Πάνε μήνες που ουδείς ασχολείται στην πραγματικότητα με τον κορονοϊό. Οι εμβολιασμένοι είναι αρκετοί ώστε να μην φύγει τελείως από τον έλεγχο η κατάσταση και για τους υπόλοιπους η κυβέρνηση έχει -κατά Άδωνη- σηκώσει τα χέρια ψηλά.
Τα νοσοκομεία λειτουργούν με λιγότερο προσωπικό σε σχέση με την αρχή της πανδημίας, αλλά οι εμβολιασμοί έχουν καταφέρει να μειώσουν (προς το παρόν) τη συμφόρηση στις ΜΕΘ. Οι γιατροί βέβαια υποφέρουν και οι ασθενείς (είτε έχουν κορονοϊό, είτε κάτι άλλο) δεν λαμβάνουν την πρέπουσα περιποίηση σε όλες τις περιπτώσεις, αλλά γι΄αυτά, έχουμε πει, φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ που παρέδωσε καμμένη γη...
Όσο για τους ελέγχους για μάσκες- πιστοποιητικά, έχουν πλέον εξελιχθεί στο πιο σύντομο ανέκδοτο. Έφυγαν μαζί με τον Χαρδαλιά, που... κάηκε στις φωτιές και δεν αντικαταστάθηκε.
Είναι ξεκάθαρο πως μετά τον καλοκαιρινό ανασχηματισμό και τη διάλυση της ομάδας των ατόμων που είχαν συνδεθεί με τον κορονοϊό, δεν υπάρχει σημείο αναφοράς για τους πολίτες.
Δεν υπάρχει Τσιόδρας, δεν υπάρχει Κικίλιας, δεν υπάρχει Χαρδαλιάς, δεν υπάρχει καν Αρκουμανέας. Η Πολιτική Προστασία έγινε υπουργείο για την Κλιματική Αλλαγή και πλέον ουδείς γνωρίζει ποιος ασχολείται με την πανδημία.
Οι ανακοινώσεις γίνονται από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, ο οποίος είναι ξεκάθαρο πως ικανοποιεί τους λόγους που υπουργοποιήθηκε. Ανακοινώνει μέτρα «για να προστατεύσει» τους ανεμβολίαστους και φυσικά όπως και οι προκάτοχοί του, δεν αγγίζει την εκκλησία.
Για το λόγο αυτό, δεν έχει σημασία να σχολιάσουμε τα νέα μέτρα, γιατί απλούστατα δεν θα εφαρμοστούν.
Η ζωή θα συνεχιστεί με υποτυπώδεις ελέγχους, με τσακωμούς εμβολιασμένων- ανεμβολίαστων, με γκρίνια των καταστηματαρχών, με γεμάτα λεωφορεία, με πλαστά πιστοποιητικά, με την ελπίδα να κάνουν όσο το δυνατόν περισσότεροι την τρίτη δόση, με βαρόμετρο σταθερά την... ατομική ευθύνη.
Και τι θέλετε δηλαδή να κάνει η κυβέρνηση; Lockdown; Θα αναρωτηθεί κανείς και η απάντηση είναι πως πριν φτάσεις στο σημείο να κλείσεις τα πάντα, μπορείς να επιβάλλεις άλλους κανόνες. Κανόνες που εν μέρει ισχύουν αλλά δεν εφαρμόζονται. Υπάρχει επίσης η επιλογή της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών στο δημόσιο, την αστυνομία, το στρατό και τους ιερείς. Αλλά μπα...
Η διαχείριση της πανδημίας δεν απασχολεί πλέον την κυβέρνηση. Έχει μπει στον αυτόματο πιλότο. Δεν βρίσκει το λόγο να ανοίξει νέα μέτωπα για την πανδημία (πχ με την αστυνομία ή την εκκλησία), που ενδεχομένως να έχουν πολιτικό κόστος. Θα πορευθούμε με αυτή τη ρουτίνα κρουσμάτων, διασωληνωμένων και νεκρών.
Η οικονομία είναι που «καίει» άλλωστε αυτή τη στιγμή τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους συνεργάτες του, όπως προέκυψε και από την τηλεοπτική του συνέντευξη στο Mega.
Ο πληθωρισμός, η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση είναι δεδομένο πως θα φέρουν έναν δύσκολο χειμώνα. Ο κόσμος θα δυσκολευθεί να τα βγάλει πέρα και τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα δεν φτάνουν «ούτε για ζήτω».
Ακόμα και σε δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ, που δεν φημίζεται για την αντιπολιτευτική του ρητορική, το 96% των πολιτών θεωρεί πως τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για τις ανατιμήσεις σε προϊόντα και ενέργεια, δεν είναι επαρκή.
Ένας ακόμα λόγος λοιπόν ώστε η κυβέρνηση να ρισκάρει την πανδημία για χάρη της οικονομίας. Μόνο έτσι ενδεχομένως, να καταφέρει να δημιουργήσει συνθήκες που θα της επιτρέψουν να δώσει κάτι επιπλέον στο πακέτο παροχών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Μόνο έτσι ενδεχομένως να περιορίσει τη δυσαρέσκεια και τις αντιδράσεις.
Μόνο έτσι θα καταφέρει να αυξήσει τελικά τον κατώτατο μισθό, κάτι που θεωρείται πια επιβεβλημένο, λόγω του πληθωρισμού, αλλά και των επερχόμενων εκλογών το 2022 ή το 2023, για τις οποίες θυμίζουμε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει ως στόχο την αυτοδυναμία.
Με λίγα λόγια, στέρεψαν τα δάκρυα για την πανδημία και μπαίνoυν μπροστά οι... δημόσιες σχέσεις, το πολιτικό όφελος κι η οικονομία, με τελικό προορισμό την αυτοδυναμία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr