Από τα 16 δισεκ, τα 12 αφορούν 10ετή ομόλογα και τα υπόλοιπα 4 δις. άλλες εκδόσεις. Το θετικό είναι πως το κόστος δανεισμού για την Ελλάδα μειώθηκε σημαντικά λόγω των παρεμβάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Να σημειωθεί ότι το στο 0,6% είναι το επιτόκιο στις αγορές για τα δεκαετή ομόλογα γεγονός που διευκολύνει τους όποιους χειρισμούς.
Στόχος όπως είναι προφανές μέσα από αυτό το πρόγραμμα είναι η διασφάλιση της επάρκειας του κρατικού κουμπαρά και του περίφημου «μαξιλαριού» που αποτελεί εχέγγυο ασφάλειας τόσο έναντι των διεθνών αγορών αλλά και των αναγκών λόγω της πανδημίας. Παράλληλα μέσα στο 2021 λήγουν μια σειρά από δάνεια με μια «σούμα» πληρωμών που φτάνει τα 11,5 δισεκ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία Οκτωβρίου της ΕΛΣΤΑΤ, το ελληνικό χρέος παραμένει το υψηλότερο στην Ευρωζώνη, φτάνοντας το 187,4% του ΑΕΠ και οι προβλέψεις για το 2020 δείχνουν ως μπορεί να ξεπεράσει το 200% του ΑΕΠ, με το ΔΝΤ το εκτιμά στο 205,2% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat ακολουθεί η Ιταλία με 149,4%, η Πορτογαλία με 126,1%, το Βέλγιο 115.3%, η Γαλλία 114.1%, η Κύπρος 113.2% και η Ισπανία 110,1%.
Με βάση τις εκτιμήσεις των θεσμών το χρέος της γενικής κυβέρνησης θα ανέλθει φέτος στο 208,9% του ΆΕΠ ή στα 340 δις. ευρώ ενώ για το 2021 αναμένεται να πέσει… στα 343,2 δισ. ευρώ ή στο 199,6% ως ποσοστό του ΆΕΠ.
Να σημειωθεί ότι τούτων δοθέντος τα χρέος παραμένει ένα μείζον ζήτημα που λόγω και της πανδημίας εξελίσσεται σε δυσθεώρητα ύψη και τις φωνές για την «συνετή διαχείριση» από την πλευρά των δανειστών να ακούγονται ολοένα και περισσότερο. Προφανώς με τη λήξη της πανδημίας και την τελική «σούμα» πάλι θα μπει στην κεντρική συζήτηση για τους όρους βιωσιμότητας.
Το πρόγραμμα του δανεισμού, πάντως, που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τις επόμενες μέρες προβλέπει τις εκδόσεις μιας σειράς ομολόγων, roll over κτλ. ανά τρίμηνο με έμφαση τα 10ετή.
Σε σχέση με τις πληρωμές λήγουν οι εξής:
• δόση 1,869 δις ευρώ προς το ΔΝΤ που με την καταβολή της το χρέος προ το Ταμείο θα πάει στα 3,4 δισ. ευρώ, που είναι μοιρασμένο σε τρεις δόσεις με επιτόκιο 1,9%
• 2,07 δις ευρώ από τα διμερή δάνεια του πρώτου Μνημονίου
• Τόκοι 5 δισ. ευρώ για διάφορα δανειακά προγράμματα
•Ομόλογα χαμηλής αξίας 503 εκατ. ευρώ
• Δάνεια ύψους 375 εκατ. ευρώ προς την αναπτυξιακή τράπεζα CEB
• Δάνεια 472, 3 εκατ. ευρώ προς την Τράπεζα της Ελλάδας
• Άλλα δάνεια ύψους 16 εκατ. ευρώΤο
Επίσης ένα ποσό 6,2 δις ευρώ από έντοκα γραμμάτια του δημοσίου αναμένεται να μεταφερθεί σε νέες εκδόσεις προς τις τράπεζες που ήδη τα διακρατούν.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr