Άλλωστε με βάση τα στοιχεία της Eurostat, ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα είναι ο χαμηλότερος σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες του Νότου, ενώ πρόσφατη μελέτη της ΓΣΕΕ αναφέρει ότι είναι στο 61% περίπου του μέσου κοινοτικού όρου. Γιαυτό άλλωστε η ΓΣΕΕ θέτει θέμα αύξησης του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ μηνιαίως στο πλαίσιο ενός χρονοδιαγράμματος με τιμή αναφοράς το 60% του διάμεσου ακαθάριστου μισθού των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης και με την επισήμανση ότι η αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα είναι η 5η χαμηλότερη σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο μισθός
Χτες, λοιπόν, ο Πρωθυπουργός μιλώντας στο MEGA ανακοίνωσε , ότι πέρα από την ήδη ανακοινωμένη αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1/1/ 2022 θα υπάρξει και δεύτερη αύξηση εντός του έτους, αφού ληφθούν υπόψη οι δυνατότητες των επιχειρήσεων, η ανάπτυξη και η μείωση της ανεργίας. Ο κ. Μητσοτάκης επίσης είπε ότι θα επιστραφεί για ολόκληρο το 2022 ο ΕΦΚ πετρελαίου για τους νέους αγρότες και όσους αγρότες συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα, σε μια προφανή κίνηση μείωσης του ιδιαίτερα αυξημένου κόστους παραγωγής στον πρωτογενή τομέας.
Τιμές ενέργειας
Υπενθύμισε, δε, ότι εάν δεν υπήρχε κυβερνητική παρέμβαση και συμμετοχή των εταιρειών, με πρώτη τη ΔΕΗ οι λογαριασμοί θα αυξάνονταν 10 φορές ενώ τόνισε ότι η παρέμβαση της κυβέρνησης φθάνει τα 500 εκατ. ευρώ.
«Στις τιμές της ενέργειας μπορούμε να παρέμβουμε για την αντιμετώπιση της ακριβείας και το κάνουμε» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε.
«Έχουμε μια οικονομία η οποία αναπτύσσεται με ταχύτητες που εξέπληξαν ευχάριστα ακόμα και εμάς. Μια τουριστική περίοδο η οποία πήγε εξαιρετικά. Αυτό σημαίνει παραπάνω χρήματα στις τσέπες των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων. Καταθέσεις οι οποίες είναι πολύ υψηλές και εν μέσω πανδημίας. Γιατί; Γιατί στηρίξαμε την πραγματική οικονομία. Όμως, σε καμία περίπτωση δεν θέλω να φτάσουμε στο σημείο οι πολίτες να αισθάνονται ότι η αύξηση του ΑΕΠ δεν τους αφορά. Και βεβαίως ο κατώτατος μισθός είναι ένα σημαντικότατο ζήτημα. Θα υπάρχει μία πρώτη αύξηση του κατώτατου μισθού 1/1/2022, έχει ήδη αποφασιστεί, 2%. Και είμαι αποφασισμένος να υπάρξει και δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνοντας το στίγμα ότι η οικονομία αναπτύσσεται και αυτό αφορά όλους τους πολίτες.
Πληθωρισμός και ΑΕΠ
Ουσιαστικά λίγες εβδομάδες μετά τις εξαγγελίες για αύξηση 2% τον κατώτατο μισθό οι εξελίξεις στο μέτωπο των τιμών αλλά και αναθεώρηση προς τα πάνω των δεδομένων για το ΑΕΠ δημιουργούν «χώρο» για μια νέα αύξηση μπορεί να κινηθεί κοντά στο επίπεδο του 2-3%.
Είναι προφανές άλλωστε ότι η αύξηση των μισθών προβάλλει ως «αντίδοτο» σε ενδεχόμενη μείωση της ζήτησης λόγω ακρίβειας. Υπενθυμίζεται ότι η ιδιωτική κατανάλωση είναι από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης και ενδεχόμενη «συστολή» της θα δημιουργήσει πιέσεις στην κίνηση του ΑΕΠ. Άλλωστε τα πρώτα δείγματα είναι ανησυχητικά. Με βάση τα τελευταία τα στοιχεία του ΙΟΒΕ καταγράφεται αισθητή επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Οκτώβριο με το 54% των νοικοκυριών να αναμένουν χειροτέρευση της οικονομικής τους κατάστασης τους επόμενους 12μήνες ενώ σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΕ το 82% των εργαζόμενων προβλέπει σημαντικές ακόμα και δυσβάσταχτες απώλειες στις πραγματικές τους αποδοχές από το κύμα των ανατιμήσεων.
Ήδη άλλωστε ο πληθωρισμός τρέχει με 3% κάτι που σημαίνει ότι η όποια αύξηση εξαφανίζεται έστω κι αν η κυβέρνηση τονίζει ότι η αγοραστική δύναμη έχει αυξηθεί.
Ο χώρος από το ΑΕΠ
Την ίδια ώρα επίκειται αναθεώρηση του ΑΕΠ, που οδηγεί τον πήχη πάνω από το 6% ή ακόμη και στο7%. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες στην έκθεση της Κομισιόν με τις φθινοπωρινές προβλέψεις που επίκειται στις επόμενες ημέρες η Επιτροπή βάζει το πήχη της ανάπτυξης υψηλότερα από το 6% έναντι 4,3% που ήταν η εκτίμηση τον περασμένο Ιούλιο. Για το 2022, ο πήχης σύμφωνα με κοινοτικές πηγές μπαίνει στην περιοχή του 4,5%, όπως άλλωστε προβλέπεται και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.
Ωστόσο, με βάση πληροφορίες, η Κομισιόν αναμένεται να επισημάνει τους κινδύνους της ακρίβειας που δημιουργούν κλίμα αβεβαιότητας στην οικονομία, επιβαρύνουν το κόστος για τις επιχειρήσεις και συρρικνώνουν το εισόδημα των νοικοκυριών επηρεάζοντας αρνητικά την κατανάλωση. Επίσης αναμένεται να θέσει και το ζήτημα της ανάκαμψης του ιδιωτικού τομέα μετά τη σταδιακή κατάργηση των μέτρων στήριξης και η έγκαιρη και αποτελεσματική αξιοποίηση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr