Αναλυτικά με βάση την ΕΛΣΤΑΤ το γ’ τρίμηνο εφέτος σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020:
-Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 7,3% (η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 8,6% και αυτή της Γενικής Κυβέρνησης 5,7%).
-Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) αυξήθηκαν κατά 18,1%.
-Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 48,6% (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 9,2%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 84,6%). Δηλαδή ο τουρισμός λειτούργησε ως «προωθητικός παράγων» μεγάλης εμβέλειας.
-Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 21,7% (οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 10,1% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 58,1%).
Σε σχέση με το β’ τρίμηνο εφέτος, το ΑΕΠ σημείωσε άνοδο 2,7%, με τα βασικά μεγέθη να έχουν ως εξής:
-Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,9% (η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 1,1% και εκείνη της Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκε 0,1%).
-Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) αυξήθηκαν κατά 3,9%.
-Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 12,6% (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,4%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 29%).
-Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 7,3% (οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,7%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 18,7%).
Με αυτά τα δεδομένα, είναι προφανές το ενδιαφέρον του οικονομικού επιτελείου εστιάζεται στο τι θα καταγραφεί και στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, όπου βέβαια η πανδημία λειτουργεί ως παράγων ανάσχεσης, αλλά και το τι θα γίνει με την εκκίνηση του 2022 .
«Τα πήγαμε καλύτερα απ’ ό,τι περιμέναμε. Και, ασφαλώς, τώρα θέλουμε να προετοιμαστούμε για μια ακόμα καλλίτερη τουριστική σεζόν το 2022, με την προϋπόθεση ότι δεν θα έχουμε άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις», σημείωσε ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη του στο CNN εστιάζοντας και στο νέο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη,.
Πολλαπλές ταχύτητες
Πάντως ο κλάδος του τουρισμού παρά το ότι αισιοδοξεί για το μέλλον κρατά «πισινή» ειδικά για κάποιες κατηγορίες επαγγελματιών.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα διαβάζουμε δημοσιεύματα με υπεραισιόδοξες προβλέψεις ενόψει Χριστουγέννων. Δυστυχώς αυτά καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα που αντιμετωπίζει καθημερινά ο Έλληνας ξενοδόχος. Τη δεδομένη χρονική στιγμή τα στοιχεία που διαθέτει η ΠΟΞ από όλες τις ξενοδοχειακές ενώσεις της ανά την Ελλάδα σχετικά με την πληρότητα στα αστικά ξενοδοχεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των επαρχιακών πόλεων, είναι απογοητευτικά», σημειώνει σε επιστολή του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρ. Τάσιος, επισημαίνοντας ότι η μέση πληρότητα στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές πανελλαδικά - αν και έχουμε ήδη μπει στον Δεκέμβριο - δεν ξεπερνά ούτε το 50% - 60%. Μάλιστα ο Γρ. Τάσιος τονίζει ότι εξαίρεση αποτελούν ορισμένοι περισσότερο δημοφιλείς προορισμοί και περιοχές που έχουν θεματικά πάρκα, όπου καταγράφεται μεγαλύτερη κινητικότητα.
Η κίνηση
Σύμφωνα, πάντως, με τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο του ΙΝΣΕΤΕ, την τρέχουσα εβδομάδα οι προγραμματισμένες θέσεις από διεθνείς πτήσεις είναι αυξημένες κατά 2,4%, ενώ για την επόμενη εβδομάδα καταγράφεται αύξηση 12,9%. Γερμανοί, Κύπριοι, Ιταλοί, Βρετανοί, Ισραηλινοί φαίνεται ότι έχουν προγραμματίσει διακοπές στην Ελλάδα και με ενδιαφέρον αναμένονται τα στοιχεία για την εβδομάδα των Χριστουγέννων. «Η χειμερινή περίοδος έχει διάρκεια 120 ημέρες. Δεν αρκεί για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις μόνο ένα καλό 15νθήμερο που μάλιστα δεν είναι για την ώρα εξασφαλισμένο, ώστε να καταφέρουν να καλύψουν τεράστιες ζημίες 18 μηνών» σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΞ, χωρίς να κρύβει τον προβληματισμό του.
Το ΔΑΑ
Επίσης με βάση τα τελευταία στοιχεία του ΔΑΑ "Ελ. Βενιζέλος”. τον Νοέμβριο η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο των Σπάτων διαμορφώθηκε στους 1,22 εκατ. επιβάτες, οι τριπλάσιοι από τον Νοέμβριο του 2020 που ήμασταν στην "καρδιά” του δεύτερου λοκντάουν αλλά κατά 26,9% λιγότεροι από το Νοέμβριο του 2019, που ήταν χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό.
Οι πτήσεις εσωτερικού μέτρησαν 418.625 επιβάτες, 321% περισσότεροι από τον Νοέμβριο του 2019, ενώ στις πτήσεις εξωτερικού διακινήθηκαν 799.834 επιβάτες από μόλις 163.597 το 2020. Σε σχέση με το 2019 η επιβατική κίνηση εσωτερικού ήταν μειωμένη κατά 15,8% και εξωτερικού κατά 31,6%.
Συνολικά, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2021, η κίνηση του αεροδρομίου ανήλθε σε 11,24 εκατ. επιβάτες και, αν και ξεπέρασε τις επιδόσεις του 2020 κατά 43,3%, παρέμεινε μειωμένη σε σύγκριση με το 2019 κατά 53%.
Σε σύγκριση με το 2020, οι επιβάτες εσωτερικού αυξήθηκαν κατά 43,7% και οι διεθνείς επιβάτες κατά 43,1%, αλλά υστέρησαν σε σχέση με το 2019 κατά 42,3% και 57,7% αντίστοιχα.
Προοπτικές
Πάντως με βάση αναφορές στελεχών του τουριστικού κλάδου στο Reporter.gr τα παραλιακά resort αναμένεται να έχουν την «τιμητική» τους και το 2022 καθώς, όπως εκτιμάται η ζήτηση γιαυτά θα παραμείνει και το επόμενο έτος ισχυρή. Κύρια αιτία, το γεγονός ότι ο χειμερινός τουρισμός λόγω της νέας μετάλλαξης Όμικρον είναι «μουδιασμένος». Ειδικά το «απαγορευτικό» σε χώρες όπως η Αυστρία κύρια σηνεία αιχμής του χειμερινού τουρισμού στρέφει το ενδιαφέρον σε άλλες επιλογές και βέβαια τροφοδοτεί τη ζήτηση για το «ελληνικό καλοκαίρι» ή ακόμη και τα χειμερινά θέρετρα για τα οποία ήδη τρέχει καμπάνια του ΕΟΤ.
Ήδη, πάντως, οι προκρατήσεις για την επόμενη σεζόν κινούνται σε καλά, δεδομένων των συνθηκών, επίπεδα.
«Η ζήτηση για τον κλάδο δείχνει να είναι η μεγαλύτερη της τελευταίας 20ετίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Κωνσταντίνος Βασιλείου, στην τελευταία συνέντευξη Τύπου για τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία ύψους 750 εκατ. ευρώ που θα κατευθυνθούν στις τουριστικές επιχειρήσεις.
Την προοπτική αυτή σηματοδοτούν οι προκρατήσεις για το 2022, οι οποίες ήδη ανέρχονται στο 40% και εκτιμάται ότι αν δεν ανακοπούν από την νέα μετάλλαξη και συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό, θα φτάνουν μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου στο 70% των συνολικών δωματίων και κλινών των τετράστερων και πεντάστερων ξενοδοχείων της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία προκύπτουν από έρευνα που διενήργησε η Eurobank σε 140 ξενοδοχεία πελάτες της, στις κατηγορίες 4 και 5 αστέρων, τα οποία διαθέτουν 36.600 κλίνες. Για μια τάξη μεγέθους να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας υπήρχαν το 2020, 651 μονάδες πέντε αστέρων και 1.708 μονάδες τεσσάρων αστέρων (2.359 μονάδες) οι οποίες διέθεταν συνολικά 438.689 κλίνες.
Σε κάθε περίπτωση τα ποσοστά είναι άκρως ενθαρρυντικά και προδιαγράφουν μια «εκρηκτική» όπως χαρακτηρίστηκε, ζήτηση για την επόμενη χρονιά η οποία ακολουθεί τις καλές επιδόσεις της τρέχουσας. Να θυμίσουμε ότι την χρονιά του 2021 o ελληνικός τουρισμός επέστρεψε στην ανάκαμψη υπερβαίνοντας τις αρχικές προβλέψεις που έκαναν λόγο για ανάκτηση του 40% με 45% των εσόδων του 2019 . Όπως όλα δείχνουν μάλιστα η χρονιά θα φτάσει αν όχι θα ξεπεράσει το 55% αυτών, δηλαδή έσοδα κοντά στα 10 δισ. ευρώ.
Στα καλά νέα της επόμενης χρονιάς χρονιάς θα πρέπει να προστεθούν και οι τιμές των προκρατήσεων, οι οποίες δείχνουν να ακολουθούν την ανοδική τάση που παρατηρήθηκε φέτος. Σύμφωνα με τα στελέχη της Eurobank μάλιστα εκτιμάται ότι θα κινηθούν σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με την χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, του 2019. Να θυμίσουμε ότι η εκτίναξη των τουριστικών εισπράξεων κατά 139% στο φετινό 9μηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου σε σχέση με το αντίστοιχο του 2020 οφείλεται κατά 89% στην αύξηση της τουριστικής κίνησης και κατά 25,5% στην αύξηση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr