Στο φόντο αυτό οι αλλαγές στην κυβέρνηση με πρόσωπα έκπληξη δίνουν ένα τόνο «γυρίσματος σελίδας» μετά τις πυρκαγιές αλλά και εμπέδωσης μιας «σιδηράς» πειθαρχίας στο κυβερνητικό σχήμα όπου τα «φέουδα» είχαν αρχίσει να κτίζονται, αλλά και μιας προσπάθειας αμφίπλευρης διεύρυνσης της πολιτικής επιρροής τόσο προς τα δεξιά (όπου πολλοί βουλευτές γκρίνιαζαν για «αποκλεισμό» από πασοκογενείς) όσο και προς το κέντρο.
Οι μεταρρυθμίσεις
Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο σε κάθε δημόσια τοποθέτησή του όσο και κυρίως στη ΔΕΘ θα επιχειρήσει να τονώσει το μεταρρυθμιστικό του προφίλ που επλήγη λόγω της αδυναμίας του «επιτελικού κράτους» να αποτρέψει τη μεγάλη πύρινη λαίλαπα, με ανάδειξη του «πακέτου» των μεταρρυθμίσεων που προωθούνται σε διάφορα επίπεδα. Ουσιαστικά θα επιχειρήσει να απαντήσει σε όσους θεωρούν τις μεταρρυθμίσεις αυτές ως «ξήλωμα» του δημοσίου σημειώνοντας ότι αποτελούν αιχμές μιας πολιτικής που τονώνει τους ρυθμούς ανάπτυξης, φέρνει αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος, βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών και της καθημερινότητας του πολίτη κτλ.
Στο πλαίσιο αυτό θα υπογραμμιστούν, όπως αναφέρουν πληροφορίες, τα έργα κι επενδύσεις, που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, με τα πρώτα 7,5 δις ευρώ να αφορούν σε ώριμα έργα ως το τέλος της χρονιάς. Έτσι δράσεις όπως η προστασία του περιβάλλοντος με ειδικές αυτόνομες διοικητικές δομές, η ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών, γραφείων και δημόσιων κτιρίων, η στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με παράλληλη στήριξη των περιοχών μετάβασης, ψηφιοποίηση δημόσιων υπηρεσιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα νέα προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης, έχουν ενταχθεί στο Σχέδιο Ανάκαμψης αναμένεται να ενταχθούν στην κεντρική ρητορική της κυβέρνησης.
Επίσης ένεκα και της εκκίνησης της διαδικασίας ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου αναμένεται να αναδειχθεί το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης, αλλά και η αναμόρφωση του ΟΑΕΔ με προώθηση ενεργητικών πολιτικών στήριξης της απασχόλησης (κίνητρα σε ανέργους να μπουν στην αγορά εργασίας και σύνδεσή των προγραμμάτων εύρεσης εργασίας με το ύψος των επιδομάτων, δηλαδή εάν ένας άνεργος δε δέχεται δουλειά να αντιμετωπίζει «κούρεμα» επιδομάτων).
Όπως αναφέρεται από το υπουργείο Εργασίας ειδικά το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης παρά τις αιτιάσεις της Αντιπολίτευσης για το κόστος μετάβασης με την εισαγωγή του συστήματος του «ατομικού κουμπαρά», που εφαρμόζεται με επιτυχία σε ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες εδώ και αρκετές δεκαετίες, θα επιτρέψει στους νέους ασφαλισμένους να αποκτήσουν μεγαλύτερο έλεγχο της επικουρικής τους σύνταξης. Επίσης κτιμάται ότι θα οδηγήσει σε σημαντικά υψηλότερες συντάξεις για τους νέους ασφαλισμένους, χωρίς να επηρεάζονται οι παλιοί ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι.
«Η αντιπολίτευση μιλά για «ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης», πράγμα απολύτως ψευδές. Η νέα επικουρική παραμένει δημόσια» τονίζει το Υπ. Εργασίας και συμπληρώνει ότι: «Μιλά για «τζόγο» με τα χρήματα των ασφαλισμένων. Τζόγος θα υπήρχε αν κινδύνευαν οι αποταμιεύσεις των ασφαλισμένων. Όμως, το νέο σύστημα συνοδεύεται από διπλή δικλείδα ασφαλείας. σον αφορά το πολυσυζητημένο «κόστος μετάβασης», οι μελέτες δείχνουν ότι το καθαρό κόστος για τα επόμενα 50 χρόνια είναι 120 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ενώ σήμερα δίνουμε 15 δισ. το χρόνο για τη στήριξη του συνταξιοδοτικού συστήματος. Είναι λοιπόν πλήρως αστήρικτη η κριτική για τα 120 εκατ. ευρώ επιπλέον, τα οποία θα διασφαλίσουν υψηλότερες συντάξεις για τους νέους. Και πολύ περισσότερο επειδή η κριτική αυτή παραβλέπει τελείως το λεγόμενο «μέρισμα ανάπτυξης», δηλαδή τις επενδύσεις που θα προκύψουν από τις αποταμιεύσεις και τα έσοδα που θα δημιουργηθούν» αναφέρει το Υπ. Εργασίας.
Η ΔΕΘ
Στο μεταξύ με «όπλο» τα αυξημένα, ως αναμένεται έσοδα από τον τουρισμό, αλλά και τη «ρήτρα διαφυγής» που θα ισχύσει από την ΕΕ καιτ ο 2022, η κυβέρνηση σχεδιάζει το πακέτο της ΔΕΘ, με στόχο πέρα από τα ήδη γνωστά μέτρα να εντάξει και μια «έκπληξη» που θα δώσει τον πολιτικό τόνο και θα ανασχέσει το «βαρύ» κλίμα των ημερών.
Ήδη, τρία είναι τα «κλειδωμένα» μέτρα για το «πακέτο της ΔΕΘ», ενώ αγώνας δρόμου γίνεται για να εμπλουτιστεί η όλη ατζέντα ελαφρύνσεων λόγω της δύσκολης πολιτικής συγκυρίας για την κυβέρνηση αλλά και των αντιδράσεων, που θα υπάρξουν από τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες και αναμένεται να εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου του 2022.
Έτσι η μηδενική εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα από τον ιδιωτικό τομέα, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά επιπλέον 3 ποσοστιαίες μονάδες και η περαιτέρω μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων τροχοδρομούνται.
Ο ΕΝΦΙΑ θα καθοριστεί το Νοέμβριο
Όπως έχει αναφερεθεί ο νέος ΕΝΦΙΑ θα καθοριστεί το Νοέμβριο οπότε θα υπάρχει εικόνα της άσκησης που τρέχει και ενσωματώνει τις νέες αντικειμενικές αξίες.
Να σημειωθεί ότι στο τραπέζι είναι και η κατάργηση το συμπληρωματικού φόρου που επιβάλλεται σε περιουσίες άνω των 250.000 ευρώ. Το ζήτημα έχει τεθεί από του «σοφούς» που συνέταξαν την Έκθεση Πισσαρίδη αλλά και παράγοντες που επισημαίνουν ότι μια τέτοια κίνηση θα τονώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον και άρα την ανάπτυξη. Ωστόσο εάν συμβεί θα απαιτήσει δημοσιονομικό χώρο που θα αφαιρεθεί από την όποια προσπάθεια μείωσης των επιβαρύνσεων που φέρνουν οι νέες αντικειμενικές σε περιοχές «λαϊκής κατοικίας» ή μεσαίων στρωμάτων.
Πάντως η μείωση των φορολογικών συντελεστών για επιχειρήσεις και η διατήρηση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, μέτρων μέσω των οποίων υπάρχει και ένα σαφές «κλείσιμο ματιού» προς την επιχειρηματική κοινότητα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr