολογήσεις και για τον επόμενο μήνα,
Νέες δαπάνες και μέτρα
Με τις πιέσεις στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από τα ράλι τιμών και ειδικά στο μέτωπο της ενέργειας, η κυβέρνηση ενσωματώνει νεες προβλέψεις για παροχές μέτρων ανακούφισης και στήριξης, νοικοκυριών και επιχειρήσεων στο Πρόγραμμα Σταθερότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες αναθεωρεί, καθώς μάλιστα έχει ήδη καταθέσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό, τα ύψος των δαπανών κατά τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ με αποτέλεσμα να “βλέπει” και πρωτογενές έλλειμμα 2% του ΑΕΠ αντί 1,4%, που προέβλεπε πριν τον πόλεμο ο προϋπολογισμός του 2022, τον περασμένο Νοέμβριο-Δεκέμβριο .
Η αύξηση των μισθών στην ΕΕ υστερεί έναντι του πληθωρισμού
Στο φόντο αυτό μεγάλο ζητούμενο είναι το τι συμβαίνει με το εισόδημα των νοικοκυριών. Με βάση ανάλυση της εταιρείας επενδύσεων Aegean Equity, αυτό που ξεκίνησε ως συνέπεια της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης μετά την πανδημία Covid-19 έχει ενταθεί στην Ευρώπη από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Όπως αναφέρει, “οι αρχικές προβλέψεις που ήθελαν τον πληθωρισμό να επιστρέφει στο αρχικό του εύρος στο περίπου 2% αργότερα μέσα στο έτος φαίνεται να διαψεύδονται. Αυτό σημαίνει ότι η αγοραστική δύναμη των μισθών στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μειωθεί φέτος, σύμφωνα με την αναλυτική σύνοψη της εταιρείας.
Πτώση στο βιοτικό επίπεδο
Το βιοτικό επίπεδο των Ευρωπαίων θα πέσει φέτος σε έναν βαθμό που είχε να εμφανιστεί εδώ και γενιές. Πιο συγκεκριμένα, θα είναι η βαθύτερη πτώση των πραγματικών μισθών εδώ και αρκετές δεκαετίες, ίσως από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Ο λόγος πίσω από αυτήν την πτώση είναι ο πληθωρισμός, ο οποίος στην Ευρωπαϊκή Ένωση έφτασε το 6,2% ετησίως τον Φεβρουάριο. Η αύξηση των τιμών τον Μάρτιο σκαρφάλωσε στο 7,5% στη ζώνη του ευρώ, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr